Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információs forradalom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információs forradalom"— Előadás másolata:

1 Az információs forradalom
Az információs társadalom kibontakozása: beszéd, írás, könyvnyomtatás, távközlés, számítástechnika, Internet, mobil kommunikáció A társadalmi haladás és az információátvitel fejlődése szorosan összefüggött egymással. Egy példa: az Egyesült Államok egységbe kovácsolásának fontos eszköze volt Morse távírója. Természetesen a tudás, az információ birtoklása mindig előnyt, sőt hatalmat biztosított azoknak, akik hozzáférhettek. Az egyiptomi papok például annak köszönhették hatalmi pozíciójukat, hogy csak ők rendelkeztek pontos információkkal a Nílus áradásairól. A huszadik században robbanásszerűen megnőtt az információ termelése és felhasználása. A világrészeket összekötő telefon­ és távíróvezetékek, a rádió, a TV megjelent. A negyvenes évek elején elindult a számítógépek intenzív fejlesztése. Az emberi társadalom tehát a huszadik században ért el a fejlődésnek arra a fokára, amelyen az információ szerepe tudatosult.

2 Az információs forradalom
Az információtechnika néhány év alatt robbanásszerű, gyors fejlődésen ment keresztül, behatolt az emberi tevékenység minden területére, s gyökeres változások hajtóerejévé vált. Ezt a folyamatot nevezzük az információ forradalmának. Hogy mikor tört ki az információs forradalom? Az es évet tekinthetjük a fordulópontnak. Mint a későbbiekben látni fogjuk, 1956-ban jelentek meg a második generációs számítógépek, amelyekben a tranzisztor alkalmazása óriási minőségi ugrást jelentett a korábbi elektroncsöves berendezésekkel szemben, a Szovjetunióban 1957-ben lőtték fel a Szputnyikot, amely a műholdas távközlés hajnalát jelentette, s ebben az évben haladta meg az Egyesült Államokban az információs dolgozók száma a fizikai dolgozókét. Az információs forradalom három "főszereplője" az elektronikus számítógép, a távközléstechnika, s a mindkettő fejlődését döntően meghatározó mikroelektronika.

3 Az információs forradalom
Az információs társadalomban az információ előállítása, elosztása, terjesztése, használata és kezelése jelentős gazdasági, politikai és kulturális tevékenység. Az információ-technológia központi szerepet játszik. Az információ hatalmi tényezővé válik, a hatalom azé lesz, aki az információt termeli és elosztja Az információs társadalmat az ipari társadalom örökösének is tekintik. Az Internet elterjedtsége megközelíti majd a telefonét, lehetővé téve az például az otthoni bankügyintézést (home banking) vagy az , e-kereskedelem, e-learning (tanulás), e-ügyintézés. Állandó követelménnyé válik az élethosszig tartó tanulás. Az információs társadalom másik jellemző ismérve várhatóan a felhasználók mobilitásának növekedése lesz(laptopok).

4 Az információs forradalom
A túlzott informatikai eszközhasználat személyiségromboló hatásai A szimulációs játékok is azt az érzést keltik az emberben, hogy nincsenek határok, és nincs lehetetlen. A szakemberek az internetezést is felvették a szenvedélybetegségek közé. A webfüggő emberek legtöbbjének tönkremennek kapcsolatai, gyakori a házasságok felbomlása, a munkahely elvesztése. A páciensek jellegzetes "tüneteket" produkálnak; elszigetelődnek, depresszióra hajlamosabbak, családi problémáik lesznek, nem törődnek szeretteikkel, romlanak tanulmányi eredményeik, illetve munkahelyi teljesítményük, így gyakran vesztik el szenvedélyük miatt állásukat.


Letölteni ppt "Az információs forradalom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések