Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok"— Előadás másolata:

1 Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Készítette :Kovács Ágnes

2 Okmányok a külkereskedelemben
A külkereskedelmi ügyletek lebonyolítását sok okmány kitöltése és felhasználása kíséri. A külkereskedelem az egyik leginkább bizonylatigényes gazdasági tevékenység. Az okmányok egy része csökkenti a résztvevők kockázatát, és növeli bizalmukat is. Egyes okmányok értékpapírnak tekinthetők, amennyiben a rajtuk feltüntetett jog csak a papír átadásával vagy felmutatásával érvényesíthető

3 Okmányok csoportosítása
Kereskedelmi okmányok Szállítási okmányok Hatósági okmányok Banki okmányok Biztosítási okmányok

4 Okmányok alkalmazása a külkereskedelemben
Elsősorban az okmányok alkalmazása a kockázattal magyarázható. A földrajzi távolság nagyobb, a nyelvi kommunikáció nehezebb volta,az állami szabályozás változásai igénylik a precíz,részletesen kidolgozott szerződéseket,és az írott dokumentumokat. A külkereskedelem nagykereskedelmi jellege miatt és a kockázat csökkentése miatt alakult ki az okmányok ellenében való fizetés. Ez azt jelenti hogy az árut az elküldött okmány ellenében fizet.

5 Okmányok jellemzői Kereskedelmi okmányok:az áru előállításával ,exportra előkészítéssel kapcsolatos okmányok. pl.:számlák ,minőségi bizonylatok,feladási értesítés Szállítási okmányok:fuvarozás raktározás során keletkeznek. pl.:raktározási ,szállítmányozási bizonylatok Hatósági okmányok: az állami szervekkel való kapcsolattartás során keletkeznek,rendkívül fontosak mert hiányuk meghiúsíthatja a teljesítést. pl.:hatósági engedélyek, vámokmányok.

6 Okmányok jellemzői Banki okmányok:fizetéssel, átutalással ellenérték kiegyenlítéssel kapcsolatos okmányok. pl.:váltók Biztosítási okmányok:áruval kapcsolatos kockázattal függ össze. pl.:biztosítási kötvény

7 Szállítmányozási okmányok
Az eladó és vevő számára egyaránt kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi kereskedelemben. Az eladó számára bizonyítják a fuvarozási szerződés létrejöttét,azok lényegesebb feltételeit. A vevő számára azért fontos mert ellenőrizheti hogyan teljesített az eladó (feladás idejét, áru mennyiségét) és az átadás megkövetelésével kivédheti az eladó visszaélési lehetőségét.

8 Banki okmányok A bankok tevékenységével kapcsolatban számos okmány van,ilyenek például a cégek ,bankok fizetőképességével kapcsolatos bankinformációk,amelyek érkezhetnek levélben,telefaxon. A legfontosabb banki okmányok közé tartoznak az akkreditívek, hitellevelek, bankgaranciák,kezességek. Ezek valamilyen fizetési biztosítékot,ezzel kockázatcsökkentést jelentenek az eladó számára. A fizetések igazolása banknyugtával történik

9 Vámokmányok A vámhatóságok a külkereskedelmi forgalom hatósági ellenőrei, hivatalos adószedői. A z importált áru után az importőr általában vám fizetésére köteles. Magyarországon és az EU külső forgalmában általában egységes vámokmányt alkalmaznak. Az EUR-1 igazolás a termékek szabadkereskedelmi területről való származását igazolja.

10 Összefoglalás A sokféle külkereskedelmi okmány gyakorlati alkalmazásának számos oka van, de a legfontosabb a kockázat ésszerű csökkentése, megosztása a felek között. Ezt a célt szolgálja az okmányok ellenében való fizetés gyakorlata is. A gyakrabban használt okmányokat csoportosítjuk kereskedelmi,szállítási, hatósági, biztosítási, banki okmányokra.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések