Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János Élete és munkássága.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János Élete és munkássága."— Előadás másolata:

1 Arany János Élete és munkássága

2 Születési ideje és helye
1817. március 2. (Nagyszalonta) 10 testvéréből már csak 1 nővére élt (Ő volt a legkisebb) Apja: Arany György Anyja: Megyeri Sára

3 Iskolái Nagyszalontán kezdte az iskolát ahol 10 éven át tanult.
1833-ban amikor a debreceni kollégiumba került, már több nyelven olvasott. Abba kellett hagynia az iskoláit, mert nem volt pénz a tandíjra. 18 évesen visszatért, de az iskolát azonban nem fejezte be.

4 Házasság,gyerekek Felesége: Ercsey Julianna Gyermekei: Arany Juliska
Arany László

5 Barátsága Petőfivel A Toldi Petőfit is elkápráztatta. Megírta a híres üdvözlő verset és levelet, s ezzel irodalmunk legszebb férfibarátsága kezdődött. A verset kísérő levélben Arany ezt olvashatta: "Hiába a népköltészet az igazi költészet. Legyünk rajta, hogy ezt tegyük uralkodóvá! Ha a nép uralkodni fog a költészetben, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék s ez a század föladata..."

6 Toldi 1846-ban megnyeri a Kisfaludy Társaság pályázatát a Toldival,mely nagy sikert aratott. 12 énekből áll A mű fő szála György katonájának meggyilkolásán fut Arany, Ilosvai Selymes Péter könyvéből vett minden ének elején egy mondatot,mottót.

7 Munka vándorszínészet „rossz álom”
Aljegyző volt amihez nagy lakás és jó fizetés járt. 1836-ban vándorszínésznek állt, de csak fél évig, mert volt egy rossz álma, melyben anyja meghal az apja megvakul. Visszasietett szülőházába, ahol láthatta az álom sajnos valóra vált.

8 A Kisfaludy Társaság Igazgatója volt
Tények Arany Jánosról -Az MTA tagja volt A Kisfaludy Társaság Igazgatója volt -Geszten tanítóskodott a Tisza Istvánnál és Tisza Kálmánnál a két későbbi miniszterelnöknél.

9 Öregkora Öregkorában a Margitszigeten írt a Kapcsos könyvbe verseket, melyet az Őszikék című versciklusba írt. 1882. október 22-én Budapesten halt meg.

10 Források Köszönjük a figyelmet! Irodalom könyv Tudásbázis.sulinet.hu
Készítők: -Deák Emese -Farkas Zsófi -Forgács Réka -Varga Ági -Győri Dániel


Letölteni ppt "Arany János Élete és munkássága."

Hasonló előadás


Google Hirdetések