TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, 2006. november 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Péczeli Katalin előadása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Egyéni döntések a szervezetben
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
E-learning Kovácspál Eszter.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A vidéki tér sikertényezői
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A felnőttképzések rendszere és gyakorlata az Esőemberekért Egyesület képzéseiben.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Mire lehet/ne jó az iskola
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A szakiskola jelene és jövője
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.

Fontosabb témák: A tehetség táncoltatja a tőkét A tehetség táncoltatja a tőkét Középpontban az egyén Középpontban az egyén A tanulás formái A tanulás formái A sikeres tanulás feltételei A sikeres tanulás feltételei Tanulás-tudás-minőség Tanulás-tudás-minőség

Jonas Ridderstrale-Kjell A. Nordström: A tehetség táncoltatja a tőkét A tudás hatalom, és feltartóztathatatlanul terjed, potenciálisan ott van mindenütt. A tudás hatalom, és feltartóztathatatlanul terjed, potenciálisan ott van mindenütt. A tudás az országok, szervezetek és egyének új hadszíntere. A tudás az országok, szervezetek és egyének új hadszíntere. A világháló révén szinte minden elérhetővé válik szinte mindenki számára, szinte bárhol, szinte bármikor. A világháló révén szinte minden elérhetővé válik szinte mindenki számára, szinte bárhol, szinte bármikor.

Marxnak igaza volt: A munkások tulajdonába fog kerülni a társadalom legnagyobb kincse, a termelőeszköz.

A termelőeszköz kicsi, szürke és megközelítőleg 1,3 kilogramm tömegű – ez nem más, mint az emberi agy.

„Az agyadat – akár jól vagy akár rosszul, de egyedül te irányítod.”

Kihívás: „egyénközpontú” oktatáspolitikai hangsúly, gyermekközpontú iskola „egyénközpontú” oktatáspolitikai hangsúly, gyermekközpontú iskola Hiába tágítjuk a kereteket, ha az egyének nem használják ki azokat (nem tudják kihasználni azokat). Hiába tágítjuk a kereteket, ha az egyének nem használják ki azokat (nem tudják kihasználni azokat).

A tanulás több formában történhet: – hierarchikusan strukturált szerkezetben ( iskolarendszerű) formális – hierarchikusan strukturált szerkezetben ( iskolarendszerű) – iskolarendszeren kívüli, szervezett nem-formális – iskolarendszeren kívüli, szervezett – legtágabb értelemben: informális – legtágabb értelemben: egész életen át tartó folyamat (attitűdök, értékek, készségek)

A sikeres tanulás feltételei: A tanulási lehetőségekhez való hozzáférés A tanulási lehetőségekhez való hozzáférés A tanulással szembeni motivált viszony A tanulással szembeni motivált viszony A tanulással kapcsolatos döntések meghozatalához szükséges információ A tanulással kapcsolatos döntések meghozatalához szükséges információ A tanulásba fektetett idő, energia, pénz egyéni megtérülése A tanulásba fektetett idő, energia, pénz egyéni megtérülése Tanulási kultúra gazdagsága Tanulási kultúra gazdagsága

Hozzáférés korlát: a kínálat elégtelensége, a továbbhaladás, az egymásra épülés korlátozott korlát: a kínálat elégtelensége, a továbbhaladás, az egymásra épülés korlátozott kompetenciák (tanulásra való képesség) hiánya kompetenciák (tanulásra való képesség) hiánya

Motiváltság Nemzetközi viszonylatban a 15 éves magyar diákok magas számban vélekednek úgy, hogy amit az iskolában tanulnak nem releváns számukra.

A tanulással összefüggő döntéseket támogató információk: Tanulói teljesítményről korrekt visszajelzés (ne a tanár elvárása, hanem a teljesítmény) Tanulói teljesítményről korrekt visszajelzés (ne a tanár elvárása, hanem a teljesítmény) A kínálatról, a szolgáltatás minőségéről A kínálatról, a szolgáltatás minőségéről

Megtérülés „Egy jó tanulmányi teljesítményt felmutató iskola diákjainak tudására van-e jól fizető kereslet a munka világában?”

Tanulási kultúra Tanulást támogató normák Tanulást támogató normák A tanulás „piárja” A tanulás „piárja”

Tanulás-tudás- minőség-életminőség A személyes minőség – az önbecsülés alapja A személyes minőség – az önbecsülés alapja Kemény minőség: konkrét elvárások, követelmények teljesítése (képesség, képzés, tapasztalat, teljesítmény stb.) Kemény minőség: konkrét elvárások, követelmények teljesítése (képesség, képzés, tapasztalat, teljesítmény stb.) Puha minőség: érzelmi elvárások, akarat, hozzáállás, elkötelezettség Puha minőség: érzelmi elvárások, akarat, hozzáállás, elkötelezettség

Életminőség „Életünk minősége bennünk rejlik”