Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A Drog és a Kábítószer fogalma
Pénz-Gyönyör-Szabadság
Készítette: Raczkó Viktória
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
A HÁZASSÁG, MINT SORSESEMÉNY A sors és a szabad akarat szerepe a modern és a védikus házasságmodellben G AURA K RISNA D ÁSZ T ÓTH -S OMA L ÁSZLÓ.
Gyermekjóga Horvátth Katalin, Gyógy- és fejlesztőpedagógus,
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
TIMSS 2007.
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Készítette: Szekeres Dóra 8.c tanuló
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Etikai alapelvek az ápolásban
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Mozgás, pihenés, egészség
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Miért kötöztette magát Odüsszeusz az árbóchoz…majd mi történt a szirénekkel…? Államférfi kell.
Kiszakadás az újjászületésből
1 Szitó Imre ©. A B C 2 Szitó Imre © 3  A lányok jobbak a nyelvi ©©képességekben ezen belül külön az olvasási tesztekben  A lányok jobbak az aritmetikában.
Készítette: Lengyelné Bencsik Judit
Kaposvár Jó gyakorlat Készítette: Lengyelné Bencsik Judit.
A mozgás élettani hatásai
Az ókori India és Kína.
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Test és lélek harmóniája
Jógaállások nyugati és keleti mesterek által bemutatott gyakorlatokkal illusztrálva.
Egy modern népbetegség – Az őszi hátfájás
Tiziano – III. Pál fivérei körében Portré értelmezés.
REIKI Gyógyító kezek.
Lovasterápia és Hippológia Tanszék
Mennyire tudsz relaxálni?. Az alábbi kérdések közül hányra tudsz igennel válaszolni? Előre szólok a tévézés és a semmittevés nem azonos a relaxációval.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Sahaja Jóga Meditáció Ismerd meg önmagad!.
Közlekedés Gőzmozdony és tutaj.
Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012.
Charles Augustin de Coulomb
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Az alapvető kommunikáció
A tűz.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Szoveg:GMT Fenykep: MK 2001
A reneszánsz Összeállította: Fazekas Ádám 9.n.
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Egészségkultúra 9. évfolyam
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Az agresszió megelőzése és kezelésének lehetőségei dühterápiával Készítették: Cseh Annamária Czémán Imre Molnár József.
Isten hozott! A művészet (zene – játék – mese) úri passzió vagy emberi létszükséglet?
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
A koordinációs képességek felosztása és fejlesztési lehetőségei
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Szülészet- nőgyógyászati betegségek kezelése a Bihar/Satyananda Yoga módszereivel Dr. Kovács Zoltán
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Etikai kérdések tanítása a hittanórán
Kommunikáció típusai.
A légzés élettani és jógikus felfogása előadó: Dr. Kováts Dea Judit
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
Viccesen kreatív és teljesen interaktív!
Előadás másolata:

Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam Hatha jóga Készítette: Oláh Krisztina Andragógia szak III. évfolyam

A jóga eredete Gyökerek: ősi India területe, i.e. 5000 Ősi bölcsek ébredtek rá meditációjuk során Gyökerek: ősi India területe, i.e. 5000 Alapok: Indus-Szarasvati kultúra dolgozta ki i.e. 1500 védikus papok finomították és továbbfejlesztették A jóga elméletét és gyakorlati alkalmazását írásban rögzítették 19-20. szd.: jógamesterek nyugaton  a jóga a nyugati kultúra szerves részévé válik

Jóga Jóga (szanszkrit) judzs=összeköt, egyesít, test-tudat-lélek egyesítése Hindu filozófia iskolája Nagy szerep az indiai emberek életmódjában „A jóga egy majd 5 ezer éves, a testi, lelki és spirituális fejlődés megsegítésére kidolgozott tudományos és rendszerezett technika. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében”

A modern jóga elemei Hinduizmusból származó tradicionális elemek: erkölcsi és etikai alapelvek test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózok (ászanák vagy más néven tartások) légzés szabályozás és az elme meditációval történő elcsendesítése A jóga legtöbb változatának része a koncentráció (dhárana) és a meditáció (djána) gyakorlása

Jógatípusok Karma jóga: a helyes cselekvés módja, az érdek és motiváció nélküli szolgálat útja Bhakti jóga: az odaadás útja Dnyána jóga: a tudás útja Tantra jóga: a női út, a test tisztelete Kundalini jóga: az energia útja Rádzsa jóga: a "királyi" jóga, a meditáció útja, végső soron teljes tudatunk feletti kontroll elérésének útja Hatha jóga: a fizikai önfegyelem, a testgyakorlás útja.

Hatha jóga A nyugati világban a jóga legelterjedtebb formája Indiai tanítók népszerűsítették Ez az a jóga típus, amit mi itt nyugaton a leginkább ismerünk, gyakorlunk. A hatha jóga a fizikai önfegyelem és a testgyakorlás útja Testpozitúrák (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajáma) segítségével végső soron a szellem és a lélek  megfegyelmezésének útja

Hatha jóga jelentősége Relaxáció A jógagyakorlatok (finom lazítások, légzőgyakorlatok, meditáció és a vezetett imaginációs gyakorlatok) a test feszültségeinek oldódását eredményezik, az idegrendszert, és az érzelmeket nyugtatják. Koncentráció A fókuszálás, vagyis a figyelem összpontosításának képessége javítható; mivel a  jóga még a testmozgásokat is a legnagyobb odafigyeléssel követi, ezzel a testtudatot ébreszti, fejleszti. Az egyensúlygyakorlatok különösképp a koncentrációs képességet erősítik. Izomtónus A jógapozitúrák kitartása a test minden részét, a mélyizmokat sőt még a belső szerveket is erősítik.

Hatha jóga jelentősége 2. Gyógyítás A jóga gyakorlása megdolgoztatja nyirokrendszerünket, az endokrin mirigyrendszert, masszírozza a szerveket, serkenti a vérkeringést és a méreganyagok eliminálásának folyamatát, mindezzel stimulálva bármilyen gyógyulás folyamatát Rugalmasság A jógagyakorlatok finoman lazítják izmainkat, nyújtják az inakat. Testi - lelki frissítés A lassú és finom, légzőgyakorlatokkal kombinált gyakorlatok a testet nem kifárasztják, hanem épp ellenkezőleg, energizálják. Így a relaxációs gyakorlatokkal kombinálva, a jóga gyógyító hatású, és testi és szellemi felfrissülésünk, érzelmi feltöltődésünk legjobb módja.

Hatha jóga testhelyzetek Teve testtartás Lótusz testtartás

Csavart helyzet Kutya testtartás

Repülőgép Kobra

Köszönöm a figyelmet! 