Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Irodalom összefoglaló

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Irodalom összefoglaló"— Előadás másolata:

1 Irodalom összefoglaló

2 Petőfi Sándor élete Petőfi 1823.jan.1-jén született Kiskőrösön. Apja,Petrovics István szerb, szlovák származású volt, mészárszék- kocsma-és földbérlő volt. Anyja,Húrz Mária szlovák anyanyelvű, cseléd.1824-ben Kiskunfélegyházára költözik a család. Petőfi ezt a várost vallja szülőföldjének. Iskoláit gyakran váltogatja, mert a család egyre jobb anyagi helyzetbe kerül:Aszódon, Selmecbányán,Kiskunfélegyházán,Pesten tanul. Aszódon romlik a tanulmányi eredménye, ezután Selmecbányán gimnazista . Ezek után Sopronban katonáskodik, de gyenge szervezete miatt leszerel és vándorszínésznek áll.

3 Petőfi szülei

4 Petőfi szülőháza Kiskőrösön

5 Majd tanulmányait folytatja Pápán, itt kíváló tanuló és felfedezik költői tehetségét. Itt ismerkedik meg Jókai Mórral is.1844-ben gyalog és szekéren Pestre utazik, hogy kiadassa verseit. Vörösmarty Mihályhoz megy, segítségével kiadják a verseit és még állást is kap a Pest Divatlapnál. Dalai közvetlen hangúak,természetesek. Petőfi a falusi nép életéből vesz műveinek tárgyát. Egy csapásra megszerették az országában. Nagy sikert aratott a János Vitéz című költeményével. Körülötte alakul mega Tízek Társasága, melyből majd a márciusi ifjak is kikerülnek nyarában Erdélybe látogat.

6 Gyermekkorának színtere Kiskunfélegyházán

7 Petőfi Sándor búcsúja a szülői háztól, Munkácsy Mihály festménye

8 Itt megismerkedik Szendrey Júliával
Itt megismerkedik Szendrey Júliával. Szerelmesek lesznek egymásba, de apja nem akarja elengedni leányát. Szendrey Ignác (az apa) választás elé állítja Júliát, vagy ő vagy Petőfi. A lány Petőfit választja ben össze is házasodnak. Mézesheteiket Koltón, Teleki Sándor kastélyában töltik. Petőfi ekkor sok szerelmi verset ír. Nem sokkal később megszületik fiúk, Zoltán, aki lump életet él.1847-ben Arannyal barátságot köt, még egy újságban is verset ír neki. Ekkor nyeri meg apályázatot a Toldival. Három költő triumvirátust alkot:Petőfi, Tompa, Arany. Céljuk: a népet műveltté tenni március 15-én fontos szerepet töltenek be Vasvári Pállal és Jókai Mórral. Ekkor adja ki a Nemzeti dalt.

9 Szenrey Júlia

10 Petőfi rajza Arany Jánosról

11 1848-ben katonának jelentkezik, Bem Józsefhez irányítják
1848-ben katonának jelentkezik, Bem Józsefhez irányítják. Bem fiaként bánik vele, nem állítja tűzvonalba. Ekkoriban hal meg apja, majd anyja is. Petőfi összetűzésbe kerül a hadügyminiszterrel és Klapka Györggyel, ezek hatására végleg leszerel. Bem visszahívja a csatába, de nem katonának, hanem fordítónak, civil ruhában.1849.július 31-én a segesvári csatában tűnik el, valószínűleg, amikor menekül egy kozák lovas leszúrja. Évtizedekig keringett róla legenda, arról, hogy orosz fogságban van és normális körülmények között halt meg, de ez csak legenda.

12 A költő szobra Dunavecsén (Szandai Sándor alkotása)
   A költő szobra Dunavecsén (Szandai Sándor alkotása)

13

14 Petőfi versei: Füstbement terv
Ezt a verset Petőfi édesanyjához írta. Amikor vándorszínésznek állt, sokáig nem látta anyját, ám meglátogatta. Tartalom:hazafelé a költő azon gondolkodik, hogyan mutassa anyjának, hogy mennyire szereti, de amikor meglátja, elfelejti versét és csak egy ölelést tud nyújtani, de ebből látja anyja a szeretetet. A Tisza Ebben a versben tájleírás van. A Tiszáról ír, vagyis a folyó kettős arcát mutatja be (békés Tisza-vadul áradó folyó).A költő a vers elejétől a végéis csak jó tulajdonságot ír erről a folyóról, amikor kiárad azt is nagyszerűnek mutatja.

15 A bánat? Egy nagy óceán Ebben a versben azt írja le, hogy az életben a bánat sokkal több, mint az öröm. Hegyen ülök….. Ez a vers a költő egész életében lévő fájdalmat, szomorúságot fejezi ki. És ezt az ősszel párosítja. A versben a költő azt mondja:”Bánatomból egy nagy árvíz lehetne, Örömöm kis sziget lenne csak benne” Ez is azt mutatja, hogy a költő életében több volt a szomorúság és kevés az öröm. Fa leszek,ha….. Ez egy szerelmi vers, a versben a költő vallomást fejez ki, és szerelmének akarja bebizonyítani, hogy mennyire szereti és mindent megtenne érte.

16 Reszket a bokor, mert….. Petőfi akkor írta ezt a verset, amikor már megismerkedett Szendrey Júliával, ezt a verset hozzá írta. Amikor választás elé kényszerült, ezzel akart választ a versben olvasható kérdésre:”Szeretsz, rózsaszálam”. Erre Júlia válasza: ‘’Ezerszer!Júlia’’. Ebből tudta Petőfi, hogy a lány őt választotta. Szeptember végén Szendrey Júliának szánta ezt a verset Petőfi. Az életét közvetíti előre,elmondja, hogy ha meghal akkor is szeretni fogja, még akkor is ha mást választ. Úti levelek(11.levél) Ebben megtudhatjuk, hogy hol járt Petőfi: leírja a tájakat, és megrajzolja azokat az embereket, akikkel találkozott. Ezen kívül régi emlékeket idéz fel.

17 A Szeptember végén kézirata.

18 Egy gondolat bánt engemet
Vasúton Ezt a verset az ipar fejlődéséről írta, ezen belül a vasúthálózat kiépítéséről. A vasútvonal kiépítése mellett áll és ezt írja le a versben a költő. A gyorsaság, távolságról ír és ehhez kell a szabadság is ezt fejezi ki a csattanó a vers végén. Egy gondolat bánt engemet Petőfi forradalmi költő volt, tudta hogy mindenhol gond az egyenlőtlenség. Abban bízott, hogy a vers buzdítani fogja a népet és fel fognak lázadni, vagyis Világszabadságot akart elérni ezzel a verssel. Nemzeti dal Ez a vers a magyar nép indulója. A műben s köznépet szólítja meg. A mű kifejezi, hogy a reformkor lezárult, és megkezdődött a forradalom. A mű kimondja, hogy a közösség szabadságot akar. A versben megemlíti a a múltat és jövőt is.

19 Ahogy az emlékezet őrzi, Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

20 Négy nap dörgött az ágyú…..
Föltámadott a tenger… A nemzetközi szabadságharc költeménye. Egyetlen metaforát visz végig a versben(allegória). A versben egyre jobban buzdítja a népet. Négy nap dörgött az ágyú….. Ebben a versben az derül ki, hogy Petőfi mennyire szerette, tisztelte Bem Józsefet, a tábornokát. Pacsirtaszót hallok megint….. Ebben megmutatja, hogy az élet és a szerelem minden az életben. Ez a vers vidám és élettel teli.

21 Bem apó, a költő eszményképe (Petőfi saját rajza)

22

23 Vége


Letölteni ppt "Irodalom összefoglaló"

Hasonló előadás


Google Hirdetések