Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén."— Előadás másolata:

1 1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén

2 Szabadság és/vagy boldogság 1. Országos reprezentatív felméréseinkben megkérdeztük, mit tartanak a legfontosabb értéknek az emberek, és első helyen a boldogságot jelölték meg. A fogyasztói társadalom boldogságeszménye a szabadságot a kapcsolatoktól való szabadságban látja és a magány csapdájába sodorja a manipulálható tömegeket.

3 KÖVETKEZMÉNYEK: ♦ Felméréseink szerint a magányos középkorú férfiak halálozása teszi ki a legnagyobb hányadot, ♦ Az öngyilkossági kísérletek aránya az elváltak és különélők között 1o %-nál magasabb, a házasok között 3%, ♦ a drogfogyasztás háromszor gyakoribb az elváltak és különélők között, mint a házasoknál.a drogfogyasztás háromszor gyakoribb az elváltak és különélők között, mint a házasoknál. ♦ A filmek, a televíziós sorozatok úgy állítják be a válást, mint valami könnyed váltást, nem mutatják azt a mérhetetlen boldogtalanságot, kiúttalanságot, amellyel jár. Különösképpen nem beszélnek a gyermekek százezreiről, akik a szülők válásának áldozatai, akik ezeket a mintákat, a bizalom alapvető sérülését hurcolják egy életen át. Szabadság és/vagy boldogság 2.

4 Az ókori filozófusok szerint a boldogság a belső szabadságot, körülményektől független belső harmóniát jelent, kölcsönösséget, bizalmat és megbízhatóságot, valódi emberi kapcsolatokat, célokat és tartalmat az életben. Felméréseink szerint, 60 évnél idősebb, nyolc általánost végzett, magukat boldognak tartó emberek csoportjának a legfőbb jellemzői, hogy saját magukat megbízhatónak tartják, nehéz helyzetben számíthatnak, vagy ha már meghalt, számíthattak a házastársukra, szüleikre és vannak életcéljaik. Szabadság és/vagy boldogság 3.

5 A magyar 16 év feletti népesség körében 1995-ben végzett felmérésünk szerint a fontossági sorban az 1.helyen a boldogság utánna a 2. helyen a családi biztonság szerepelt, majd a békét és a belső harmóniát követően 5. helyen szerepelt az értékek sorrendjében az igaz barátság, majd az önbecsülés, a 7. helyen a kényelmes élet, majd a szabadság és csak a 9 helyen a siker és 16. helyen az élvezetek. Szabadság és/vagy boldogság 4.

6 Fogyasztói ideálKözösségi ideál Mentesség a kapcsolatoktól, elkötelezettségektől Elköteleződés, társadalmi (többszörös) identitás elérése Kénye-kedve szerint szabadon dönt Építő funkciója, életcélja van a közösségben (megbízható) Birtokolni és élvezni akar, mások korlátozásával Akarja, hogy a létezők „legyenek és még inkább legyenek”. Saját hatalmára számíthatSzámíthat a közösségre. A család tagjait hatalmában tartja Tagja egy családnak, párkapcsolatnak. A gyermekeket tehernek tartjaVannak gyermekei, akiket el tud tartani. Poziciójától függ, hivatása nincsVan hivatása, ez függetlenné teszi az eseményektől. MagányosNincs egyedül.

7


Letölteni ppt "1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések