Készítette: Reményi Nóra és Tomojzer Dóra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A boldog emberek tudják,
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Felnőttkor.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A tudatos élet alapelvei
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Gondolatok a barátságról
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Sodrásban vagy flow-ban? vezetők újratöltve
A szabadítás öröm-e? (az idősebb tékozló fiú) Lukács 15,25-32
„Férfinak és nőnek teremtette”
Mire jók a férfiak?.
Önismeret Horváth Renáta.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Albert Schweitzer Tucy
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A jó közérzet művészete
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
A lehetséges énképek.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Üzleti Etika A munkanélküliség
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Mi is az a társadalmi integráció?
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
TAVASZ. Tavasz a természetben: Az új kezdet ideje A legtöbb embert kimozdítja otthonából Cselekvésre, aktivitásra ösztönöz.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
A pontos idő: 18:58.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Asztrológiai továbbképzés
A boldog emberek tudják,
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Sját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd a.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Készítette: Reményi Nóra és Tomojzer Dóra A boldogságtényező Készítette: Reményi Nóra és Tomojzer Dóra

tartalom Mi a boldogság? A boldog élet titka A „hedonista mókuskerék” Kik lehetnek boldogok? Boldogít-e az intelligencia? Életkor és boldogság A házasság és a család hatása Következtetések

A boldogság Az élet egyik célja: a boldogság keresése A boldogság: Hosszan tartó elégedettség vagy derű Kiugró érzelmi állapot, korlátozott ideig tartó eufória Az élettel való elégedettség és az intenzív, kellemes, ám múlékony érzelmi állapotok sajátos kombinációja.

A boldog élet titka Mit gondolunk a boldog élet titkáról? Pénz Család Barátok Egészség Érdekes, jól megfizetett munka Ha mindez rendelkezésünkre áll, akkor remélhetőleg boldogabbak leszünk, mint azok, akik ezekkel nem rendelkeznek.

A boldog élet titka A boldog élet titka a kutatások szerint: Életkor Életút adott szakaszában játszott szerep Társadalmi-gazdasági hovatartozás Foglalkozás Családi jövedelem Nem játszanak szerepet: Nemi- vagy faji hovatartozás Iskolázottság Vallás

A hedonista mókuskerék A „jó dolgoknak” kevesebb köze van a tartós boldogsághoz, mint ahogy azt gondolnánk Több kellemes élmény – kevesebb öröm Az életünk minőségét javító dolgok, az élmény intenzitása megfakul Boldogságunk alakulása: múltbeli eseményekhez kötött Újonnan átélt eseményeket mindig múltbeli élményeinkhez hasonlítjuk – Harry Helson „Adaptációs szint”

A HEDONISTA MÓKUSKERÉK A boldogságra áhítozó ember előbb-utóbb csapdába kerül: A boldogság elérésével elvárásaink szintje is emelkedik Megnövekedett elvárások mellet nehezebb boldogságot elérni A jelen boldogságában már megjelenik a jövő boldogtalansága Pl.: évről – évre jobb anyagi körülmények között élők, nem érzik úgy, hogy tehetősebbek lennének

A HEDONISTA MÓKUSKERÉK Csökkentett elvárási szint mellett boldogabbak lehetünk pl.: súlyosan testi fogyatékossá vált emberek Philip Brickman: Adaptációs szint elméletének vizsgálata Nyaktól és deréktól lefelé bénult betegeken A súlyos korlátok ellenére, ők is legalább annyi örömet találtak az élet egyszerű dolgaiban, mint egészséges társaik Richard Schulz, Susan Decker

A HEDONISTA MÓKUSKERÉK Van-e kifelé vezető út? Paradox módon: a jövőbeli boldogsághoz a jelenlegi adaptációs szint csökkentése, kellemes eseményekről való lemondás szükséges pl.: 40 napos Nagyböjt, Ramadan

Kik lehetnek boldogok? Az emberek boldogsága nagyban függ a személyiségüktől és a külső eseményekhez való beállítottságuktól. A személyiség Eysenck -féle modellje:

Kik lehetnek boldogok? Az extraverzió és az introverzió a pozitív élmények átélésében mutat különbséget. Az extrovertált személyeknek magasabb a pozitív élmények iránti fogékonysága, ami a társas élet kedveléséből következik. Az introvertáltak érzékenyebbek, befelé fordulók.

Kik lehetnek boldogok? A neurotikus egyének sokkal több negatív élményt élnek át, mint az érzelmileg kiegyensúlyozott emberek, viszont a pozitív hatások terén hasonló a két csoport. Ezekből következik, hogy a stabil-extrovertált emberek mondhatják magukat a legszerencsésebbnek, mivel nyitottak a pozitív élmények iránt, és a negatívakat szinte észre sem veszik. A neurotikus intorvertáltak nehezen élvezik a kellemes élményeket és könnyen a negatív hatások alá kerülnek.

Kik lehetnek boldogok? A stabil introvertáltak kerülik az érzelmi szélsőségeket. Sem az ujjongás, sem pedig a reménytelen keserűség nem jellemző rájuk. A neurotikus extrovertáltak pedig állandóan érzelmi hullámvasúton robognak a pozitív élményekből a negatívakba. Mindkét csoport valahol középen helyezkedik el a boldogságszint tekintetében.

Boldogít-e az intelligencia? Intelligencia: kulcskérdés a Nyugati társadalmakban Hiedelem: magasabb intelligenciájú emberek élete boldogabban alakul Tapasztalat: boldogság és az intelligencia függetlenek egymástól Magas intelligenciájú emberek elvárásai magasabbak a többiekénél Csak akkor lehetünk igazán boldogok, ha távol tudjuk tartani magunkat a világ problémáitól

Életkor és boldogság Az élet élvezésének képessége függ az életkorunktól és személyes életútunk szakaszától Fiatalok: nekik nem tetsző dolgokat változtathatják Idősebbek: úgy érzik életük beállt egy bizonyos kerékvágásba Tények: A kor előrehaladtával az elégedettség és derű emelkedni látszik A korral módosul: érzelmi változékonyság

A házasság és a család hatása A házasságnak sok hátránya van, de egyértelmű tények bizonyítják, hogy jót tesz az embernek. A házasságban élőknek ritkábbak a negatív élményeik, mint az egyedülállóknak. A férfiak valamennyivel több hasznot húznak a házaséletből, mint a nők.

A házasság és a család hatása A gyerekek jelenléte határozottan kedvezőtlen hatást gyakorol a házasfelek boldogságára. A gyereknevelés az élet egyik értelme és igazi érzelmi csúcsokat nyújthat a szülőnek. Növeli a házastársak boldogsági szintjét ha a gyerekek kirepülnek a családi fészekből.

Következtetés A boldogság átélt élményeinktől és a társadalomban elfoglalt helyzetünktől függ Az átélt kellemes élmények csak kis mértékben járulnak hozzá a boldogság szintjének magasan tartásához A boldogság igazi titka a személyiségben rejlik Nem a velünk történt események fogják meghatározni, hogy boldogok leszünk-e, hanem az a mód, ahogy az élet eseményeit magunkba fogadjuk

Köszönjük a figyelmet!