Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szent Miklós püspök Élete és legendái.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szent Miklós püspök Élete és legendái."— Előadás másolata:

1 Szent Miklós püspök Élete és legendái

2 Élete Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem megosztotta a rászorulókkal. Ezért ő az ajándékozás nagy szentje.

3 Fiatal korától kezdve Istennek szentelte életét, de nem is gondolt arra, hogy az Úr majd általa milyen sok csodát fog végrehajtani.

4 Püspökké választása Amikor a myrai [mírai] püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” És valóban, Miklós eljött a templomba, és az égi szózat szerint - ámbár eleinte tiltakozott - megválasztották, és fölszentelték püspökké.

5 Legismertebb legendája, amikor három szegény sorsú leánynak az éj leple alatt pénzt dobott be – apjuk ugyanis utcalánynak akarta küldeni őket, hogy pénzt keressenek. Megtudta ezt Miklós, és vagyona egy részét titokban a leányoknak adta, így megmentette őket a becstelen élettől. Legendái

6 Egy alkalommal megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet
Egy alkalommal megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet. Ezeket koholt vádak alapján bebörtönözték és halálra ítélték. Miklós azonban Nagy Konstantin császárnak megjelent álmában, és a katonákat megmentette a hóhértól. Ezért a katonák védelmező szentje.

7 Egy napon viharba került matrózok hívták segítségül: Miklós megjelent a hajón, kezébe ragadta a kormányt, és a szükséges manőver után - lecsillapítván a vihart is - biztonságban hagyta ott őket. Így lett Miklós a matrózok védőszentje.

8 Az egyik történet szerint egy gonosz vendéglős elcsábított három iskolás fiút, majd megölte őket, és mint a húst szokás, só közé egy hordóba rejtette a holttestüket. Miklóst egy angyal figyelmeztette az esetre, mire ő megjelent a vendéglős házánál, föltámasztotta a gyermekeket és megbüntette a bűnöst.

9 Egyszer a vidéken éhínség volt, Myra kikötőjében pedig gabonával megrakott, nagy hajók horgonyoztak, és rakományuk a császári tárházak feltöltésére volt szánva. A püspök tárgyalni kezdett a hajósokkal, és azt javasolta nekik, hogy minden hajóról csak száz mérőnyi gabonát adjanak a városnak, bizonyára nem fogják észrevenni a hiányt a császári ellenőrök. A kapitányok hajlottak a szóra, és átadták neki a kért gabonát, de amikor megérkeztek rendeltetési helyükre, a rakomány éppen annyi volt, amennyi szükséges.

10 Halála Nem csak élete, de halála is csodákkal övezett volt: Mikor hosszú öregség után 350- ben meghalt, angyalok fogadták és vezették be a Mennyországba. Emlékét ma a mikulás alakjában őrizzük.

11 Mikulás? Télapó? Szent Miklós, bár világszerte ismert, alakját manapság sajnos elhomályosítja a „lappföldi télapó” figurája. A keresztények azonban nem a télapót, hanem Myra püspökét, Szent Miklóst, a mikulást várják december 6-án.

12 Attribútumai Szent Miklóst püspöki jelvényekkel (püspöksüveg és pásztorbot), valamint könyvvel és három arany gömbbel ábrázolják, a három szegény lány megsegítésének emlékére.


Letölteni ppt "Szent Miklós püspök Élete és legendái."

Hasonló előadás


Google Hirdetések