Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szállítmányozási jog LO08

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szállítmányozási jog LO08"— Előadás másolata:

1 Szállítmányozási jog LO08
Oktatók: Dr. Szalay Gyula – professor emeritus Dr. Kovács Viktória – egyetemi tanársegéd / Fogadóóra: hétfő 15:00-16:30, Földszint, 8-as tárgyaló. Tematika, tansegédletek – letöltési útmutató: kamt.sze.hu Letöltések Tan-segédletek

2

3

4

5

6

7 A logisztika fogalma USA Logisztikai Tanácsa
„Az alapanyagok, félkész-és késztermékek, valamint az információk származási helyről felhasználási helyre való hatékony áramlásának tervezési, megvalósítási és irányítási folyamata…” szemléletmód, szervezési módszer (informatika!) reálfolyamat (tárgyak és információk áramlása)

8 7 M a logisztikában Funkciói A megfelelő terméket
A megfelelő minőségben, választékban, mennyiségben, A megfelelő állapotban, A megfelelő helyen, A megfelelő időben, A megfelelő felhasználó részére, A megfelelő költségek mellett kell rendelkezésre bocsátani.

9 Az árutovábbítás változatai

10 Bérleti- haszonbérleti szerződés
Bérleti szerződés alapján a bérbeadó meghatározott dolog időleges használatának átengedésére, a bérlő a dolog átvételére és bérleti díj fizetésére köteles. 6:349. § [Haszonbérleti szerződés] (1) Haszonbérleti szerződés alapján a haszonbérlő hasznot hajtó dolog időleges használatára vagy hasznot hajtó jog gyakorlására és hasznainak szedésére jogosult, és köteles ennek fejében haszonbért fizetni.

11 Rendelkezésre bocsátás (vállalkozás)
A jármű rendelkezésre bocsátására kötött szerződésben a vállalkozó (üzembentartó) meghatározott számú, teherbírású, típusú és jellegű járművet – személyzettel együtt – bocsát a megrendelő rendelkezésére. Az árutovábbítási feladatokat a vállalkozó teljesíti, azokat azonban a megrendelő határozza meg és közli a jármű vezetőjével (személyzetével). A rendelkezésre bocsátásra a Ptk. vállalkozásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

12 Fuvarozási szerződés, multimodális árutovábbítás
Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére történő továbbítására és a címzettnek történő kiszolgáltatására, a feladó díj fizetésére köteles. Multimodális árutovábbítás A komplex fuvarozó (operátor) egy szerződés alapján a teljes áramlási folyamat valamennyi elemét (csomagolás, raktározás, fuvarozás, átrakás, kikötői szolgáltatás, stb.) egységesített felelősségi rendszer keretében teljesíti.

13 Logisztikai szerződés
A logisztikai szerződés alapján a logisztikai vállalkozó a fuvarozási, valamint a fuvarozási melléktevékenységek (csomagolás, egységrakományképzés, rakodás, átrakás, stb.) mellett a termelői, forgalmazói, felhasználási folyamatok egyes elemeit is elvégzi (rendelésfelvétel, ügyfélszolgálat, pénzforgalmi tevékenység, termelési részfolyamatok, igényérvényesítés, stb.)

14 Szállítmányozási szerződés
Szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó a saját nevében a megbízó javára küldemény továbbításával összefüggő szerződések megkötésére és jognyilatkozatok megtételére, a megbízó díj fizetésére köteles. intern jogviszony extern jogviszony megbízó szállítmányozó fuvarozók vállalkozók megbízottak raktározók biztosítók közv. szállítm.

15

16 Megbízási szerződés 6:272. § [Megbízási szerződés] Megbízási szerződés alapján a megbízott a megbízó által rábízott feladat ellátására, a megbízó a megbízási díj megfizetésére köteles.

17 Bizományi és szállítmányozási szerződés
6:281. § [Bizományi szerződés] Bizományi szerződés alapján a bizományos a megbízó javára a saját nevében ingó dologra adásvételi szerződés kötésére, a megbízó a díj megfizetésére köteles. 6:302. § [Szállítmányozási szerződés] Szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó a saját nevében a megbízó javára küldemény továbbításával összefüggő szerződések megkötésére és jognyilatkozatok megtételére, a megbízó díj fizetésére köteles.

18 Vállalkozási és fuvarozási szerződés
6:238. § [Vállalkozási szerződés] Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (mű) megvalósítására, a megrendelő annak átvételére és a vállalkozói díj megfizetésére köteles. 6:257. § [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére történő továbbítására és a címzettnek történő kiszolgáltatására, a feladó díj fizetésére köteles.

19

20

21 Szállítmányozás (Új Ptk.; XLII. Fejezet; 6:302.§-6:309.§
A szállítmányozási szerződés tartalma: Igényérvényesítés Önszerződés Jutalék Elévülés A szállítmányozó felelőssége A megbízó felelőssége A bizomány és a fuvarozás szabályainak alkalmazása

22 Szállítmányozási szerződés
6:302. § Szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó a saját nevében a megbízó javára küldemény továbbításával összefüggő szerződések megkötésére és jognyilatkozatok megtételére, a megbízó díj fizetésére köteles. 6:304. § [Önszerződés] A szállítmányozó a fuvarozást maga is elláthatja.

23 Szállítmányozói szolgáltatás (FIATA Model Rules)
Minden olyan szolgáltatás, amely az áru fuvarozásával, gyűjtésével, raktározásával, mozgatásával, csomagolásával és terítésével kapcsolatos, ideértve a fentiekkel összefüggő közreműködést és tanácsadást is. Szállítmányozási szolgáltatásnak minősül különösen a vám-és adóügyekben, illetőleg az árunyilatkozattal, a szállítmánybiztosítással, az áru értékének megfizetésével, valamint az áruval kapcsolatos okmányok beszerzésével összefüggésben kifejtett közreműködés.

24 intern jogviszony extern jogviszony megbízó szállítmányozó fuvarozók
A SZÁLLÍTMÁNYOZÓI JOGVISZONY SZERKEZETE intern jogviszony extern jogviszony megbízó szállítmányozó fuvarozók vállalkozók megbízottak raktározók biztosítók közv. szállítm. A szállítmányozási jogviszony szereplői: a megbízó, a szállítmányozó(k), a fuvarozó(k), illetve az árutovábbításban közreműködő más személyek (vállalkozó, biztosító)

25 Belső jogviszony Szakvállalkozói gondosság
A megbízó rendelkezési jogosultsága A felek kölcsönös tájékoztatási kötelezettsége A szállítmányozói okmányok A szállítmányozási díjképzés Bizományosi Átvételi díjtételes A teljesítés Felelősség, igényérvényesítés

26

27 A szállítmányozói díjképzés
A szállítmányozót megillető költségeket és kiadásokat a ténylegesen felmerült olyan kifizetések képezik, amelyeket a speditőr a szállítmányozásra indokoltan (szükségesen és hasznosan) fordított.

28 A szállítmányozói díjképzés
Átvételi díjtételes (egyösszegű átalánydíj) Bizományosi díjképzés (tételes költségelszámolás)

29

30 FIATA fuvarokmányok Documents and forms
Tájékoztató okmányok Fuvarokmány Áruátvételi okmány Forwarding Instructions (FFI) - fehér Non-negotiable Multimodal Transport Waybill (FWB) – fehér/kék Forwarders Certificate of Receipt (FCR) - zöld Shipper Declaration for the Transport of Dangerous Goods (SDT) – fehér/vörös Negotiable Multimodal Transport Bill of Lading (FBL) - kék Forwarders Certificate of Transport (FCT) - sárga

31 A szállítmányozó felelőssége I.
A szállítmányozó felel, ha teljesítése során nem az elvárható gondossággal jár el, vagy a célszerű intézkedések megtételét elmulasztja (gondossági kötelem) Fuvarozóként felel a küldeményt más küldeményekkel együtt továbbítatta (gyűjtőforgalom), és a kár ezen okból keletkezett a birtokában levő küldemény elvész vagy károsodik (árukezelés, önszerződő fuvarozás) az igénybevett harmadik személyekért (fuvarozók, terminálok, raktározók, szállítmányozók, stb.) nem felel, kivéve: culpa in eligendo, instruendo et inspiciendo Nem felel különösen értékes vagy veszélyes árukért (kivéve ha a megbízó a tulajdonságokról tájékoztatta), s a késedelemért (kivéve írásbeli megállapodás).

32 A szállítmányozó felelőssége II.
Ptk. általános szabályai, de a felek megállapodhatnak összegszerű korlátozásban FIATA Árukár keletkezik: az elveszett vagy megsérült áru bruttó tömegét tekintve 2 SDR/kg Késedelem: legfeljebb a késedelemmel érintett szolgáltatás díjazása erejéig. Nem felel: az árukárt vagy késedelmi kárt meghaladó károkért (elmaradt haszon, piacvesztés, stb.)

33 A megbízó felelőssége 6:308. § (1) A megbízó felel azért a kárért, amely az utasításból, a küldemény elégtelen csomagolásából, jelöléséből vagy a megbízó által adott adatok, okmányok, információk hiányosságából, pontatlanságából, hiányából származik. (2) Harmadik személy követelésének veszélye esetén a szállítmányozó megfelelő biztosítékot követelhet a megbízótól. Ha a megbízó nem ad megfelelő biztosítékot, a szállítmányozó a szerződést felmondhatja.

34 Elévülés 6:306. § [Elévülés] A szállítmányozási szerződésből fakadó igények – a szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott károk kivételével – egy év alatt évülnek el.

35 Igényérvényesítés 6:303.§ [Igényérvényesítés] A szállítmányozó a megbízó igényeit a fuvarozóval és más, a szállítmányozó által igénybe vett közreműködőkkel szemben, a megbízó utasítása esetén a megbízó költségére és veszélyére köteles érvényesíteni. A szállítmányozó utasítás nélkül is köteles a megbízó jogainak megóvásához szükséges nyilatkozatokat megtenni.

36 Zálogjog A szállítmányozónak zálogjoga van mindazon dolgok és egyéb értékek felett, amelyek birtokában vannak, illetve amelyekről okmányok útján rendelkezhet mindazon követeléseinek erejéig, amelyek az adott szállítmányozási megbízásból erednek, függetlenül attól, hogy azok esedékesek-e vagy sem.

37 Szállítmányozási szerződés
6:302. § Szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó a saját nevében a megbízó javára küldemény továbbításával összefüggő szerződések megkötésére és jognyilatkozatok megtételére, a megbízó díj fizetésére köteles. 6:304. § [Önszerződés] A szállítmányozó a fuvarozást maga is elláthatja.

38 intern jogviszony extern jogviszony megbízó szállítmányozó fuvarozók
A SZÁLLÍTMÁNYOZÓI JOGVISZONY SZERKEZETE intern jogviszony extern jogviszony megbízó szállítmányozó fuvarozók vállalkozók megbízottak raktározók biztosítók közv. szállítm. A szállítmányozási jogviszony szereplői: a megbízó, a szállítmányozó(k), a fuvarozó(k), illetve az árutovábbításban közreműködő más személyek (vállalkozó, biztosító)


Letölteni ppt "Szállítmányozási jog LO08"

Hasonló előadás


Google Hirdetések