A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Peőcz Veronika Béki Andrea
A szaktanácsadás támogató szerepe
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Értékelés a pedagógiában
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Az egyéni fejlesztési terv
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Az iskoláskor küszöbén
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája Mutatis mutandis… dr. Szvatkó Anna Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával

A közoktatásban használatos szakvéleményekkel kapcsolatos igények változásai Törvény Fenntartó önkormányzat Szülők Pedagógusok Kollégák Szakértői bizottságok Ellenőrzés

A tanácsadók feladatai a közoktatásban: Igényes, arányos diagnosztika - BTM, mint oktatási/pedagógiai kategória, - BTM/SNI differenciáldiagnosztika, - Egyéb pszichés problémák feltárása. A gyerekek állapotához igazodó terápiás és fejlesztő ellátások kiválasztása, az ellátás kivitelezése, szervezése, konzultációja a lehetőségek függvényében (nevelési tanácsadóban, oktatási intézményben, máshol) Nemcsak a kognitív folyamatok vizsgálata és fejlesztése, hanem a komplex „háttér-történés” figyelemmel kísérése!!! Kapcsolatépítés a legszélesebb értelemben

Kapcsolat a Szakértői Bizottsággal A vitatható kérdések rendszeres, együttműködésen és egyenrangúságon alapuló tisztázása, a helybeni megoldások kialakítása. Ezek közül néhány jelenlegi vitapont példaként: Hol a határ a zavar és a nehézség között? Óvodáskorú gyermekek és az SNI tanulási zavar veszélyeztetettség esetén 71<IQ >85 eseteiben mikor járhat SNI? Kinek a feladatköre az ellátás és annak szervezése? Organikus – nem organikus eredetű állapotok kezelése Mit értünk iratanyagon, ki, mit, mikor, kinek küld meg? A szakértői bizottsághoz való beutalás háttere a tanácsadókban

A gyógypedagógiai-pszichológiai szakvéleményezés háttérszempontjai A tanácsadó sajátos helyzetéből fakadóan „közel” van a gyerekekhez (lakóhelyi, intézményi stabilitás), az ebből fakadó előnyök hozzásegítik az állapotdiagnosztikai szemlélet felváltását valódi folyamatdiagnosztikaira. A tünetek felsorolása és diagnosztikus kategóriákba sorolás helyett az elemző, az erősségekre is figyelő, a változás/változtatás irányaira koncentráló megközelítés. A szakvélemény készítőjének felelősségi körébe tartozik a gyermekkel foglalkozók számára a szükséges körű információk hozzáférésének lehetőségét biztosítani – kérésükre megbeszélést folytatni, értelmezni, tájékoztatást adni.

A vizsgálat menete

Vizsgálatok a nevelési tanácsadókban A vizsgálatra kerülés módozatai, a kezdeményezők köre és felelőssége A vizsgálatra kerülés adminisztratív feltételei A vizsgálatokat végző szakemberek kiválasztásának módjai, fórumai A vizsgálatok végzésének tárgyi feltételei A vizsgálatok végzésének személyi feltételei

A vizsgálatok területei Intelligencia és a tanulékonyság vizsgálata Figyelmi-végrehajtó funkciók vizsgálata Az észlelés és mozgás vizsgálatai Beszéd- és nyelvi fejlődés vizsgálatai Az olvasás, írás és számolás nehézségeinek vizsgálatai A pszichés státusz megközelítése A társas-érzelmi sajátosságok és a tanulási motiváció vizsgálatai Személyiségvizsgálatok, irányultság, tehetség Az iskolai teljesítmények felmérése

A szakvéleménytől elvárható szakmai minimum: Orientálódjon a holisztikus elemzés fele A részvizsgálatokat legyen képes szintetizálni, értelmezni A klinikai kérdésre adja meg a választ Pedagógus, szülő, fenntartó, ellenőrzést végző hivatal, és a felnövekvő gyerek számára egyaránt tapintatosan informatív legyen! A bajban lévőket segítse hozzá az őket megillető ellátás maximumához

Kompetenciák Pszichológiai és gyógypedagógiai közös kompetencia, tehát team-munkát igényel. Orvosi, szakorvosi részvétel kérdései Az „elég jó” vizsgálat kritériumai A szülői jogok (felvilágosítás, jogorvoslati lehetőségek, felülvizsgálat, az információ további útjának kérdései)

Vannak-e „új” tennivalók a tehetséges gyerekekkel? Nagyobb tudatosság a tehetség felismerésében, különösen a hozzánk kerülő problémás gyerekek esetében. Életútkövetés, a tehetség kibontakoztatásának támogatása. A szülők konzultációja. Pedagógusokkal való kapcsolattartás. A gyermeki princípium képviselete. NINCSENEK: Tehetségmérés Tehetséges gyerekek szűrése

Vannak-e modernizációs teendők? A tanácsadó szakmai önállóságának korrekt és állandó biztosítása. A tesztkészlet felülvizsgálata. Standardizált tesztek előnybe részesítése, és az ezekhez szükséges tanfolyamokon való részvétel lehetővé tétele A pedagógusokkal való együttműködés útjainak kitartó keresése. Különböző csoport-módszerek hozzáférhetőségének növelése. A szakvizsgás továbbképzések befejezésének támogatása. NINCSENEK: Az új területek bevezetése a szakterületi tudomány napra kész befogadását jelenti. A hagyományosan jól működő területek csupán áttekintésre várnak. (pl.: iskolaérettségi vizsgálat, egyéni pszichoterápiák) Az esetlegesen igénytelenül működtetett intézmények ne „újat” kívánjanak bevezetni, hanem a színvonalas tapasztalatokat adaptálják.

véleményünket, segítségünket! A figyelmet köszönöm. További kérdésekben a Nevelési Tanácsadók Egyesületének elérhetőségéin keresztül kérjék bizalommal véleményünket, segítségünket! www.nevtanegy.hu