Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napjaink háttértárolói

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napjaink háttértárolói"— Előadás másolata:

1 Napjaink háttértárolói
Készített: Lehoczki Alexandra „Lorántffy Zsuzsanna” Református Gimnázium Felkészítő tanár: Fenesi Győző

2 Két féle DVD használunk:
(1) A DVD (digital versatile disc=digitális sokoldalú lemez) nagy kapacitású optikai tároló, amely főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Két féle DVD használunk: DVD-D egyszer használatos lemez, olyan embereknek szánták akik egyszer akarnak megnézni egy filmet. Olyan technológiával készül a DVD-D, hogy ha levegő érintkezik a DVD-D-vel olyan oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek olvashatatlana teszik. Ezeket a DVD-ket olyan anyagból készítik, amely újrahasznosítható. A DVD-RW (Sokoldalú Digitális Újraírható Lemez) egy újrahasznosítható adathordózó, amely ugyan akkora méretű, mint a DVD. Előnye az, hogy újraírhatók 1000 alkalommal. Sokan használják, hisz sok adatott tudunk rajta tárolni és ha már nincs szükségünk az adatra újraírhatjuk a DVD-t

3 (2) A blu-ray disc (kék-sugár lemez) hasonló a DVD-hez, annyi a különbség, hogy a DVD 4,7 GB adatot képes tárolni a blu-ray sokkal többet hisz 25 GB-tól akár 50 GB-ig tudunk adatokat tárolni. A blu-ray dicket, azért fejlesztették ki, mert ahogy megjelentek a HD minőségű filmek szükség volt a nagyobb befogadó képességű adat tározókra , mivel a HD felbontású filmek képe sokkal több helyet foglal. A blu-ray disc nem annyira elterjedt, de egyre többen kezdik el használni, mert egyre több a HD minőségű film.

4 (3) <== Sega Dreamcast A GD-ROM (Giga disk read-only memory= giga lemez csak olvasható memória) hasonló a CD-ROM- hoz csak a GD-ROM 1,2 GB adatott képes tárolni, míg a CD-ROM csak 700 MG-t. A GD-ROM-ot inkább játékok tarolására használjak, de zenét is lehet tárolni, csak hogy nem lehet lejátszani a CD lejátszóban. De erre figyelmeztethetnek a játékban szereplő figurák is, hisz ha a GD-t berakjuk egy CD lejátszóba azt fogjuk hallani, hogy „Nem tudjuk megmenteni a világot egy CD lejátszóból! Tegyél minket vissza a Sega Dreamcastba, hogy megtehessük a munkánkat”. A Sega Dreamcast egy játékkonzol , amivel játszhatjuk a GD-n lévő játékokat.

5 A CD (compact disc= kompakt lemez) Általában 700 MB digitális adat tárolására alkalmas. A CD-t mai napig sokan használják. Méreteit tekintve 120 mm átmérőjű es 1,2 mm vastag, de léteznek Mini-CD is amelyek 80 mm átmérőek óta használhatjuk a CD-ket. Három féle CD kategóriát különböztetünk meg: (4) A préseléssel készült CD csak olvasható. A CD-R olyan CD fajta amely olvasható es irható is, de a CD-R csak egyszer írható meg. CD-RW az a CD fajta amelyet akár többször is újraírható, letörölhető róla az adatok és más adatokat írhatunk rá.

6 (5) (6) A merevlemez (HDD= hard disc drive) az adatokat a kettes-számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. A forgó lemezek fölött egy mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. Ezek a lemezek állandó mozgásban vannak. Össze szerelésük egy speciális helyen történik, mert ha akár egy porszem is bekerül a merevlemezbe tönkre teheti. Egy merevlemezben több lemez is van, mindegyikhez két fej tartozik alul-felül egy. A merevlemez tárolókapacitása kezdetben csak pár megabájt volt, manapság mar 40 GB – 2 TB között mozog.

7 (7) (8) A pendrive (USB- flash- tároló) egy USB- csatlakozóval egybeépített adathordozó. Tárolási képessége 8 MB- tól 256 GB- ig terjed. De még mai napig is fejlesztik, hogy több adatott legyen képes tárolni és, hogy minél kisebb legyen. Némelyik pendrive képes akár 10 évig is megőrizni az adatokat, és egymilliószor lehet ráírni és letörölni róla az adatokat. (9) (24) (10)

8 A pendrive egy olyan adathordozó ami önmagában nem ér semmit, csak ha csatlakoztatjuk egy személyi számítógéphez. A legtöbb pendrive védőkupakkal készül, hogy megvédje az USB csatlakozót, de vannak kitolós technikával készült pendrivek is és nagyon bőséges formavilággal rendelkezik. (11) (12) (13) (14) (15)

9 Több féle memóriakártya (flash memória) van forgalomban, mert az általános szabvány elsősorban azért várat magara, mert a fejlesztők csökkenteni akarjak a fizikai mérettet, de növelni a kapacitást. Típusai: (16) (17) A régebbi digitális fényképezőgépekben használták a Compact Flash (CF) kártyát. Két típusa létezik a type I es type II. Ma már csak a type II használjuk, mert az gyorsabban olvassa vissza az adatokat.

10 (18) (19) (20) Secure Digital (SD) mostanság terjedt el, mivel sokkal gyorsabb az adatátvitele, mint a korábbi memóriakártyáknak, de az SD kártya után megjelent a MiniSD amely sokkal kisebb. Az SD kártyákat fényképezőgépekben, videokamerákba és mobiltelefonokba használják. A Memori Stick egy memóriakártya formátum októberében fejlesztette ki a Sony. Sok helye előfordul, hisz a telefonokban , digitális fényképezőgépekben és még az MP3 lejátszóban is ilyen memóriakártya van. Kezdetekben persze elég nagy volt és nem fért rá sok adat. De napjainkban nagyon kicsit es akar 32 GB adat is ráfér. De azért fejlesztik tovább, hogy kisebb legyen es több adat férjen rá.

11 Az xD- Picture kártyát 2002-ben fejlesztette ki az Olympus és a Fuji közösen. Jelenleg ez az egyetlen kártya nem tartalmaz vezérlő áramkört. Mivel az Olympus és a Fuji fejlesztette ki ezért csak ebben a két fényképezőgép márkában használatos. (21) (22) (23)

12 1 kép: http://www.computercare.gr/wp-content/uploads/dvd.png


Letölteni ppt "Napjaink háttértárolói"

Hasonló előadás


Google Hirdetések