1 A diplomás ápoló szerepe a közösségfejlesztésben Készítette: Baracsiné Tóth Tünde.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Tisztelettel köszöntöm
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Településmarketing Értékaudit.
Az egyéni fejlesztési terv
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az ÚMVP intézményrendszere
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE AZ IKSZT-KUTATÁS ELSŐ EREDMÉNYEI II. SZAKMAI MŰHELY KŐVÁGÓSZŐLŐS, 2015 MÁJUS 21.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
LEADER, Identitás, Sport
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
Közösségfejlesztés.
Az integrált szolgáltatási rendszer előnyei
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

1 A diplomás ápoló szerepe a közösségfejlesztésben Készítette: Baracsiné Tóth Tünde

2 Munkahelyem:

3 Lakóhelyem:

4 Közösség fogalma: A közösség az egymással tartósan együttműködő személyek érdek- és értékalapú, belátható méretű csoportja.

5 Szakmai profilja: települések, térségek, szomszédságok közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése.

6 Területei: az egészségügy, a közösség jóléte, a szegénység elleni harc, munkalehetőségek teremtése, a lakáshelyzet és a környezet javítása, a szabadidős tevékenységek valamint a művészetek fejlesztése.

7 Lokalitás: - helyi, - településszintű, vagy - regionális cselekvés és fejlesztés.

8 Alkalmazott tudományok: településszociológia, településtervezés, pedagógia, szociálpszichológia, jog, gazdaságtan, egészségtudomány.

9 A közösségi munka lényege: Felhasználja az emberek képességeit, tudását és tapasztalatait azon kezdeményezések során, amelyek valamely társadalmi, gazdasági vagy politikai problémára hivatottak válaszolni.

10 Legfontosabb célja: Olyan társadalmi légkör teremtése, amelyben a férfiak és nők a szegénység, az éhség, a tudatlanság korlátai nélkül szabadon élhetnek az életre, a szabadságra és a boldogság keresésére való jogukkal.

11 Szükségletek felkutatása: gazdasági-infrastrukturális terület humán erőforrások, az emberek hozzáértése, tehetsége, szorgalma, ötletei, képességei.

12 Főbb partnerek: civil szervezetek, önkormányzatok és társulásaik, regionális kutatási központok, egészségügyi ellátó intézmények, a munkaügy és a vállalkozásfejlesztés szervezetei, képzési szervezetek, információs adattárak.

13 A közösségfejlesztési folyamat: a lakosság aktivizálása a problémák felismerése és azok nyilvánossá tétele, egyének kapcsolódása a folyamathoz, a közösségben megfogalmazódó feladatok felismerése, tervezése, közösségi megoldása.

14 Aktivizáló módszerek: - a helyi önszervező köri mozgalmak kialakítása, - a helyi jelentős személyiségekkel való egyéni és nyilvános, csoportos beszélgetések, - a helyi emberi erőforrások – tapasztalat, tehetségek és tudás – feltárása és megjelenítése, - a település humán, természeti és gazdasági erőforrásait felmérő és aktivizáló közösségi felmérés, - lakossági cselekvési, fejlesztési terv készítés.

15 "Az embereknek kötődésre és választási lehetőségekre van szükségük ahhoz, hogy életlehetőségeiket a maguk teljességében élvezessék." (Dahrendorf, 1997)

16 Egészség: Biológiai, pszichikai és szociális jólét egybeesése időben és térben is. Az egészség a fogyasztói kultúra része.

17 Az egészségfejlesztés: folyamat, amelynek során az egészséges emberek növelik ellenőrzésüket egészségük javítása felett, képességet szereznek, egészséges életvitelük fenntartására, fejlesztésére és környezetük megváltoztatására.

18 WHO szerint: „Az egészségfejlesztés az a folyamat mely képessé teszi az embereket arra, hogy saját egészségüket felügyeljék és javítsák. Az egészségfejlesztés átfogó társadalmi és politikai folyamat, mely nemcsak az egyének képességeinek és jártasságának erősítésére irányuló cselekvéseket foglal magába, hanem olyan tevékenységeket is, amelyek a társadalmi, környezeti és gazdasági feltételek megváltoztatására irányulnak azért, hogy azoknak a köz és az egyén egészségére gyakorolt hatása kedvező legyen.”

19 „ A kompetenciát úgy kell tekinteni, mint olyan általános képességet, amely a tudáson, a tapasztalaton, az értékeken és a diszpozíciókon alapszik, és amelyet egy adott személy tanulás során fejleszt ki magában” (J. Coolahan, 1996).

20 Sajátos kompetenciakör: a szomatikus egészség védelme, időszerű és aktuális legyen, alapeleme az integrálódás, konkrét ismeretátadás, adott élethelyzetre szóló tanácsadás, magas-szintű kutatómunka végzése, összehasonlító elemzések,következtetések levonása.

21 Jellemzői: Figyelembe veszi az esetleges kulturális nívókülönbségeket. Hozzájárul az egészségkultúra kialakításához, korrekciójához. Nem nélkülözi a menedzsment feladatokat. Törekszik az interperszonális kapcsolatok kialakítására és fenntartására. Formálja a jövő emberének személyiségképét.

22 A társadalmi egyenlőtlenség mutatói: iskolázottság, foglalkozás jövedelem.

23 Egészségi esélyegyenlőtlenség javítása: az anyagi viszonyok módosítása, a konfliktusmegoldó képesség és a kommunikáció fejlesztése, a tanulás kiemelt kezelése, függőség és kiszolgáltatottság csökkentése, a különböző társadalmi rétegződésekben lévő személyek és életfeltételeik tisztelete.

24 Fontos feladatok: Munkahelyi és településszintű egészségfejlesztési programok elkészítése, lebonyolítása. Egészségfejlesztési ismeretek beépítése az oktatásba. Egészségre nevelő, szemléletformáló programok. Szűrőprogramok és kampányok szervezése. Laikusok és civil szervezetek oktatása.

25 Egészséghatás vizsgálat: eljárások, módszerek és eszközök olyan kombinációja, amellyel vizsgálhatók egyes stratégiák, programok, projektek lehetséges hatásai a lakosság egészségére, továbbá e hatások eloszlása a népesség különböző csoportjaiban Rugalmas módszertan, amely politikák, programok és projektek szintjén egyaránt alkalmazható.

26 Füzesgyarmati Egészségklub

27 Füzesgyarmati Közösség- és Egészségfejlesztő Egyesület

28 „Boldogságunk kilenctized része kizárólag egészségünkön nyugszik. Ha egészség van, az minden élvezet forrásává válik, de ha nincs, az egyéb javak, a szubjektív értékek sem boldogítanak, mert a szellem, a hangulat, a temperamentum szárnyalását is lecsökkenti, elnyomorítja a betegség.” Arthur Schopenhauer:

29 Köszönöm a figyelmet!