Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charles Augustin de Coulomb

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charles Augustin de Coulomb"— Előadás másolata:

1 Charles Augustin de Coulomb
Készítette: Gábor Barbara 11.c

2 Tartalom Élete Coulomb- törvény Munkássága

3 Charles Augustin de Coulomb
Született : június 14. Angoulême Meghalt: augusztus 23. Párizs Párizsban tanult matematikát és fizikát, majd katonai pályára lépett.

4 Charles Augustin de Coulomb
A Coulomb-törvény: A Coulomb-törvény a fizikában két pontszerű elektromos töltés közti elektromos kölcsönhatásból származó erő nagyságát és irányát adja meg. A töltött testek között fellépő erőhatást Coulomb-erőnek nevezzük. Két azonos előjelű töltés taszítja, két különböző előjelű töltés vonzza egymást.

5 Charles Augustin de Coulomb
A Párizsban folytatott matematikai és fizikai tanulmányainak befejeztével katonai pályára lépett. Szolgálatának ellátása mellett már ekkor foglalkozott tudományos munkával. Hadmérnökként kilenc évet töltött a Karib-térségben Martinique szigetén, s megromlott egészségben tért haza Franciaországba. A francia forradalom kitörése után egy kis birtokra vonult vissza Bloisba, és a tudományos kutatásnak szentelte magát ben közoktatási felügyelőnek nevezték ki.

6 Charles Augustin de Coulomb
Az angol Joseph Priestley elektromos taszítási törvényét vizsgálva jutott el saját törvényének megfogalmazásához. A Priestley-törvényben szerepet játszó elektromos erők mérésére érzékeny eszközt fejlesztett ki, között tette közzé eredményeit.

7 Charles Augustin de Coulomb
Gépek súrlódását, szélmalmokat, fém- és selyemszálak rugalmasságát is vizsgálta. Az elektromos töltés egysége az ő tiszteletére kapta a coulomb nevet. Két test száraz felülete között fellépő súrlódást Coulomb-súrlódásnak is nevezik szemben a viszkózus folyadék belső súrlódásával.

8 Charles Augustin de Coulomb
Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán.

9 Charles Augustin de Coulomb
Coulomb torziós mérlege

10 Forrás


Letölteni ppt "Charles Augustin de Coulomb"

Hasonló előadás


Google Hirdetések