Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János élete és munkássága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János élete és munkássága"— Előadás másolata:

1 Arany János élete és munkássága
Farkasok nevek:imre eszter, kiss józsef,molnár istván,rózsa béla rajmond, tusa apollónia

2

3 Arany János Élete Arany János 1817-ben született Nagyszaloltan.Szegény családból származott 8-an voltak testvérek . Iskoláit között végezte Nagyszalontán . Tanulmányait tavaszán fejezte be Debrecenbe, de érettségivel nem rendelkezett.

4

5 1860-ban Pestre költözött , ahol a Kisfaludy társaságnak igazgatója lett ban lemondott a főtitkárságról , ben a Margit-szigeteken töltötte a nyarat , ekkor írta Őszikék ciklus verseit , melyeket nem nyilvánosság elé szánt ben befejezte Toldi szerelmét .

6 Betegsége és halála

7 Arany János munkássága
1860-ban fordulat következett Arany János pályáján . Pestre került ott folyó iratokat szerkesztet . A 60-as években kritikus lessz . Amikor Arany János fölment Pestre akkor az volt a vágya , hogy népies verseket írjon ben meg írta toldi szerelmét 12 énekben . Miután meg írta Toldi estélyét is ettől kezdve haláláig keveset dolgozot ban veszély- es bélgyulladást kapott ban meoperálták epe kővel . Aztán hallása és szeme meg gyengült de annak ellenére befelyezte a Hamlet , A János király és Arisztohanész fordíttását . Ezután megírta a Bolond Istok című ciklusát . Betegség 1878 áprilisában jelentkezett október 22-én hunyt el , és 24-én temették el a Nemzeti Sírkertben .


Letölteni ppt "Arany János élete és munkássága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések