Informatika Kádár Zoltán MF08-K2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érintőképernyők.
Advertisements

Magyarok a számítástechnikában
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Hardver alapok I. 10. osztály.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Informatika Jogi informatika Mai témáink u A jogász és az informatika viszonya u Információs tevékenység a jog területén u Az információ fogalma u Az.
Informatikai alapfogalmak
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Napjaink háttértárolói
Az információs forradalom
BIOS újdonságok és érdekességek
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
A számítógép felépítése
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Legújabb hardvereszközök
Készítette: Alko-soft Bt A Braille eszközök általános jellemzői.
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Albert Einstein idézetek.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Programozás.
Mai Számítógép perifériák
A számítógép alapegységei
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Isten?.
Informatikai alapismeretek
Az információs rendszer fogalma
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Internetes források alapján készítette:
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Az életedet TE írod.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Közösségi portálok használata
A CRM rendszerek sikeresen gyűjtik az adatokat, a DM rendszer pedig biztosítja azt, hogy a vállalatok ne csak tudjanak az ügyfelekről, hanem meg is értsék.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Confidential Az EeePC sajtóvisszhangja Banga Zsuzsanna február 26.
A PLC és használatának előnyei
A Magyar ClusterGRID projekt Stefán Péter tudományos munkatárs NIIF Iroda
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az információrendszerek kialakulása
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Miért jó nekünk kutatóknak a felhő?
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEK LEGFONTOSABB TRENDJEI: Hagyományos TV helyett - streaming, - intelligens gépek és polgárok - városok - gondolatátvitel.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
A számítógép felépítése
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Egészséges Windows. A mai világban a számítógépek szerves részei lettek a mindennapjainknak. Mindenki otthonába előfordul, és rengeteg munkahely igényli,
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Nemzeti Köznevelési Portál
Előadás másolata:

Informatika Kádár Zoltán MF08-K2

Az asztali számítógépek napjainkban a legszélesebb körben elterjedt informatikai eszközök, sokszor találkozhatunk velünk munkánk vagy magánéletünk során. Ideális választás lehet, amennyiben nem szempont a mobilitás, inkább a vonzó árat és ehhez kapcsolódva a nagyobb teljesítményt tartjuk szem előtt. Vásárlás előtt azonban mindenképpen érdemes átgondolnunk, mire is szeretnénk használni, milyen alkalmazások fognak futni rajta és ehhez optimalizáljuk. Így elkerülhetjük a feleslegesen megvásárolt teljesítmény megfizetését. Formailag ugyanúgy mint a belső felépítésüket tekintve is igen széles skálát fednek le napjaink PC-i. A normál, különböző nagyságú torony és fekvő kivitelű számítógépházak természetesen több bővítési lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, mint a szintén fektetett vagy álló kivitelű vékonyabb slimm vagy ultraslimm házak.

A vezetéknélküli kommunikációs techonológiák fejlődésével párhuzamosan -, egyre inkább teret nyernek mind otthonunkban, mind munkahelyünkön, a különböző mobil számítógépek. Leginkább a notebookok terjedtek el, de egyre gyakrabban találkozhatunk PDA - val (kézi számítógép, melynek manapság egyre népszerűbb felhasználási módja - többek között - a különböző navigációs rendszerek futtatása), Tablet PC - vel is (ami tulajdonképpen egy érintőképernyővel és kézírásfelismerő szoftverrel ellátott notebook , melyet digitális jegyzettömbként is használhatunk). Az otthoni, vagy általános irodai felhasználású mobil eszközök esetében inkább az ár, illetve a hozzá tartozó teljesítmény lehet a meghatározó vásárláskor, míg nagyobb mobilitást követelő felhasználás esetén lehet a méret, a súly, a rázkódásvédelem illetve az akkumulátor teljesítménye is. Elsősorban a HP, a Fujitsu Siemens és a Lenovo termékeit forgalmazzuk, de más gyártók (DELL, Asus, Acer, Toshiba) termékeit is kedvező kondíciókkal tudjuk beszerezni.

Egyre többen és egyre gyakrabban merítünk az Adatfolyamból mind információszerzés, mind kikapcsolódás, vagy szórakozás céljából. A Világháló és az itt fellelhető tudás egyre természetesebbé válik számunkra azaz, az átlag felhasználók számára. Mindennapi tevékenységünk szerves részévé vált a technológia e új csodája és bár nem értjük pontosan működését mégis magabiztosan kezeljük. Ez pont olyan, mint ahogy a sütő, vagy a fagyasztó működésének pontos képleteit sem értjük, de használjuk mindennapi életünkben.

A PC létét jelenleg az égvilágon semmi sem veszélyezteti - állítják a szakemberek. Figyelembe véve a napjainkban használt egymilliárd számítógépet és azt, hogy ez a szám a következő években csak nőni fog, nem felelőtlenség ilyet kijelenteni. S hogy mi a PC sikerének a titka? Nos, erre a kérdésre Craig Barrett, az Intel vezetője így reagált: "Az a tény, hogy a PC-t mindig tovább lehet bővíteni és fejleszteni és nemcsak egy egyetlen funkcióval rendelkező gép, nos, ez a PC legnagyobb jelenlegi előnye." Más véleményen van ugyanakkor Ken Sakamura, a Tokiói Egyetem informatikai professzora, aki szerint ugyan Japánban az emberek 80 százaléka használ tágabb értelemben vett PC-t, azonban ezeknek a készülékeknek csupán a két százaléka egy számítógép. "A többi eszközt a mobiltelefonok, a faxok, a fénymásolók, a felvonók, az autók, a klíma- és a konyhai berendezések teszik ki, vagyis minden olyan termék, amiben van valamilyen chip"

Érdekesség Az izraeli nano számítógép az első olyan DNS alapú automata, amelyben mind a bemeneti, kimeneti adatok, mind pedig a hardver és a szoftver biomolekulákból épül fel. A "készülék" programozása nem áll másból, mint a végrehajtandó műveleteknek megfelelő DNS-szekvencia kiválasztásából. Az automata ezt elegyíti a beviteli DNS-szekvenciával, majd egy eredménymolekulát állít elő. Az egybillió összetevőből álló számítógép egyetlen kémcsőben elfér, és 99,8%-os pontossággal hajt végre másodpercenként egymilliárd műveletet. Nyilvánvaló, hogy a felfedezés gyakorlati hasznosítása még jó néhány évet várat magára, ugyanakkor a kutatók szerint az automata alapja lehet olyan jövőbeni DNS alapú számítógépeknek, melyek az emberi sejtekben működve képesek a potenciális betegségre utaló jeleket figyelemmel kísérni, és az azt semlegesítő ellenanyagot szintetizálni.

A kutatók szerint a DNS alapú automaták a miniatürizálás új korszakát jelenthetik. Hiszen a DNS egyetlen köbcentiméteren több információt képes tárolni, mint egybillió CD. Amint azt Shapiro elmondta: "az elő sejtek elképesztő molekuláris gépeket tartalmaznak, melyek a DNS-hez és RNS-hez (ribonukleinsav) hasonló információkódoló molekulákat oly módon képesek manipulálni, ami alapvetően nagyon hasonlít a számítógépekben is alkalmazott számításokhoz."

A társadalom nagyrésze még mindig nem dolgozta fel a XX A társadalom nagyrésze még mindig nem dolgozta fel a XX. század végén berobbant információs társadalmat, ennek ellenére a fejlődés nem lassul, hanem épp ellenkezőleg, egyre komolyabb iramban lépked az újdonságok felé. A világ még csak most közeledik a robotok korszaka felé. Vajon az ember egy csodát vagy a saját pusztulását teremti meg.

Vége