10. Tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A munkavédelemről, munkavállalóknak
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A munkavédelem speciális kérdései
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
2010. december Dudás Katalin
GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
1. tétel Ön a munkahelyén az iroda kialakításáért felel. Tervezze meg az irodában milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy adminisztrációs munkáit pontosan.
Utazási iroda alapítása
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Munkaszervezési ismeretek
13. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Önálló (de lehet a szakszervezet jelöltje, tisztségviselője)
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
Munkaszervezési ismeretek
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Készítette: Kincses László

Építési jog 2015.március 6. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Minősített szociális továbbképzés szakmai monitoringja Bagdy Emőke Szakmai Konferencia Salgótarján december 16.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Tűzvédelmi Szabályzat
A munkahelyi egészség és biztonság
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Hogyan (ne) vesszünk el a munka, az informatika és a jog Bermuda-háromszögében? dr. Ormós Zoltán.
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Előadás másolata:

10. Tétel

Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Melyek a munkabaleset tárgyi és személyi okai? A munkavédelmi oktatásnak mi a jelentősége? A munkabaleset tárgyi okai A munkabaleset személyi okai A munkavédelmi oktatás szükségessége A munkavédelmi oktatás tartalma, típusai

A munkavégzés személyi és tárgyi feltételei, valamint a környezet elemei a munkavégzés során állandóan változnak. Az egyensúly megteremtése az alapja az egészséges és biztonságos munkavégzésnek, amelynek megvalósítása a munkáltató és a munkavállaló közös feladata.

A munkahelyi munkavédelmi oktatás A munkáltató feladata!!! Célja: A munkavállaló elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséges és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és tudnivalókat. A munkavállaló köteles: az oktatásban részt venni a biztonságos munkavégzéshez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során alkalmazni. A szükséges ismeretek megszerzéséig a munkavállaló önállóan nem foglalkoztatható.

Munkavédelmi oktatás fajtái Az előzetes Ez az új belépőkre, valamint a munkakör, munkahely, munkaeszköz, munkakörülmények és technológia jelentős megváltoztatása által érintett munkavállalókra terjed ki. Az oktatás elméleti és gyakorlati részből áll.

Az ismétlődő munkavédelmi oktatás célja a már megszerzett elméleti ismeretek felújítása és (ha szükséges) a gyakorlati oktatás keretében elsajátítható tudnivalók felelevenítése, továbbá az eltelt időszak értékelése, és a jövőbeli feladatok felvázolása

Rendkívüli munkavédelmi oktatást akkor célszerű tartani, ha a jogszabályok jelentősen megváltoztak, ill. ha a gazdálkodószervezet területén olyan súlyos munkabaleset, foglalkozási megbetegedés vagy a munkavállalók életét, testi épségét vagy egészségét veszélyeztető esemény történt, amely a munkavállalók meghatározott köre számára tanulságul szolgálhat.

A munkavédelmi oktatás jellemzői: Az oktatást lehetőleg munkavédelmi képzettségű szakember vezesse. Az oktatónak szóban (esetleg írásban), gyakorlatban kell meggyőződnie arról, hogy a dolgozó az oktatott anyagot elsajátította, és azt a tevékenység során alkalmazni tudja. Ha ezen sem vesz részt, vagy ismét nem felel meg, az adott munka végzésétől el kell tiltani.

Oktatási napló: Az oktatásról oktatási naplót kell vezetni, mely tartalmazza: Az oktatás jellegét Az oktatás okát (típusát) Az oktatás előadójának adatait Az oktatás időpontját Az oktatás rövid tartalmát Jelenléti ívet melyet a resztvevők aláírásukkal hitelesítenek.

Minden munkavállalóra vonatkozik csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban kezdheti meg a munkavégzését alkoholtól, kábítószertől stb. nem befolyásolva, minél kipihentebben ha olyan gyógyszert szed, amely kihatással járhat a munkavégzésére, köteles ezt jelezni felettesének, és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak

Minden munkavállalóra vonatkozik a rendelkezésére bocsátott munkaeszköz biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azt rendeltetésének megfelelően és a munkáltató utasításai szerint használni a munkavégzéshez az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztető ruházatot viselni munkaterületén a fegyelmet, a rendet és a tisztaságot megtartani

Minden munkavállalóra vonatkozik a munkája biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során alkalmazni a veszélyt jelentő rendellenességet, üzemzavart tőle elvárhatóan megszüntetni, vagy erre intézkedést kérni a felettesétől balesetet, sérülést, rosszullétet azonnal jelenteni

Minden munkavállalóra vonatkozik csak azon munkakörben, munkahelyen, gépen, berendezésen dolgozhat, ahová munkahelyi vezetője beosztotta, illetve amely tevékenységre megfelelő oktatást, utasítást, engedélyt kapott és a gép, berendezés kezelését elsajátította

Minden munkavállalóra vonatkozik köteles együttműködni a munkáltatóval, illetve jogszabályban meghatározott személyekkel az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megőrzése érdekében hozott hatósági intézkedések teljesítése, illetőleg a munkáltató veszélyt megszüntető intézkedéseinek végrehajtása során is

Minden munkavállalóra vonatkozik jogosult megkövetelni a munkáltatójától: az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, valamint tisztálkodószerek és tisztálkodási lehetőség biztosítását jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életet, egészséget vagy testi épséget közvetlenül és súlyosan veszélyeztetne