Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az olasz természettudós és a dán csillagász

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az olasz természettudós és a dán csillagász"— Előadás másolata:

1 Az olasz természettudós és a dán csillagász
Galilei, Tycho Brahe Az  olasz természettudós és a dán csillagász

2 Életük (Galilei) Galilei 1564-ben született Pisában. Orvosnak készült de pénzügyi okok miatt abba kellett hagynia tanulmányait  között matematikát tanított Pisában. 1594-ben szabadalmaztatta vízemelő gépét, majd 1610-ben felfedezte a Jupiter bolygó négy legnagyobb holdját. Melyek Galilei-holdak néven lettek ismertek.

3 Tudományos munkássága Csillagászat
Ő volt az első emberek egyike aki az égbolt tanulmányozására használta a távcsövet. A 2009-es évet a Csillagászat Nemzetközi Évévé nyilvánították. A Szaturnusz gyűrűit is ő észlelte először. Megállapította, hogy a Tejút csillagok sokaságából áll.

4 Fizika Kísérletei alapján rájött, hogy a pisai ferde toronyból leejtett különböző tömegű testek sebessége változó. Az 1600-as évek elején Galilei és egy társa megpróbálta megmérni a fény sebességét. Rájött, hogy senki sem tudja egy test sebességét megállapítani viszonyítási pont nélkül.

5 A per A támadások ellene egyre sokasodtak.
1632. szeptember 23-án megkapta az idézést.   A per során Galilei kénytelen volt visszavonni a Föld mozgására vonatkozó elképzeléseit. Az ítélet életfogytiglani házi őrizet volt  január 8-án hunyt el.

6 Életük (Tycho Brahe) 1546-ben született december 14-én Dániában.
Nemesi családba született. A csillagászat alapjait Lipcsében, Wittenbergben és Rostokban sajátította el. Eleinte főleg horoszkópokat készített. 1961-ben halt meg Prága mellett.

7 Csillagászat Augsburgban rendezte be első obszervatóriumát.
1572. november 11-én megfigyelte a szupernovákat.   Felfedezte a Hold pályájának egyenetlenségeit.

8 Utolsó évei 1597-re pénzügyileg ellehetetlenült.  II. Rudolf német-római császár engedélyezte neki, hogy Benatky-kastélyban új csillagvizsgálót rendezzen be. Tycho 1601. október 13-án megbetegedett.

9 Halála Egyes feljegyzések szerint húgyhólyaggyulladásban halt meg, más
vélekedések szerint higannyal mérgezték meg.  Tudományos hagyatékát Kepler dolgozta fel. Brahe goromba, fennhéjázó és rátarti ember volt, arisztokrataként  lenézte az alacsonyabb származásúakat.

10 Készítette: Jeneses Dorottya Tóth Barbara Molnár Dóra
Zelenyánszky Edina


Letölteni ppt "Az olasz természettudós és a dán csillagász"

Hasonló előadás


Google Hirdetések