Szállítmányozási és fuvarozási szerződés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A nemzetközi közúti árufuvarozás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közúti fuvarozási okmányok
Általános áruismeret Termékfelelősség
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

Tevőleges szolgáltatásra kötelező szerződések
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Gyűjtőárus (darabárus) szállítmányozás
SZÁLLÍTMÁNYOZÁS Alapfogalmak.
Az alapismeretek összefüggései
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Zsibrita Mátyás – DÍJSZÁMÍTÁS Zsibrita Mátyás – március 20.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
A szállítmányozói gyűjtőforgalom (közúti)
Kártérítési felelősség
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Vízi fuvarozási okmányok
Szállítmányozás és fuvarozás
Kereskedelmi levelezés
Mediátor képzés Kártérítés.
10. Előadás szerződésszegés
Vízi fuvarozási okmányok
VASÚTI FUVAROZÁS BELFÖLDI ÉS NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁSA
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A köztisztviselők jogállásáról…
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Nemzetközi kereskedelmi szerződések és szokványok II.
Polgári jogi alapvetés dr. Gács Attila GÁCS ÜGYVÉDI IRODA.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A logisztika fogalma USA Logisztikai Tanácsa „Az alapanyagok, félkész-és késztermékek, valamint az információk származási helyről felhasználási.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
15. Az eladók foglalkoztatása
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A vállalkozási szerződés dr. Sápi Edit
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Szállítmányozási jog LO08
Előadás másolata:

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Készítette: Unyatyinszki Csaba 2017.04.04.

Szállítmányozói tevékenység A szállítmányozás nem pusztán a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti, hanem ennél összetettebb, komplexebb szolgáltatás, melynek során összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet és ellátja a szállítás során felmerülő raktározási, kezelési feladatokat is. 2017.04.04.

Szállítmányozói felelősség 1. A szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó köteles valamely küldemény továbbításához szükséges fuvarozási és egyéb szerződéseket a saját nevében és megbízója számlájára megkötni, valamint a küldemény továbbításával kapcsolatos egyéb teendőket elvégezni, a megbízó pedig köteles az ezért járó díjat megfizetni. 2017.04.04.

Szállítmányozói felelősség 2. A fuvarozás során bekövetkezett kárért a szállítmányozó általában nem felel, azonban: a dolog továbbításával kapcsolatos tevékenysége során, a küldeményben bekövetkezett károkért a szállítmányozó fuvarozó módjára felel a szállítmányozás körében bekövetkező károkért a szállítmányozó az általános szabályok szerint felel, vagyis akkor, ha a fuvarozó, a szállítmányozó kiválasztása, az útvonal megválasztása körében vétkesség terheli, illetőleg általában az általa megkötendő szerződés hiányosságaiból adódik a kár a küldeményt mások küldeményével együtt el nem különítve továbbította, és a kár ezen ok miatt következett be, a szállítmányozó az általa választott további szállítmányozók tevékenységéért közvetlenül felel, kivéve, ha azok igénybevételére a megbízó utasította. Ez utóbbi esetben a további szállítmányozók közvetlenül felelnek a megbízónak. 2017.04.04.

Szállítmányozási szerződés tartalma: A megbízó adatai A szállítmányozó adatai Szállítmányozási feltételek részletes taglalása Megbízás teljesítésének térbeli és időbeli feltételei A megbízás díjazásának és annak kiegyenlítésével kapcsolatos feltételek Esetleges felelősségvállalások ill. kötbérezési feltételek A megbízás teljesítésére vonatkozó egyéb speciális kikötések A megbízás kelte: hely, év, hónap, nap A megbízó és a szállítmányozó aláírásai 2017.04.04.

Fuvarozás tevékenységi köre A fuvarozás lényege a küldemény adott helyről adott helyre való továbbítása. A fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó díjazás ellenében köteles a küldeményt rendeltetési helyére továbbítani és a címzettnek kiszolgáltatni. 2017.04.04.

Árufuvarozási szerződés Az árufuvarozási szerződések jellemzője, hogy rendszerint valamely alapügylet - adásvételi, szállítási, vállalkozási szerződés - teljesítését segítik elő azáltal, hogy az átruházandó dolognak, vagy a szerződés teljesítéséhez szükséges alapanyagnak a teljesítés helyére történő szállítását biztosítják. A szerződés további jellegzetességei, hogy a fuvarozó más részére vállalja tevékenység kifejtését amely tevékenység során a más tulajdonában levő küldeményt őrizetében tartja. 2017.04.04.

Mentesség A fuvarozó csak akkor mentesül az ún. árukárokért való felelősség alól, ha azt: a fuvarozó tevékenységi körén kívül eső elháríthatatlan ok, a küldemény belső tulajdonsága, csomagolás kívülről észre nem vehető hiányossága, a feladó által végzett berakás, ill. a címzett által végzett kirakás, annak következtében állott elő, hogy a feladó, a címzett vagy az általuk rendelt kísérő nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható lenne, és ezen okok vezettek az áru minőségi és/vagy mennyiségi tulajdonságának változásához. 2017.04.04.

Fuvarozási szerződés tartalma: A megbízó adatai A fuvarozó adatai Fuvarozási feltételek részletes taglalása Megbízás teljesítésének térbeli és időbeli feltételei A megbízás jellegének meghatározása A kiszolgáltatás feltételeinek részletezése A megbízás díjazásának és annak kiegyenlítésével kapcsolatos feltételek Esetleges felelősségvállalások ill. kötbérezési feltételek A megbízás teljesítésére vonatkozó egyéb speciális kikötések A megbízás kelte: hely, év, hónap, nap A megbízó és a szállítmányozó aláírásai 2017.04.04.

A kártérítés mértéke A fuvarozó csak a fuvarozás alatt keletkezett tényleges "árukárok„ megtérítésére köteles A kártérítés korlátozását a magyar polgári jog csak kivételesen engedi meg, főszabályként a teljes kártérítés elve érvényesül A fuvaroztató csak pénzbeli kártérítésre tarthat igényt, de a fuvarozó a küldemény megrongálódása esetén választhat a sérülés kiküszöbölése vagy az értékcsökkenés megtérítése között. A fuvarozó a dolog feladáskori tényleges értékét köteles pénzben megtéríteni. Nem érvényesülnek azonban ezek a korlátozások, ha a fuvarozó a kárt szándékosan okozta. 2017.04.04.

Elévülési idő Ha az átvételkor felismerhető, hogy a küldemény hiányos vagy sérült, a fuvarozóval szemben az igényt haladéktalanul érvényesíteni kell, ellenkező esetben az a későbbiekben már nem érvényesíthető. Ha a hiányt vagy sérülést az átvételkor nem lehetett felismerni, az igényt 3 napon belül lehet érvényesíteni a fuvarozóval szemben. A fuvarozásból eredő egyéb igények (pl. késedelem miatti köt- bér igény) elévülési ideje az általános elévülési időhöz képest rövidebb, a fuvarozási szerződés alapján támasztható igények 1 év alatt ugyanis elévülnek. 2017.04.04.

Köszönöm a figyelmet! 2017.04.04.