Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Néhány adat a Győrben élő időskorúakról"— Előadás másolata:

1 Néhány adat a Győrben élő időskorúakról

2 Demográfiai jellemzők I.
Győr város az öregedő társadalmak közé tartozik Az öregedés okai: az 1993 óta a halálozások száma minden évben magasabb az élveszületéseknél az életkilátások javulnak a vándorlás ellensúlyozni tudja a természetes népességfogyást, ez azonban döntő részben a középkorúak számát gyarapítja

3 Demográfiai jellemzők I.
Győr város korfája, október 1. A korfa alakja öregedő népességre utal. A gyermekkorú évjáratok létszáma az ezredfordulót követően növekedett, azonban jóval kisebb az 1980-as és az 1990-es évtizedben mérttől.

4 Demográfiai jellemzők II.
Az össznépesség és az időskorúak számának alakulása Győr városban A népesség növekedésénél nagyobb ütemben emelkedett az időskorúak száma és aránya.

5 Demográfiai jellemzők III.
A 60 évesek és idősebbek korfája Győr városban, október 1. Az időskorúak korfája hagyományos piramis alakú. A közeljövőben a fiatalabb évjáratok létszámát illetően további növekedés várható. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a nőtöbblet.

6 A háztartások száma és összetétele Győr városban
Az átlagosnál jóval nagyobb mértékben nőtt az olyan háztartások száma, melyekben időskorú személy él. Egyre több az olyan háztartás, amelyben az időskorú személy egyedül él.

7 Egészségi állapot Az önkéntes válaszadáson alapuló kérdések alapján az időskorúak kevesebb mint tizede él együtt valamilyen fogyatékossággal, viszont több mint harmada a tartós betegséggel. A háziorvosok által vezetett nyilvántartások alapján a leggyakrabban előforduló betegségtípusok a keringési rendszer betegségei, valamint a cukorbetegség.

8 Az öregségi nyugdíjak átlagos összegének alakulása
A nyugdíjak átlagos összege folyamatosan emelkedik, a nemek közötti különbség viszont jelentős maradt.

9 Összefoglalva A Győrben élő időskorúak lélekszáma az országos tendenciához hasonlóan folyamatosan nő. Létszámuk növekedésével népességen belüli arányuk is egyre magasabb. A javuló életkilátásoknak köszönhetően egyre több a 80 évesnél idősebb személy a városban, az idősek döntő többsége ennek ellenére továbbra is a 60–79 évesek közé tartozik. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a nőtöbblet. A többgenerációs együttélési forma egyre ritkább, így az időskorúak döntő része hasonló korú házastársával, vagy egyedül él. Az időskorúakat leggyakrabban érintő betegségtípusok a magasvérnyomás-betegség, a szív- és keringési betegségek, valamint a cukorbetegség. Az életkor előrehaladtával az időskorúak egyre nagyobb hányadának van szüksége valamilyen szociális ellátásra. A legtöbben alap- és nappali ellátásban részesülnek. Az időskorúak aktivitása a nyugdíjkorhatár emelkedésével valamelyest nőtt, túlnyomó részük azonban továbbra is nyugdíjas. A nyugdíjak összege az ellátottak összetételének változása, valamint a törvény által előírt emelések révén folyamatosan nő, a nemek között viszont jelentős a különbség.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Néhány adat a Győrben élő időskorúakról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések