Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ókori India Bácsi Johanna 5.A..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ókori India Bácsi Johanna 5.A.."— Előadás másolata:

1 Ókori India Bácsi Johanna 5.A.

2 India történetének kezdetei
India népei számára, hasonlóan az ókor többi népéhez, a kedvező életkörülményeket a víz közelsége jelentette. Ezért itt is a nagy folyók, például az Indus völgyében alakultak ki az első falvak és később az első nagy városok. Kr. e körül élték virágkorukat.

3 A városok a hatalom, a vallási élet és a kereskedelem központjai voltak. Csatornázott utcák, fürdőszobás házak, kutak, központi gabonatárolók jelzik, hogy az ókor legfejlettebb városai közé tartoztak.

4 Kr. e körül észak felől harcias állattenyésztő nép, az árja árasztotta el csaknem az egész félszigetet. A hódítók több királyságot hoztak létre, és hamarosan letelepült életmódra tértek át.

5 A kasztrendszer Az árják jelentős változást hoztak India életébe.
A hódítás után az indiaiak négy fő csoportra tagolódtak: a papok, a harcosok, a földművesek és kereskedők, valamint az ezeket szolgáló munkások és kézművesek. Ezek a fő csoportok sok ezer kisebb részre, úgynevezett kasztra osztódtak. Voltak olyan emberek, akik egyik kasztba sem tartoztak: ők voltak az érinthetetlenek, a társadalom kitaszítottjai. Bármely kaszt tagjának is született valaki, abból életében nem léphetett ki.

6 Asóka India királyságai kezdetben nem alkottak egységes államot.
A Kr. e. 3. században azonban Asóka nevű uralkodójuk egységes birodalmat hozott létre. Tartományokra osztotta, megszervezte az adóztatást, felvirágoztatta a kereskedelmet, a kerámiaipart. Halála után birodalma lehanyatlott.

7 Az arab számok Az indiaiaknak köszönhetjük az általunk használt számokat és a tízes számrendszert. Ezek arab közvetítéssel érkeztek Európába, ezért nevezzük arab számoknak őket.

8 A hindu vallás, a lélekvándorlás
Az indiaiak úgy vélekedtek, hogy haláluk után a lelkük egy másik ember testében születik újjá, és olyan élet lesz az osztályrésze, amilyet kiérdemelt. Ha a vallásos tanításokat nem tartotta be, akkor új életében másokat kell szolgálnia.

9 A buddhizmus A hindu vallásból alakult ki Indiai másik nagy vallása, a buddhizmus.


Letölteni ppt "Ókori India Bácsi Johanna 5.A.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések