Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros."— Előadás másolata:

1 PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna

2 GYERMEK- ÉS IFJÚKORA 1823. január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros Édesanyja: Hrúz Mária – férjhezmenetele előtt cselédlány volt 1824-ben a család Kiskunfélegyházára költözött Jó anyagi körülmények között nevelkedett ezért az apja egyre jobb iskolába járatta a két fiát. (Sándort és Istvánt) A költő Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Sárszentlőrincen, Pesten és Aszódon tanult. (Időrendi sorrendben)

3

4 GYERMEK- ÉS IFJÚKORA Később Selmecbányára került, itt érte a család elszegényesedésének híre. Jómódú fiúból napról napra egy szegény diák lett. 16 éves korában életének legnehezebb korszaka következett.

5 PÁLYAFUTÁSA 1839 februárjában gyalog indult Pestre, ahol színházi „mindenes” és alkalmi statiszta lett a Nemzeti Színházban Sopronba önként jelentkezett katonának Vékony alkatú fiú azonban nem bírta a kemény katonaéletet, és megbetegedett. 1841 februárjában egy jóindulatú orvos felmentette. Leszerelés után folytatta vándorútját. Pápára ment ahol néhány hétig diák volt egy gimnáziumban

6

7 PÁLYAFUTÁSA 1841 októberében ismét Pápán tanult Megismerkedett Jókai Mórral akivel később barátságot is kötött. 1842-es év hozta meg számára az első jelentősebb irodalmi sikert: A borozó című verse jelent meg az Athenaeumban. 1843-ban Pozsonyba ment, ahol az Országgyűlési Tudósítások másolatából tartotta fent magát. A hideg telet Debrecenben fázva, éhezve töltötte. Ekkor határozta el, hogy a színészi pályáját elhagyja és költőnek áll.

8 KÖLTŐI PÁLYÁJA Mintegy nyolcvan versét lemásolta és 1844 februárjában Pestre indult, hogy kiadassa műveit. Felkereste Vörösmarty Mihályt aki pártfogásába vette Petőfit. Állást is kapott a kor egyik népszerű képes folyóiratnál, a Pesti Divatlapnál. 1844-ben megjelent A helység kalapácsa című vígepossza és az első kötete Versek címmel. 1844 őszén kezdte el írni Kukoricza Jancsi kalandjait. 1845 március 6.-án jelent meg a Pesti Divatlap hasábjain.

9

10 KÖLTŐI PÁLYÁJA János vitéz című költeménye ünnepelt költővé avatta. 1845 felvidéki körútra indult. 1846-ban ismét Pestre költözött. Tompa Mihállyal lakott együtt akivel megalapították a Tízek Társaságát melyben, fiatal írók szerepeltek.

11 SZERELMI ÉLETE Ősszel Erdélybe indult, ahol a nagykárolyi megyebálon megismerte Szendrey Júliát. Szenvedélyes szerelem lobbant fel Petőfiben Júlia iránt. Szendrey Ignác (Júlia édesapja) ellenezte a kapcsolatot mert nem nézte jó szemmel, hogy egy költő udvarol a lányának. 1847. szeptember 8.-án házasságot kötöttek Erdödön. 1848. december 15. én megszületett közös gyermekük Petőfi Zoltán.

12

13 IGAZBARÁTSÁG… 1847.-ben igazbarátságot kötött Arany Jánossal.

14 ÉLETE VÉGETÉRÉSÉ… 1849. július 31.-én a segesvári csatában eltűnt.

15 FŐBB MŰVEI: A borozó Anyám tyúkja János vitéz A Tisza Az alföld Szeptember végén Föltámadott a tenger Nemzeti dal Szép Ilonka

16 NEMZETI DAL Petőfi a verset 1848. március 13-án, két nappal a forradalom kitörése előtt írta Petőfi a verset eredetileg arra a népgyűlésre szánta, melyet március 19-ére tervezett a pesti ifjúság. A bécsi forradalom hírére azonban felgyorsultak az események. 15-én először Pesten, a Pilvax kávéházban olvasta fel a verset.

17

18 JÁNOS VITÉZ A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő költeménye. 2001-ben emlékpénzérme sorozatot jelentettek meg. A 200 forintos címlettel készült emlékérmék egyikén Petőfi Sándor: János Vitéz című művének illusztrációja látható.

19

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros."

Hasonló előadás


Google Hirdetések