Petőfi Sándor 1822-1849.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Kölcsey Ferenc Élete és Művei.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Híres épületek a Reformkorban
Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach a zenetörténet
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Petőfi Sándor Életrajz-életmű.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
József Attila / / Tóth Márta.
PETŐFI.
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
1.A foglalkozás címe Petőfi Sándor
ADY ENDRE ( ).
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Irodalom összefoglaló
A NEMZET KÖLTŐJE PETŐFI SÁNDOR ÉLETE.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Réthelyi Bálint & Gergely
Arany János ( ).
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Petőfi Sándor élete ( ).
Vörösmarty Mihály munkássága
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Fekete István január 25. – június 23..
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Márciusi jeles napok.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Puskin 26/B.
Rajczy Mária Mechtilda
DON BOSCO.
DORMÁND.
Petőfi és a média 27/A.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Élete Művészete Kapcsolata iskolánkkal Kapcsolata iskolánkkal Képek a költőről Képek a költőről.
Szent Bernadette.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Készítette : Kovács Máté 10.d
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Készítette:Supergirls
Arany János élete és munkássága
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Madách Imre: Útravaló verseimmel
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Madách Imre Útravaló verseimmel.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Előadás másolata:

Petőfi Sándor 1822-1849

Szülei: Édesapja, Petrovics István mészárosmester, a közhiedelem szerint szerb, újabb kutatások alapján szlovák családból származott, de magyarnak vallotta magát.

Édesanyja, Hrúz Mária, férjhez- menetele előtt mosónőként és cselédként dolgozott a maglódi evangélikus lelkésznél, Martiny Mihálynál. Szlovák anyanyelvű volt, a magyar nyelv használatára csak asszonykorában tért át

Élete: Petőfi Sándor születésekor oly gyenge volt, hogy„spirituszban fürdették, hogy megmaradjon”. Egyetlen öccse, Petőfi István 1825-ben született.

Tanulmányai: Az iskolát öt évesen kezdte,ahol már latint is tanult. Fél évig Szabadszálláson – Ujlaky István evangélikus tanító keze alá került.Ezt követően két évig Pesten – először az evangélikus német gimnáziumba, majd a neves piarista gimnáziumba járt. E két évben (1833-35) hozta a leggyengébb iskolai eredményeket.

Első versét Aszódon írta Búcsúzás 1838-ik évben címmel. Tizenöt éves korában, a család minden pénzét elveszítette az 1838-as árvíz és egy rokon veszteségeinek kezesség -vállalása miatt,ezért 1839 februárjában el kellett hagynia a Selmeci Líceumot. Atyja azonban a félévi rossz bizonyítványra hivatkozva nem támogatta tovább.

Petőfi Sándor búcsúzása a szülői háztól.

A költői válság és szerelmek ideje 1844-ben ismerkedett meg Csapó Etelkével,aki iránt rögtön házassági reményeket is táplált.A leány azonban 1845 elején váratlan betegségben elhunyt. Petőfi versciklust adatott ki emlékére Cipruslombok Etelke sírjáról címmel.

Ismét megszólaltak a szerelem hangjai Petőfi költészetében Ismét megszólaltak a szerelem hangjai Petőfi költészetében. Verseinek ihletője ezúttal a gödöllői jószágigazgató szőke szép leánya, Mednyánszky Berta volt, ki elfogadta a költő udvarlását. Ám apja nem nézte jó szemmel e kapcsolat lehetőségét és saját őseire, nevére hivatkozva elutasította Petőfit Bertától. A lányhoz fűződő érzelmeinek kifejezéseként 1845 őszén önálló kiadásban megjelent a Szerelem gyöngyei című versciklus. Szendrey Júlia

Valószínűleg több oka is volt annak, hogy a költő életében művészetét is befolyásoló válságidőszak következett be: Etelke halála, a Berta-szerelem csalódása, az állandó támadások a kritika részéről, az anyagi gondok mind hozzájárultak elkomoruló életkedvéhez és hangja elsötétedéséhez. Ekkor keletkezett az érdekes Felhők ciklus, A hóhér kötele című regénye, a Tigris és hiéna drámája, de írt néhány elbeszélő költeményt is.

Petőfi napja 1848. március 15. a pesti forradalom s egyszersmind Petőfi napja. „Ezt a napot Petőfi napjának nevezze a magyar nép; mert ezt a napot ő állítá meg az égen, hogy alatta végigküzdhesse a nemzet hosszúra nyúlt harcát szabadsága ellenségeivel.”- emlékezett Jókai Mór. A márciusi ifjak vezéreként az események egyik főszereplőjévé vált: a forradalom az ő lakásáról indult.A 12 pont mellett a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője.

Márciusi ifjak

Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

A csatamezőn halt meg,így beteljesedhetett nagy vágya, melyet az Egy gondolat bánt engemet… című versében írt le: "Egy gondolat bánt engemet: Ágyban, párnák közt halni meg! (…) Ott essem el én, A harc mezején, Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül, (…) S holttestemen át Fújó paripák Száguldjanak a kivivott diadalra, S ott hagyjanak engemet összetiporva."