Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi is az az Internet?.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi is az az Internet?."— Előadás másolata:

1 Mi is az az Internet?

2 Internet Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. 

3 Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább. A gépek közötti kommunikáció kisméretű adatcsomagok formájában valósul meg. Ezek a csomagok tartalmazzák a feladó és a címzett adatait, de az útirány mindig az adott helyzettől (például az útvonal terheltségétől) függően, az egyes hálózati csomó- pontokhoz érkezve dől el.

4 Ahhoz, hogy a hálózat gépei együtt tudjanak működni,szabványosítani kellett a kommunikáció módját. Az internet által összekapcsolt gépek kommunikációs nyelve a TCP/IP protokoll.  A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokollt 1983-ban vezették be, ma is avilágháló alapprotokollja. Legfontosabb alkalmazás rétegei: a HTTP, az FTP, az SMTP, a DNS.

5 Az Internet működése Otthoni számítógépünk Internethez kapcsolásához telefonos vagy kábelmodemes, esetleg ADSL kapcsolatra van szükség. Egyre gyakrabban használunk vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséget. Az Internet működését protokollok (szabványok) irányítják, amelyek folyamatosan fejlődnek, tökéletesednek. Az Internet tehát egymással teljesen szabálytalanul összekapcsolt számítógépekből illetve forgalomirányítókból áll, melynek segítségével elérjük a kiszolgáló számítógépeket és az ezeken elhelyezett adatokat, tartalmakat (weboldalakat). 

6 Mi az a ? Az Internet egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a World Wide Web (www), a világméretű hálózat. Röviden: web, vagy világháló. Ma már bárki rendelkezhet saját WEB oldallal az interneten, így a World Wide Web óriási mennyiségű információt tartalmaz minden té­makörben.  A legtöbb intézménynek, cégnek, vállalatnak saját webhelye van, melynek segítségével olcsón és naprakészen tudják tájékoztatni ügyfeleiket. Napjainkban a webhely címe a telefonszámmal egyenrangú helyet kap a cégek elérhetőségében. 

7 Weblapok A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra (esetleg az adott lap egy másik részére) jutunk. Ilyenkor az egérmutató megváltozik: egy mutató ujj lesz belőle. 

8 A böngészőprogramok és a webszerverek is sokfélék lehetnek
A böngészőprogramok és a webszerverek is sokfélék lehetnek. A tartalom egységes kezelésére szabályokat alkottak. A weblapok leírását a HTML szabvány (HyperText Markup Langauge) rögzíti. Minden webszerver által kezelt weboldalhoz tartozik egy HTML-kódú állomány, amely leírja, hogy az adott lapon hogyan jelenjenek meg az adatok (szövegek, képek, stb.).

9 És milyen vírusok veszélyeztetik a gépem?
Az egyik legveszélyesebb vírus a trójai. Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Az elnevezés a görög mitológiában szereplő trójai falóból származik, utalva Odüsszeusz cselvetésére, hogy a görögök megnyerjék a trójai háborút. A közhiedelemmel ellentétben egy trójai nem feltétlenül tartalmaz rosszindulatú programkódot, azonban a többségük tartalmazza az ún. hátsó kapu telepítését, ami a fertőzés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez. A vírusokkal ellentétben általában nem többszörözi önmagát, terjedése főként egyedi támadásoknak és az emberi hiszékenységnek köszönhető.

10 Az egyszerűbb trójai programok csak kívülről tűnnek hasznos programnak, míg fejlettebb változataik a kémkedés mellett valóban képesek az ígért funkciók elvégzésére is – így csökkentve a lebukás veszélyét.Trójaival való megfertőződésnek forrása lehet egy üzenet csatolmánya vagy azonnali üzenetküldő program, de megkaphatjuk CD-n vagy egyéb adattárolón is. A leggyakoribb fertőzési módszert azonban a letöltések és a veszélyes honlapok jelentik.

11 Készítette: Bonyár Mercédesz 9.E
Források: Google Wikipedia Az internet világa Gyakori kérdések Mire jó az internet? Kérdezz Köszönöm a figyelmet! Készítette: Bonyár Mercédesz 9.E


Letölteni ppt "Mi is az az Internet?."

Hasonló előadás


Google Hirdetések