Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?"— Előadás másolata:

1 MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?
Mi is valójában az interaktív tábla (digitális tábla) és az hogyan is működik. A számítógép képernyője a projektor segítségével megjeleníthető egy táblán. Az interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő felületté tehető, így a számítógép a tábláról irányítható, és a táblán végzett műveletek a számítógépen rögzíthetők. Míg a számítógépeket az egérrel vezéreljük, addig az interaktív táblákat az ujjunk vagy a vezérlő toll.

2 MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?
Az interaktív táblára úgy is gondolhatunk, mint a számítógéphez csatlakoztatott óriási méretű, lapos touchpadra Gyakorlatilag minden műveletet el tudunk végezni miközben a hallgatóság előtt állunk Az interaktív táblákat a számítógépen futó szoftver vezérli.

3 MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?
interaktív eszköz segítségével egy tetszőleges sík felület interaktívvá tehető.

4 TÁBLÁK TIPUSAI Az un. „puha táblák” az ellenállás-változás elvén alapulnak, ahol is a tábla egész felületét egy kétrétegű, vezető ellenállásréteggel bevont fólia borítja. A két vezetőréteget egy rendkívül vékony, - az emberi hajszálnál alig vastagabb ( mikron) - légréteg választja el egymástól. A tábla felszínére gyakorolt nyomás hatására - a pontosan meghatározható koordinátájú ponton - egy elektromos jel keletkezik, amit a számítógép érzékel. A technológia egyaránt érzékeli az ujjunkkal, műanyag tollal vagy más eszközzel való érintést.

5

6 TÁBLÁK TIPUSAI Az un. „kemény tábla” esetén az egyik megoldás, amikor két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Az érzékelő háló elektromos jelet ad a számítógépnek, ha a tábla felülete elektronikus tollal vagy különleges mágneses jellemzőkkel rendelkező tollal érintkezik. Ha az ujjunkkal vagy más eszközzel érünk a felülethez, a tábla nem reagál

7 KEMÉNY TÁBLA

8 TÁBLA TÍPUSAI A "kemény tábla" másik, univerzális megoldása az, amikor nem maga a tábla érzékel, hanem a tábla mellett elhelyezett ultrahangot, vagy infravörös hullámokat vevő egység érzékeli, egy - a táblához tartozó - tollba épített adó jelét. A toll csak akkor ad jelet, ha a csúcsát a táblához érintjük. Ilyen interaktív eszközök (adó-vevő egységek) önmagukban is beszerezhetők, és segítségükkel bármilyen sík felület interaktívvá tehető. Ezeket nevezik mobil interaktív eszközöknek.

9

10 TÁBLA ESZKÖZÖK Egyszerű tollak
Nincs egyéb funkciójuk, minthogy a tábla megérintésekor egy jelet adjanak, amit a vevőegység érzékel. A vevő a jel alapján azonosítani tudja az érintés pontos helyét (koordinátáit) is.

11 TÁBLA ESZKÖZÖK Többfunkciós tollak
A többfunkciós tollakra az jellemző, hogy egyre több olyan feladatra alkalmasak, mint azt már a számítógép egereknél megszoktunk. A legtipikusabb ilyen funkciók a jobb, illetve baloldali kattintási lehetőség

12 TÁBLA ESZKÖZÖK Kombinált tollak
A kombinált tollakkal lehet írni is a táblák felületére. Az írás közben a filctoll hegyére gyakorolt nyomás aktiválja a tollba épített adót. A gyártók általában egy kék-zöld-piros színválasztékú tollcsaládot szállítanak a táblához.

13 MILYEN TÁBLA? Milyen szerepet szánunk a táblának?
A megszokott zöld, vagy fekete táblára való írás, mint hagyományos oktatási módszer mellőzése, és csak az interaktív tábla használatára való áttérés nem fog az egyik napról a másikra menni. Praktikus, és az átmenetet segítő megoldást jelentenek azok a táblák, amelyeknek a felülete kimondottan úgy van kiképezve, hogy azokra szárazon törölhető, pormentes filccel lehessen írni, és az írást nyom nélkül le lehessen törölni.

14 MILYEN TÁBLA? A legjobb, ha gyakorlatban győződünk meg arról, hogy mennyire írható filctollal a tábla, és hogy valóban nyom nélkül törölhető-e. Az elektronikus másolótábla funkció táblavezérlő szoftver, és egy speciális toll kérdése. Ez a digitális, prezentációs filctoll úgy van kiképezve, hogy miközben írunk vele, jeleket is ad az interaktív eszköznek. Így a táblán is látjuk az írást, és a számítógépen is megjelenik a felirat.

15 MILYEN TÁBLA? Az írhatóság szempontjából előnyös a csillogó, zománcos felület, ami viszont kimondottan zavaró, sőt káros lehet, ha a vetítő erős fénye visszatükröződik benne! Kis gyerekeknél - amíg a tollal való írás általánossá nem válik - még fontos szerepe lehet az ujjal vezérelhető puha tábláknak

16 MILYEN TÁBLA ? a kis (60 x 90 cm), közepes (100 x 130 cm), és nagy (120 x cm) táblaméret kategóriáknak felelnek meg. az interaktív tábla egész felületét, így tehát a tetejét is kényelmesen el kell, hogy tudják érni a tanulók.

17 KÖLTSÉGVETÉS Ahol igényként a hordozhatóság a fő szempont, ott megoldásként a mobil interaktív rendszereket ajánljuk, melynek segítségével bármely fehértáblát, kemény felületet interaktívvá változtathatunk a speciális, mobil vevőegységgel.

18 KÖLTSÉGVETÉS Vannak olyan projektorok, amelyekbe be van építve az interaktív érzékelő egység. A „klasszikus” interaktív tábla fixen tartalmazza az interaktív eszközt vagy úgy, hogy az a táblába magába van beépítve (érintő képernyő), vagy pedig az interaktív eszköz a táblán kívülre van fixen szerelve.

19 EZ IS FONTOS! Míg az „intelligens” táblák az oktatásra gyakorolt pozitív hatása egyértelmű, addig a tanulók és az oktatók egészségére kiható kockázati tényezőkről kevés szó esik… Projektorok

20 INTERAKTÍV TÁBLÁK JÖVŐJE
A táblák terén ma már szinte kizárólag közeli vetítést alkalmaznak . A Hitachi cég bemutatta azt a szuperközeli projektort, amely akár cm-ről képes megvilágítani egy 120x160-as táblát DUO rendszerű interaktív tábla, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy akár ujjal, vagy aktív tollal is vezéreljük a táblát, másrészt egyszerre két ujjal is lehet dolgozni a táblán

21 JÖVŐ! Notebook táblaszoftver 10.0 béta verziója
Fontos hír, hogy egyre több – de távolról sem elegendő – interaktív oktatási tananyag érhető el a pedagógusok számára Tábla független, ugyanakkor könnyen kezelhető, és interakivitást teljes körben lehetővé tevő szoftver megjelenésére

22 Táblák kiválasztása "Intelligens iskola" program keretében az iskolai osztályok közel fele lesz felszerelve digitális táblával az elkövetkező néhány évben az intelligens táblák megjelenése óhatatlan változásokat fog okozni az oktatási kultúrában is.

23 DIGITÁLIS TANANYAG

24 DIGITÁLIS TANANYAG

25 DIGITÁLIS TANANYAG

26 DIGITÁLIS TANANYAG

27 HASZNOS www.lsk.hu Webster Mimio Ebeam Starboard Aktivstudio Easiteach
Interact Smart


Letölteni ppt "MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések