A koragyermekkori nevelésről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Program fejlesztés az óvodai nevelés kompetenciaterületén
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Fejlesztési koncepció
A gyakorlatvezető mentor
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
A befogadó (tárgyi és személyi) környezet kialakításának szempontjai
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Dr. Gloviczki Zoltán NEFMI. Kati óvodás, iskolás, gimnazista, szerelmes, válogatott és világbajnok, munkavállaló, lakásfenntartó, feleség, anya, közgazdász,
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Szeretettel köszöntöm
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
Inklúzió, integráció, differenciálás Sérült gyerekek és dajkák - együtt az óvodában A befogadó (tárgyi és személyi) környezet kialakításának szempontjai.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Vezetői célok és feladatok
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
5. Tétel – A Life Long Learning
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A koragyermekkori nevelésről Dr. Bakonyi Anna Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Korai Fejlesztő Központ

Intézmények az iskoláskor előtt Bölcsőde Óvoda Integrált bölcsőde-óvoda Egységes bölcsőde-óvoda Családi napközi Játszóház Biztos kezdet gyerekház Célok: A különbségek megtartása, de azonos szemlélet, közös protokoll Képzések közötti rugalmas átjárhatóság

A gyakorlati képzés elemei Folyamatos illeszkedés az innovációkhoz : módszertani sokszínűség –meglévő tudás egyensúlya A gyakorló intézmények pedagógusainak és az oktatók közös képzése – szemben az egysíkú, egyoldalú elvárás-rendszerrel A gyakorló intézmények közötti kapcsolat erősítése, közös- és eltérő gyakorlat tisztázása A gyakorlatban nevelés/gyerekközpontúság- szemben a módszertan- központúsággal – a kettő egyensúlyával A hallgatók irányításának és önállóságának egyensúlya, dilemmái Problémaérzékenységre készítés - szemben a csak feladatmegoldásra készítéssel Gyermekismeretre, differenciálásra készítés- szemben a csak sémákkal történő munkavégzéssel

Esélyteremtés A pedagógiai gyakorlat nem vállalhatja fel a társadalom egészének esélyegyenlőségi kérdéseinek megoldását A társadalom nem mondhat le az esélyegyenlőség megteremtéséhez a pedagógiai megoldásokról Az esélyteremtés nem egyenlő az azonos feltételek teremtésével A szegregáció és az integráció rugalmas kezelése, átjárhatóság Az esélyteremtés feltétele a szakmák közötti együttműködés, rendszerszerű működés kidolgozása Esélyre mindenkinek szüksége van: inklúzió - differenciálás - integráció – szemben a divat- és kampányjelleggel („átlagos”, SNI, HHH, tehetséges) Az esélyteremtés pedagógiai eszköztárának beépítése a képzésbe-szemben a csak uniós forrásból történő képzési rendszerekkel

Intézményi önállóság Az intézményi önállóság, helyi sajátosságok megőrzése továbbra is cél- az egységes, irányt adó értékekkel egyensúlyban Alkalmazkodás a változó korhoz, a változó gyermekhez – alapértékek megőrzésének, pedagógiai célkitűzések megőrzésének egyensúlya A helyi programok maradéktalan megvalósításához külső feltételek is szükségesek Az infrastruktúra és a személyi felkészültség nem keverhető össze a pedagógiai szemlélettel A minőség megőrzéséért egy független értékelés rendszerének kidolgozása: - pedagógiai kontextus sajátosságai, önállóság és külső elvárások egyensúlya Az intézményi önállóság és a fenntartó viszonya Az intézményi önállóság és a szülők viszonya

Az Óvodai nevelés országos alapprogramja Az óvodás gyermek óvodás maradjon Az óvoda-iskola átmenet az azonos szemléletben és a közelítő, sokszínű, differenciáltságban tükröződjék – szemben a formális kapcsolattartással Az óvodában a nevelőmunkát - a nevelés teljes szakaszában - óvodapedagógus irányítja, ezért az iskolakészültség szakmai kompetenciája a gyermek saját pedagógusánál (is) legyen A szabad játék - elkülönítve a fejlesztő játéktól - dominanciájának érvényesítése A konstruktivitás elméletének gyakorlata, a tanulás tág értelmezése – a tudástartalmak, a módszerek és eszközök, az időkeretek (napirend)- és a visszacsatolás differenciálásának megvalósításával Érvényesüljön a családközpontú intervenció A kreativitás szerepének felértékelése: az eltérő fejlődéssel, eltérő háttérrel élő gyerekek és szüleik együttese a művészetek gyakorlása által

Köszönöm a figyelmet! bakonyianna@gmail.com