Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket."— Előadás másolata:

1 Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket stb. képes tárolni és segítségével egyik számítógépből a másik számítógépbe egyszerűen átvihető. Manapság rengeteg típusa létezik. Ezek különböznek méretben, kapacitásban és árban is. Kezdetben csak pár MB-ot tudtak tárolni, de manapság már a több terrabyte kapacitású merevlemezek is kaphatóak. Az évek során néhány adathordozót már csak néhol, vagy egyáltalán nem használunk. Ilyenek például a FD(Floppy Disk), a lyukszalag vagy a lyukkártya. Viszont a ma elterjedt hordozók közül a legtöbb szinte már nélkülözhetetlen az életünkből. A következőkben néhány olyan adathordozót ismerhetünk meg,amik használata szinte mindennapos és néhányat olyat, amit már lassan elfelejthetünk,vagy esetleg kevésbé ismertet.

2 CD DVD BLU-RAY PENDRIVE MASTER BOOT RECORD MEREVLEMEZ HAJLÉKONYLEMEZ DVD-G GD-ROM

3 CD A CD (a Compact Disc rövidítése) általában 700 MB (megabájt) kapacitású optikai tároló, amely hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos. Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérővel. Legelőször 115 mm volt a szabvány, azonban 1979 után a 120 mm-es lemezek állandósultak,1982-től jöttek forgalomba.

4 DVD A DVD („Digital Versatile Disc” (digitális sokoldalú lemez) vagy még korábban a „Digital Video Disc” rövidítése) nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. 1995- ben alkotott konzorciumot a Matsushita, a Toshiba, a Philips, a Sony, a Time Warner, a Mitsubishi, a Pioneer, a Hitachi, a Thomson és a JVC, hogy létrehozzanak egy az eddigieknél nagyobb kapacitású adathordozót, melynek paramétereiben megegyeztek.Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD RégiókódokRégiókódok

5 BLU-RAY A Blu-ray Disc, röviden BD egy nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A DVD utódjának szánják. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD- vel. Ezalatt mindkét formátumnak megközelítőleg ugyanannyi támogatót sikerült gyűjtenie. A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta a HD-DVD-vel kapcsolatos terveit és állást foglalt a Blu-ray Disc mellett. Ezután a NetFlix és a BestBuy kereskedelmi áruházlánc is közölte, hogy kivonja a kínálatából a HD- DVD lemezeket. A formátum győzelméhez valószínűleg a Sony új játékkonzoljának, a PlaySation 3- nak megjelenése és sikere is hozzájárult.

6 Pendrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB- csatlakozóval egybeépített flashmemória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed, némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibírni. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak PC-re vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.

7 MASTER BOOT RECORD A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz az első lemezfelület első sávjának első szektorának) elnevezése. Csak a particionált merevlemezeknek van MBR-jük. A MBR a merevlemez legelején, az első partíció előtt található meg. Felépítése: 512 bájt terjedelmű, viszont kis mérete ellenére kulcsfontosságú információkat tárol, éspedig: az ugyancsak MBR nevű kis programot, mely elindít egy operációs rendszert a merevlemezről; ezt a kis programot betöltő kódnak vagy rendszerindító kódnak (boot code) is nevezik; a partíciós táblát, mely a merevlemez-partíciók elhelyezkedési adatait tárolja.

8 MEREVLEMEZ Tárolókapacitás: Ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már a 40 GB – 2 TB között mozog. Írási és olvasási sebessége: Ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA(PATA), SATA(SATA I és SATA II),SCSI

9 A hajlékonylemez (floppy disk) egy mágnesezhető felületű vékony, hajlékony lemezből és egy azt védő négyszögletes, keményebb műanyag tokból áll. Leolvasó egysége a hajlékonylemezes meghajtó, vagy FDD (angol: Floppy Disk Drive, magyarul floppymeghajtó). Az IBM fejlesztette ki. A lemezek több méretben készültek, a legelterjedtebbek a 8, 5,25 és 3,5 hüvelykes méretűek voltak. Meghatározó adattároló formátum volt az 1970-es évek közepétől az 1990-es évek végéig. Manapság kiszorulóban van a formátum az optikai- és flash-meghajtók elterjedésével. HAJLÉKONYLEMEZ Jelölései: SS (Single Side), DS (Double Side), SD (Single Density),DD (Double Density), HD (High Density) és ED (Extended Density)

10 A DVD-D egy eldobható DVD szabvány, mellyel azokat a felhasználókat célozzák meg, akik nem hajlandók kifizetni egy tartós film, vagy más média árát, ugyanakkor nem is céljuk egynél többször felhasználni azt. A DVD-D technológia lényege, hogy a lemez első felhasználása alkalmával, levegővel érintkezve olyan oxidációs folyamatok indulnak el, melyek bizonyos idő elteltével olvashatatlanná teszik a lemez felületét. Jelenleg egyszer olvasható, 8 órás, valamint 48 órás szabványok érhetőek el. A GD-ROM (a „gigadisk read-only memory” rövidítése) egy optikai tároló amit a Sega Dreamcast konzolja használt. A CD-ROM-hoz hasonló, de a kis kráterek (pitek) közelebb vannak egymáshoz. Így a kapacitása 1,2GB, míg egy CD lemezre csak 700 MB adat fér fel. A Yamaha fejlesztette a Sega számára.

11 Készítette: Fodor Gábor István- fograai


Letölteni ppt "Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések