Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról

MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
általános tájékoztató

Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
Tájékoztatás a „bérkompenzáció” ellenőrzéséről
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
2010. December Dudás Katalin
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
PÉKAKADÉMIA Ágazati Kollektív Szerződés Évi változásainak munkaügyi vonatkozásai Április 20.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Mi mire változhat? A Munka Törvénykönyve várható módosítása Novitax – 2013.VI.3. Dr. Horváth István ügyvéd - Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Az új Mt. a mindennapokban V. rész február 28.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A vasárnapi munkavégzés új munkajogi szabályai dr. Bérdi András.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
15. Az eladók foglalkoztatása
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

A MUNKA DÍJAZÁSA

A munkajogviszony tárgya (a munkadíj, mint fő szolgáltatás) és tartalma (a felek jogai és kötelességei): A munkáltató jogai: irányítás, felügyelet, vagyoni, fegyelmezési, személyzeti kötelességei: díjazás, foglalkoztatás, „gondoskodás” A munkavállaló kötelességei: rendelkezésre állás, munkavégzés, oltalom, magatartási kötelességei jogai: díjazás, foglalkoztatás, „gondoskodás”

A munkaszerződés ingyenes szerződésként – a magyar munkajogban – érvénytelen [ld. Mt. 141. §, új Mt. 42. § (2) bekezdés] A szolgáltatás arányosságának kérdéséhez – a polgári jogi jogelvek alkalmazhatósága – uralkodó felfogás szerint nem alkalmazható a díjazás tekintetében – a „helyben szokásos díjazás” problémája

A magyar munkajogban a díjazásra vonatkozó tételes jogi szabályozás (Mt. 141. és köv. §§, új Mt. 136. és köv. §§) rendkívül terjedelmes (tematikájában is) más európai megoldásokhoz képest. (Hátterében: a jogalkotói beavatkozás, illetve a szerződéses és kollektív szerződéses szabadság – magánautonómia és kollektív autonómia – Mt. 13. és - Mt. 76. §§ - a relatív diszpozitivitás – új Mt. 43. és 277. §§ - új szemléletben )

A munka díjazásának alkotmányos alapja Alkotmány 70/B. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához. (2) Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga. (Megj.: értelmezése???) (3) Minden dolgozónak joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel végzett munkája mennyiségének és minőségének. (Megj.: normatív tartalma?) (4) Mindenkinek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz. (Megj.: nem érvényesül – ld. a polgári jogi jogviszonyokat!)

Az Alaptörvényben: - a díjazásra vonatkozó (korábbi) rendelkezés nincs, - a munkára vonatkozóan: - Alapvetés M. cikk (az „értékteremtő” munka), - Szabadság és felelősség XII. cikk, XVII. cikk, XVIII. cikk.

Tételes jogi alapja a hatályos Mt-ben: Mt. 102. § (4) bekezdés: a munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban, illetve a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően munkabért fizetni – ld. Mt. 142. § (felesleges, illetve ezzel ellentétes) rendelkezése. Tételes jogi alapja az új Mt-ben: Mt. 42. § (2) bekezdés: a munkaszerződés alapján …. b) a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni és munkabért fizetni

Alapkérdések: A munkaszerződés ingyenes szerződésként érvénytelen (Mt. 141. §). (Más jogviszonyokban az ingyenesség lehetséges – jogviszony-minősítési kérdés) Azonosan: új Mt. 42. § (1) bekezdés b) pont, illetve új Mt. 50 § (1)-(2) bekezdés. A szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűsége (arányossága) – alkalmazható-e? Továbbá: a „helyben szokásos munkadíj” problematikája – az ettől (lefelé) eltérő megállapodás érvényessége – a minimálbér jogszabályban való meghatározásának jelentősége. Mt. 142/A. § - egyenlő (értékű) munkáért egyenlő bér (az egyenlő bánásmód követelménye) - minden munkáltatói (vagyoni értékű) szolgáltatás munkabér (142/A. § /3/ bekezdés), - a munka értéke: természete, körülményei, szakképzettség, fizikai, szellemi erőfeszítés, - szociális vagy más individuális szempont kiszorul(!) a díjazás meghatározásából, - Mt. 5. §, illetve 2003. évi CXXV. törvény alapján is, - generális egyenlő elbánási (diszkrimináció-mentességi) szabály, - a bizonyítási kötelezettség és bizonyítási teher megfordításával.

Az egyenlő (értékű) munkáért egyenlő bér sajátos problémája: a munkaerő-kölcsönzésben (korábban): - Mt. 193/H. § (9)-(10) bekezdés, - az ellenőrzési gyakorlatban (alapkérdés: „a munka egyenlő értéke” - lényegtelen a munkakör megnevezése vagy más formális ismérv Mt. 142/A. §), - 2008/104/EK irányelv (2011. december 5.): 5. cikk (1) bekezdés és az eltérés lehetőségei - hogyan alkalmazandó az elv, ha nincs saját munkavállaló - a munkabér-kompenzáció problematikája

Az egyenlő (értékű) munkáért egyenlő bér az új Mt.-ben Mt. 12. §: az egyenlő bánásmód követelménye – szemléletileg a korábbival azonosan – tartalmilag itt jelenik meg a munka díjazása („különösen”) – új szempont: „a munkaerő-piaci viszonyok” – hátterében: a regionális munkaerő-piac (a „szegmentált” munkaerő-piac) – hátterében: jogpolitikai viták. A „szociális” szempont az új szabályozásban sem jelenik meg. Az „arányosság” polgári jogi elvének alkalmazására nem irányult a jogalkotói szándék. (Vitathatósága: különösen /a felek erre vonatkozó megállapodásának hiánya miatt/ érvénytelen munkaszerződés esetében!!!)

A munkadíj fajtái: - időbér, - teljesítménybér, - vegyes rendszerek (időbér és teljesítménybér, esetleg egyéb?). A munkadíj meghatározásának módja: - alapvetően szerződéses kérdés, de…. - Mt. 13. § (a kedvezőbb eltérés: bérelemenként) - Mt. 76. § (a személyi alapbér mindig időbérben – jelentősége: pótlékok alapja – a díjazás ettől függetlenül lehet teljes teljesítménydíjazás – ld. MK 83. ÁF) - a jogszabályban való rendezés kérdése (a magánszférában igen ritka, de ld. a köztulajdonban lévő vállalkozásokat, ld. később) - az „érdekegyeztetés” problémája – az AB korábbi álláspontja – a „bérajánlás”

A munkadíj megállapításának rendszere az új Mt.-ben Mt. 45. § (1) bekezdés: a munkaszerződés tartalmi érvényességi kelléke: az alapbér (a munkakör mellett) – időbérben – legalább minimálbér, illetve garantált bérminimum (ld. később). (Mt. 136. §) A munkaszerződés – ettől függetlenül – a munkabérről szabadon rendelkezhet (de: ld. minimálbér és garantált bérminimum később). Mt. 137. § (1) bekezdés: a munkabér megállapítása nemcsak szerződésben, hanem a munkáltató által (egyoldalúan) is – de: kizárólag teljesítménybér csak munkaszerződésben (ld. alább) – továbbá: tájékoztatási kötelezettség (ld. később).

Az új Mt. szerinti megítélése azonos a korábbival. a) A munkáltató által egyoldalú nyilatkozattal megállapított munkadíj kérdése – keletkezik-e alanyi jog a díjazásra. Alapkérdés: új Mt. 16-17. §§ b) Az egyoldalú (alap)béremelés kérdése – az „egyoldalú módosítás” problémája. Az új Mt. szerinti megítélése azonos a korábbival. c) A kollektív szerződéses („tarifaszerződéses”) munkadíj meghatározás problémája: - a magyar gyakorlat ellentmondásossága (a munkadíjra vonatkozó rendelkezések hiánya) - bértételek vagy béremelés és a kollektív szerződéses bércsökkentés kérdése – a jogalap jelentősége – alanyi jogot keletkeztet-e, illetve milyen időtartamra az új Mt.-ben: a tarifadiszpozitív szabályozás és az üzemi megállapodás szerepe (bérről nem rendelkezhet) - EBH 2003/891.; EBH 2002/683.; EBH 2000/349

Az európai munkajogi szabályozás - Alapító Szerződés (EUMSZ) 153. cikk (korábban: 137. cikk) 5. bekezdés: a díjazás (egyesülési jog, sztrájkjog és kizárás) tárgyában nincs hatásköre az uniós jogalkotónak, - továbbá: az „európai kollektív szerződés” hiánya, - ld. még: 96/71/EK irányelv és Mt. 106/A. §. (új Mt. 295-297. §§) – munkaerő-piac védelmi céllal – hátterében: nemzetközi kollíziós munkajogi probléma.

Mt. 136. § Alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni. Az alapbért időbérben kell megállapítani. Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával, b) általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részével. Mt. 137. § A munkáltató a munkabért teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is megállapíthatja. Teljesítménybér az a munkabér, amely a munkavállalót a kizárólag számára előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg. A munkabért kizárólag teljesítménybér formájában meghatározni csak a munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet. Ez megfelelően irányadó az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával megállapított díjazás esetén is, ha az időbér nem éri el az alapbér összegét

138. § (1) Teljesítménybér alkalmazása esetén a munkáltató teljesítménykövetelményt állapít meg, amelyet olyan előzetes - objektív mérésen és számításon alapuló - eljárás alapján köteles meghatározni, amely kiterjed a követelmény rendes munkaidőben történő száz százalékos teljesíthetőségének vizsgálatára. (2) A teljesítménykövetelmény megállapítása vagy az azonos teljesítménykövetelmény hatálya alá tartozó munkavállalói csoportok meghatározása során tekintettel kell lenni a munkáltató működési körébe tartozó feltételekre, így különösen a munkavégzésre, a munkaszervezésre és a technológiára. (3) A teljesítménykövetelmény megállapításával kapcsolatos vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy eljárása nem sértette a (1)-(2) bekezdésben foglaltakat. (4) A teljesítménykövetelményt és a teljesítménybér-tényezőt alkalmazásuk előtt írásban közölni kell a munkavállalóval. (5) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra irányadó teljesítménybér-tényezőt úgy kell megállapítani, hogy a teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább a kötelező legkisebb munkabér mértékét elérje. (6) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetén legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása is kötelező.

Mt. 139. § A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. A bérpótlék számítási alapja – eltérő megállapodás hiányában – a munkavállaló alapbére. Mt. 140. § Vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett, a 101. § (1) bekezdés d)–e) pontban meghatározott munkavállalót ötven százalék bérpótlék illeti meg. Munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett munkavállalót száz százalék bérpótlék illeti meg. A (2) bekezdés szerinti bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén. A több műszakos tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.

Mt. 142. § A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár. Mt. 143. § A munkavállalónak – munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján – ötven százalék bérpótlék vagy szabadidő jár a) a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, b) a munkaidőkereten vagy c) az elszámolási időszakon felül végzett munka esetén. A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartamánál és erre az alapbér arányos része jár. A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít. Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót az előző bekezdés szerinti bérpótlék illeti meg.

Mt. 144. § (1) Készenlét esetén húsz-, ügyelet esetén negyven százalék bérpótlék jár. (2) Munkavégzés esetén bérpótlék a 139-143. § szerint jár. (3) Ügyelet esetén, ha a munkavégzés tartama nem mérhető, - az (1)-(2) bekezdésben foglaltaktól eltérően - ötven százalék bérpótlék jár. Mt. 143. (6) A felek megállapodása alapján a szabadidőt legkésőbb a tárgyévet követő év december harmincegyedik napjáig kell kiadni.

145. § (1) A felek a 140-142. §-ban meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapíthatnak meg. (2) A felek a munkaszerződésben a) bérpótlék helyett, b) készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló havi átalányt állapíthatnak meg. Vasárnap, munkaszüneti nap, több műszak, éjszakai munkavégzés

146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg. (2) A munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás. Mi az elháríthatatlan külső ok: - szigorú értelmezés - amelybe a munkáltatónak semmilyen befolyása nincs - nem vis maior a sztrájk - nem vis maior a gazdasági teljesítmény

Mt. 146. (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg a) a szabadság tartamára, b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben, c) az 55. § (1) bekezdés i) pontban meghatározott esetben, ha tanúként hallgatják meg, d) óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő, e) ha munkaviszonyra vonatkozó szabály, munkavégzés nélkül munkabér fizetését annak mértéke meghatározása nélkül írja elő. MK. 23.; MK. 57.; MK. 78.

A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. A távolléti díj kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni azt a munkabért, amelyre a munkavállaló a távollét tartamára munkavégzés hiányában is jogosult. A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum (a továbbiakban együtt: kötelező legkisebb munkabér) összegét és hatályát – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően – a Kormány állapítja meg. A Kormány a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért állapíthat meg. A kötelező legkisebb munkabér összegének és hatályának megállapításánál figyelembe kell venni különösen a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a nemzeti munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait. A kötelező legkisebb munkabér összegét naptári évenként felül kell vizsgálni. Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét, a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékét, valamint a munkabéremelés elvárt mértékével kapcsolatos részletes szabályokat – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően – rendeletben határozza meg.

A minimálbér - Mt. 153. § (1)-(3) bekezdés: a differenciált minimálbér (földrajzi és nemzetgazdasági körülményekre is tekintettel) - 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A garantált bérminimum - Mt. 153. § (1)-(3) bekezdés: azonosan a minimálbérrel - 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet Az elvárt béremelés: - Mt. 153. § (5) bekezdés; 2011. évi XCIX. tv. az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról (benne: Met. és a szankciók); 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet (melléklete)

ILO 95. számú egyezmény (1949, 32. ülésszak, Magyarország: 1956) 2000. évi LIV. törvény hirdette ki (és teljes körűen átvette) Alapja: a fizikai munka – a munkabérvédelem standardja 154. § (1) A munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni. (2) A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet. 155. § (1) A munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni. (2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni. (3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja. (4) A munkavállalót a tárgyhónapot követő huszadik napig tájékoztatni kell, ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok az elszámolás módosítását teszi szükségessé. A tájékoztatással egyidejűleg ki kell fizetni a munkabér-különbözetet, ha a munkavállaló a módosított elszámolás alapján a részére járó munkabérnél alacsonyabb összegű munkabérben részesült. A munkáltató, ha a módosított elszámolás alapján a munkavállaló részére az őt megillető munkabérnél magasabb összegű munkabért fizetett ki, a többletet az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok szerint vonhatja le.

157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni. (2) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget - legalább havonta - fizetni kell. 158. § (1) A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott bankszámlára utalással kell kifizetni. (2) A munkabér bankszámlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen. (3) A munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat. (4) A munkabért a munkavállalónak vagy meghatalmazottjának kell kifizetni, kivéve, ha ebben a munkavállalót bírósági vagy hatósági határozat korlátozza.