Hálózatkezelés, Internet 7. óra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levelezőrendszerekkel kapcsolatos alapismeretek
Advertisements

Tömörítés.
Számítógépes vírusok.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Vírusok, vírusvédelem.
Elektronikus levelezés [webmail]
Hálózati és Internet ismeretek
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Bl á zsovics Martin Soós G á bor 9024 Győr, Bisinger sét á ny 32. De á k Ferenc Közgazdas á gi és Informatikai Szakközépiskola Az Internet Által Biztosított.
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Vírusok, férgek, trójai programok
Elektronikus levelezés
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Levelező program beállítása webmail-hez
LEVÉL.
Elektronikus levelezés
küldés.
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
CCleaner Skyman ™.
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Mi is az az Internet?.
Elektronikus levelezés
Számítógépes Vírusok.
Közösségi portálok használata
Elektronikus levelezés
Közösségi oldalak használata
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hálózatkezelés, Internet 9. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Hálózatkezelés, Internet 8. óra Előadó: Jánosik Tamás.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Nem irodai programok fájltípusai
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 9 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jövő héten kedden Dolgozat!!!
Internet, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
15. Tétel Az elektronikus levelezés
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Mappa- és fájlműveletek
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Adatkeresés az interneten
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Információ és kommunikáció
Számítógépes bűnözés.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Számítógépes ismeretek
Internet, Elektronikus levelezés
Szöveg beírásához kattintson ide Elektronikus levelezés BEADTA: SZABÓNÉ FALUHELYI RENÁTA
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

Hálózatkezelés, Internet 7. óra Előadó: Jánosik Tamás

Letöltések A böngész használatának elsajátítása és a keresők megismerése után már egyszerűbb az információk megtalálása a Web-en. A weboldalak megtalálása után azonban szükségünk lehet az ott tárolt információkra, képekre stb. Legegyszerűbb esetben kinyomtathatjuk őket, ám elfordulhat, hogy a későbbiekben fel is akarjuk használni az ott talált adatokat. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk azonban a (web-es környezetben nem is túl egyértelmű) szerzőjogi szabályokat, törvényeket. Erről nem árt tájékozódnunk. Bővebben: http://www.c3.hu/scripta/replika/28/alap.htm

Képek letöltése, másolása Az interneten megtalált képek nagy százalékban jpg, gif vagy bmp kiterjesztések lesznek. Letöltésükhöz elég az egér jobb gombjával rájuk kattintani és kiválasztani a kép mentése más néven... pontot, majd megadni egy útvonalat. A Firefoxban megadhatunk egy előre definiált letöltési útvonalat, mappát, ezek után mindig ide fogja menteni a kívánt állományokat. Ez beállítható az Eszközök  Beállítások párbeszédablak Általános fülén. Ha csak felhasználni szeretnénk a képet, akkor nem kell mentenünk, elég a másolás menüpont kiválasztanunk, ezáltal a vágólapra másoljuk, amit akár a Word-be is beilleszthetünk.

A leggyakrabban használt fájltípusok rövid magyarázata: GIF - Graphics Interchange Format : Raszteres képek veszteségmentes tömörítésére. Mivel legfeljebb 8 bites színmélységű (256 színű) képeket tud kezelni, ezért elsősorban rajzok tárolására, grafikonok és egyéb hirtelen színátmenetű ábrák tárolására való. Az állóképek (GIF87) tárolása mellett a GIF alkalmas képek animálására (GIF89a) is. Weblapokon sokszor találkozhatunk ilyennel. Lényege, hogy megadott időpontokban váltakoznak a különböző képek, így egy animációt hozva létre. Hátránya, hogy nincs hangja.

JPEG - Joint Photoghrapic Experts Group: Tulajdonképpen annak a csoportnak a neve, aki kidolgozta ezt a fajta veszteséges tömörítési eljárást. Bár a tömörítés információveszteséggel jár, akár 10-100× kisebb fájlméret mellett is élvezhető a tömörített kép. Elsősorban fényképek, rajzok tárolására való. A JPEG napjainkban az egyik leginkább elterjedt képformátum. MP3 - Hangfájlok tömörítésére használják: Különböző beállítások mellett Kb. 1:10 arány érhet el vele. Ekkor még majdnem CD minőség az eredmény! Az emberi fül tehetetlenségét használja ki úgy, hogy egy szoftver segítségével kihagyják a rögzítéskor azokat a „fölöslegesen” helyet foglaló hangokat (biteket), amiket az emberi fül amúgy sem hallana meg.

MPEG - Motion Picture Experts Group MPEG - Motion Picture Experts Group. Szintén egy szervezet neve: Az egyes képek tartalmának tömörítése mellett felismeri az egymást követ képek (mozgó képek, filmek esetén) közös pontjait és ezt is felhasználja a tömörítésnél. Kb. 1:200 arány érhet el. AVI - Audio - Video Interleaved. A windows alatti digitalizált videó alapja az AVI formátum. Ebben az állományban a videó és audiójel váltakozva követi egymást.

Keressük meg az alábbi képeket a Google segítségével, mentsük el a számítógépünkre, majd illesszük be egy Word dokumentumba!

E-mail használat Az e-mail, vagy email, az angol electronic mail kifejezésből származik, ami „elektronikus levél”-ként fordítható le. A neve utal az írás, illetve továbbítás módjára, amely teljes egészében elektronikus úton megy végbe. A mai e-mail rendszerek szinte kivétel nélkül az internetet használják közvetítőnek, és ezáltal az e-mail az internet használatának egyik legkedveltebb formája lett.

Az e-mail előbb keletkezett, mint az internet maga Az e-mail előbb keletkezett, mint az internet maga. Valójában a már létező e-mail rendszerek adták az internet megteremtéséhez szükséges eszközöket. Az e-mail története 1965-ben kezdődött, amikor egy időosztásos nagyszámítógép (mainframe) több felhasználója közötti kommunikációt biztosította. Az e-mail nagyon hamar hálózati e-maillé fejlődött, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy több gépen keresztül küldhessenek üzeneteket.

A @ jel A @ jel (kukac) használatát a felhasználó nevének, illetve számítógépének azonosítójának elválasztására, Ray Tomlinson 1972-ben vetette fel. Korai e-mail programjai, az SNDMSG és a READMAIL, nagyon fontos lépések voltak a mai e-mail forma kialakulásában. A @ jel (kiolvasva: kukac, kukacjel, at-jel) az angol at szócskát jelképező írásjel.

Magyar nyelvterületen a @ jel általában csak az e-mail címekben fordul el. Például: nev@cegnev.hu. E használata miatt az internet egyik jelképévé vált. Magyarország európai uniós tagságának kezdetétől a KRESZ-táblákon ez jelzi a közösségi internet-elérési pontokat az országban.

Az internetes e-mail üzenetek tipikusan két fő részből állnak: A modern internetes e-mail cím egy karaktersorozat a következő formában: nev@cegneve.com. Az első rész, a személy felhasználóneve, a második annak a szolgáltatónak a neve, ahol az adott személynek e-mail postafiókja van. Az internetes e-mail üzenetek tipikusan két fő részből állnak: Fejléc (header) – az üzenet rövid tartalma, a küld címe, a fogadó címe, egyéb információk az e-mailről; Törzs (body) – maga az üzenet, általában a végén egy aláírással.

A fejlécek általában tartalmazzák az alábbi négy mezőt: Feladó (from) – a feladó e-mail címe; Címzett (to) – a fogadó e-mail címe; Tárgy, téma (subject) – a levél rövid leírása; Dátum (date) – a helyi idő és dátum, amikor az üzenetet elküldték. A fejléc ezenkívül az alábbi mezőket tartalmazhatja még: Másolat (Cc) – angolul carbon copy. A név az írógépek korszakából származik, amikor is indigóval készítették a másolatokat; Rejtett másolat (Bcc) – angolul blind carbon copy – a Bcc-ben szereplő címzettek nem látszanak, tehát ha a rejtett másolatot küldünk A-nak és B-nek, akkor A nem fogja tudni, hogy B is megkapta ugyanazt a levelet;

Üzenetek és postafiókok Az üzenetek, számítógépek között, az SMTP (angolul: Simple Mail Transfer Protocol) típusú kapcsolat és a Sendmailhez hasonló programok segítségével kerülnek továbbításra. A felhasználók üzeneteiket POP, illetve IMAP típusú kapcsolatok segítségével töltik le a kiszolgálókról. Az üzenetek vagy a kiszolgálón, vagy az ügyfél oldalán (általában a felhasználói oldalt értjük ez alatt) tárolódnak.

Címzett megnézi a leveleit… Felhasználó levelet küld valaki@valahol.hu Levelező szerver (mail server) Éjjel-nappal üzemel Pl. www.gmail.com, www.freemail.hu Címzett megnézi a leveleit… 1. Levelező programot használva: Pl. Outlook Express, Mozilla Thunderbird A levelező program letölti a leveleket a felhasználói gépre (pop3) A levelező program csak megjeleníti a szerveren lévő leveleket (imap) 2. Webes felületen megnézve: Szintén a szerveren maradnak a levelek, nem töltődnek le a gépünkre.

A levélszemét Az e-mail használhatóságát jelentősen csökkentik a nagyszámban érkező kéretlen, rosszindulatú, ill. téves levelek. A több száz aktív „szemetelő” miatt az átlagfelhasználó napi tíz, vagy akár száz ilyen levelet is kaphat az elektronikus postaládájába. Mivel az e-mail küldés költségei igen alacsonyak, a „szemetelők” napi több száz millió e-mailt küldenek szét naponta, amely jelentősen csökkenti e kommunikációs forma hatékonyságát.

A levélszemét tipikus tartalmakkal rendelkezik, melyek gyakran keveredve jelennek meg: Legnagyobb számú a kéretlen kereskedelmi hirdetés, a szoros értelemben vett spam Az e-mail férgek (worm) e-maileket használnak saját maguk sokszorosítására és bejuttatására sérülékeny rendszerekbe. Bár a legelső e-mail-féreg, a Morris-féreg, UNIX rendszereket támadott meg, ez a probléma ma szinte csak a Microsoft Windows rendszerek velejárója. Az e-mailek csatolmányában álcázott számítógépes vírusok lapulhatnak.

Levélszemétnek minősülnek azok a levelek, amelyek levelező listáról származnak, és tartalmukra nem számít a feliratkozott felhasználó. Előfordul, hogy valaki címe hasonlít egy népszerű címre, vagy csak nagyon egyszerű, így tévedésből neki küldenek leveleket.

Spam A spam a fogadó által nem kért, elektronikusan, pl. e-mailen keresztül tömegesen küldött hirdetés, felhívás. Az így kapott információk a fogadók túlnyomó része szempontjából érdektelenek, így fölösleges sávszélességet, tárhelyet, szellemi ráfordítást igényelnek a fogadótól. Mivel a spameket a feladóik milliós nagyságrendben képesek rövid idő alatt kiküldeni, ez jelentős terhelést jelent az internet használói számára. A spamek egy része tudatosan megtévesztő, a fogadó kihasználására törekszik.

A fentiek miatt sokféle védekezési mód alakult ki a spammel szemben: olvasás nélküli törölgetés (fennáll a fontos levél véletlen törlésének esélye) a web oldalakon feltüntetett e-mail címek álcázása a begyűjtés ellen a nyitott mail-továbbító szerverek korlátozása spam azonosító program telepítése a felhasználó gépére szűrő alkalmazása a levélkezelő felületen a valós küldő címének blokkolása a küldő cégek jogi perlése hamis hibaüzent visszaküldése spam érkezésekor a spam-ben feltüntetett hirdetési felület, csatorna leterhelése.

A spam, szpem, junk mail vagy kéretlen reklámlevél olyan hirdetést tartalmazó e-mail, amelyet a felhasználó úgy kap meg elektronikus levélcímére, hogy előzőleg nem kérte, illetve nem adott engedélyt annak küldésére. A phishing az adathalászat neve, amely segítéségével összegyűjtik azokat a címeket, amelyekre később spameket küldenek majd. Ennek kifinomultabb változata a pharming, ilyenkor az eredeti oldalra kísértetiesen hasonló oldallal verik át a látogatókat, így azok például egy bankoldal másolatánál kiadják személyes adataikat, bankszámlájuk számát és kódját stb.

Védekezési lehetőségek Az e-mail címünk interneten történő megadását lehetőleg ne a szokásos név@valami.hu alakban tegyük meg, hanem ha csak lehetséges, adjuk meg névkukacvalamiponthu formában. Ez utóbbi formával az e-mailcímgyűjtő programok nem tudnak mit kezdeni, így nem gyűjtik be a SPAM-merek részére.   A SPAM-ek jó része felkínálja a lejelentkezés lehetőségét. Kérdés, éljünk-e vele? Egyes vélemények szerint, még megpróbálni sem szabad, mert azzal visszajelzünk a feladónak, hogy élő e-mail címet talált és csak még nagyobb áradatot szabadít a postafiókunkra.

Más vélekedések szerint érdemes a lejelentkezésekkel próbálkozni, mert ha konzekvensen minden fölöslegesen kapott „hírlevélről” leiratkozunk, akkor egy idő után alább hagy a levéláradat, sőt meg is szűnhet. A világméretű elégedetlenség hatására megindult a SPAM szűrő programok fejlesztése. Ezen programok egy része úgy van megírva, hogy képesek tanulni az újabb és újabb "SPAM trükkökből" és egyre jobb arányban szűrik ki a beérkező e-mailjeinkből a szemetet. Sajnos ma még a SPAM küldők tetemes előnnyel rendelkeznek.

Rendelkezésünkre állnak a levelező programokban a saját szűrők adta lehetőségek is. Igaz, ezekkel nem mentesülünk a fölösleges e-mailek letöltésétől, de legalább válogatásuk nem rabolja a mi időnket, hanem automatikusan oda kerülnek, ahova valók: a szemetesbe. A spammelést az USA-ban és az EU-ban is büntetik és nálunk is van spamtörvény. A magyar esetekről eddig nem hallhattunk sok biztatót, de a tengerentúlon már milliárdos nagyságrendű büntetések is születtek.

Csatolt fájlok Az e-mail üzenetekhez hozzákapcsolhatunk fájlokat, amik a levéllel együtt továbbítódnak a címzetthez. Technikailag bármilyen típusú fájl csatolható, viszont a víruskeresők, tűzfalak és egyéb biztonsági programok kiszűrhetnek (és letörölhetnek) egyes fájltípusokat. Emiatt érdemes a küldendő állományainkat tömörítve csatolni. A vírusok egy része e-mail csatolmányként terjed, ezért bizonytalan eredetű csatolmányt soha ne nyissunk meg!

Köszönöm a figyelmet!