Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nem irodai programok fájltípusai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nem irodai programok fájltípusai"— Előadás másolata:

1 Nem irodai programok fájltípusai
Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai

2 Bevezető Az operációs rendszer és az irodai alkalmazások mellet rengeteg fájltípussal találkozhatunk még a mindennapokban. Lássunk ezek közül is néhányat.

3 Tömörített állományok
zip A zip programmal összetömörített fájlok kapják ezt a végződést. Ez a tömörítő igen elterjedt. gz Gzip programmal tömörített fájl. Linuxos rendszerekben elterjedt de tgz A tar programmal összecsomagolt, aztán a gzip-pel összetömörített fájl szokásos kiterjesztése.

4 Képek bmp A bmp a "bit map" szavakból származik. Egy egyszerű képformátum: minden egyes képponthoz eltárolja annak színét. Tömörítést nem használ, így a bmp fájlok igen nagy méretűek. Az összes képmegjelenítő és képszerkesztő program ismeri.

5 Képek jpg, jpeg Egy igen elterjedt képformátum. Erős tömörítést használ, de veszteségeset. Éles kontúrokat tartalmazó képeken ez látszik is, de például a legtöbb fénykép esetén alig vehető észre. A jpeg formátumot minden elterjed képnézegető és képszerkesztő program ismeri.

6 Képek gif Egy gyakori, jól használható képformátum. Veszteségmentes tömörítést használ. A legtöbb képmegjelenítő és képmanipuláló program ismeri. Ideális választás, ha a képünk csak 256 színt tartalmaz vagy ha átlátszó esetleg animált képet szeretnénk készíteni.

7 Képek png Főleg az interneten elterjedt képformátum. Veszteségmentesen tömörít. tiff Egy veszteségmentes tömörítést használó képformátum.

8 Képek xcf A népszerű Gimp képmanipuláló és rajzoló program saját képformátuma. psd A Photoshop saját formátuma, melyet a Gimp is tud kezelni.

9 Hang állományok wav wma
Az angol "wave", azaz "hullám" szó rövidítéséből származik. Hangfájl formátum. wma A Windows saját audio formátuma, veszteséges tömörítést alkalmaz.

10 Hang állományok mp3 Az mp3 egy manapság igen divatos hangformátum. Eredetileg az mpeg videóformátum részeként készült, de önmagában is rendkívül elterjedt. A hagyományos wav hangformátummal összehasonlítva egy mp3 fájl akár tizedakkora is lehet. Veszteséges tömörítést használ.

11 Hang állományok mid Zenei állomány ami nem tartalmaz digitalizált hangot, a hangkártya szintetizátora állítja elő a hangszerek hangját a fájl csak ezek megszólaltatására vonatkozó információkat tartalmaz, hogy a zene lehessen a hangokból.

12 Videók avi Videó (mozgókép) formátum. Lejátszásához általában megfelelően codec szükséges. mpeg Szabványos videóformátum.

13 Weboldalak htm, html Az internetes világban rendkívül elterjedt fájlformátum, ez a weblapok alapnyelve. Szerkesztéséhez a legegyszerűbb szövegszerkesztő is elégséges, de megjelenítéséhez már böngészőre lesz szükségünk. Sajnos a szabványelemeken kívül tartalmazhat olyan elemeket amelyek máskép jelenek meg a különböző böngészőkben.

14 Weboldalak css A "cascading style sheet" rövidítése, ami talán "hozzákapcsolt stílus-lap"-ként fordítható. A css fájlok html lapokhoz kapcsolódnak, s azok "stílusát", kinézetét határozzzák meg. (Például ezekben a fájlokban érdemes beállítani a html-lapok háttérszínét, a betűk méretét és típusát, és még sok egyebet.)

15 Webes programfájlok php perl
Html kodú oldalakat generál. Segítségével a kliens oldali gépek igénybe tudnak venni szerver oldali szolgáltatásokat. perl A Perl egy igen népszerű internetes programozási nyelv. Az ezen a nyelven írt programfájlok kaphatnak ilyen kiterjesztést.

16 Programfájlok pas Pascal nyelvű programfájl forráskódja. A forráskódot előbb le kell fordítani megfelelő fordítóprogrammal, és csak ezután lehet futtatni. c C programozási nyelven írt program forráskódja.

17 Programfájlok cc h C++ nyelvű program forráskódja.
Jellemzően c programnyelvű forrásfájlok "header" fájljai. Hozzátartoznak magához a programkódhoz.


Letölteni ppt "Nem irodai programok fájltípusai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések