Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klauzál Gábor Élete és munkássága!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klauzál Gábor Élete és munkássága!"— Előadás másolata:

1 Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Készítette: Kiss Raymond és Drenda Ákos Bethlen Gábor Református Gimnázium

2 Budapest Klauzál Gábor 1804. november 18.-án született Pesten.
Apja Klauzál János aki Császári huszár ezredes volt.

3 Szeged Klauzál Gábor a Dugonics András Piarista Gimnázium falai között tanult!Ez egy Piarista Gimnázium amelyet február 20.-án alapította Szeged városa. Az alapítási oklevelet III. Károly írta alá ig ez volt Szeged egyetlenegy Gimnáziuma.

4 Csongrád vármegye Ezen a képen Csongrád Vármegye képe látható. A vármegye területének legnagyobb része ma a magyarországi Csongrád megyéhez tartozik, míg egy kisebbik terület Szerbiához tartozik. Csongrád Vármegyét a 11. században alapították. 1832-től Klauzál lett Csongrád vármegye országgyűlési követe mint a liberális ellenzék tagja.

5 Gróf Széchenyi István A liberalizmus, más néven szabadelvűség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. A képen Széchenyi István látható. Ő és Klauzál és Kossuth együtt dolgozott a magyar nép függetlenségéért.

6 Lamberg Ferenc Fülöp Ezen a képen Lamberg Ferenc Fülöp látható. Császári és Királyi altábornagy szeptember 25.-én nevezik ki ideiglenesen Magyarország katonai parancsnokává ill. Nádorává! Végül szeptember 28.-án a feldühödött tömeg kegyetlen módon meggyilkolja Lamberger-t. Klauzál Gábor követelte, hogy Lamberger gyilkosait vonják felelősségre.

7 Budatétény (Kistétény)
A képen a budatétényi tőztorony látható. Budatétény Budapest városrésze a XXII. Kerületben 1950-ig önálló közösség volt ig Kistétény néven ismerték! Klauzál Gábor 1850-es években vásárolt itt egy szőlőbirtokot, nyaralóval, présházzal és pincével. Korizmics Lászlóval közösen alapították meg a "Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat"-ot.

8 Deák Ferenc Ezen a képen Deák Ferenc látható. Deák 1865-ben megalapítja a Deák-pártot. Kaluzál 1861-től a Deák-párt tagjaként munkálkodik, mint Szeged képviselője részt vesz a országgyűléseken. Végül 1865-ban kilép a pártból betegsége miatt.

9 Kalocsa A képen Kalocsa városa látható. Kalocsa Bács-Kiskun megyében található a Duna közelében. A város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek ban itt hal meg Klauzál Gábor.

10 Klauzál Gábor emlékek A képen Klauzál Gábor szobra látható Szegeden. Több tér és utca viseli Klauzál Gábor nevét: Szeged Klauzál tér, Kecskemét Klauzál tér, Erzsébet városban Klauzál utca, míg Budatétényben Klauzál Gábor utca. Szentesen Klauzál utca és Klauzál Gábor Általános Iskola, Budapest VII. kerületében a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskola. Hódmezővásárhelyen Klauzál Gábor Általános Iskola és Klauzál utca.


Letölteni ppt "Klauzál Gábor Élete és munkássága!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések