Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk."— Előadás másolata:

1 Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk. Figyelem:   A formázás az összes adat törlésével jár!!!    A Gyorsformázás lehetőséget választva anélkül távolíthatjuk el a fájlokat a lemezről, hogy a program ellenőrizné a lemezen a hibás szektorok jelenlétét. Ezt a lehetőséget csak akkor válasszuk, ha a lemezt korábban már formáztuk, és biztosan tudjuk, hogy nem sérült.

2 A particionálás azt jelenti, hogy a merevlemez tárterületét több, önálló fájlrendszer tárolására alkalmas részre osztjuk fel. Ezek a részek úgy viselkednek, mintha külön meghajtók lennének, önállóan formázhatók, és saját azonosító betűjellel (pl. C meghajtó, D meghajtó stb.) érhetők el. A particionálást mindenekelőtt kényelmi szempontok indokolják, kedvező lehet ugyanis elkülöníteni az operációs rendszert és a rendszerprogramok állományait az adatainktól és az alkalmazói programoktól (ha véletlenül tönkre menne a rendszer, egy formattálás után ne veszítsünk el mindent). (Van, aki azért particionál, mert több operációs rendszert is szeretne futtatni a gépén, vagy többféle fájlrendszert akar használni.)

3 A Lemeztöredezettség-mentesítő a helyi tárolók elemzésére, valamint a fájl- és mappatöredékek megkeresésére és egyesítésére szolgáló rendszereszköz. Ha egy meghajtón fizikailag több kisebb rész van „írva”, akkor az csökkenti az írás/olvasás sebességét! Célszerű ezért időnként elvégezni a töredezettségmentesítést!

4 Biztonsági másolat készítése fájlokról és mappákról fájlba vagy szalagra:
A Biztonsági másolat segédprogrammal archiválhatók a fájlok és a mappák; így azok a merevlemez meghibásodása vagy a fájlok véletlen törlése esetén visszaállíthatók.

5 Lemezkarbantartó: file-k törlésével, tömörítésével lemezterületeket szabadít fel

6 A veszteségmentes tömörítés lehetővé teszi a tömörített adatból az eredeti adatok pontos rekonstrukcióját. Veszteségmentes tömörítést akkor alkalmaznak, ha fontos, hogy az eredeti és a kicsomagolt adat bitről bitre megegyezzen, illetve ha nem tudni, hogy az esetleges eltérések kritikusak-e. Tipikus példák a futtatható állományok vagy a forráskódok. A Huffmann tömörítés lényege célravezetö az az ötlet, hogy a gyakran szereplö karaktereket kevés biten, míg a ritkán szereplö karaktereket több biten ábrázoljuk. Veszteségmentesen tömörítő formátumok: ZIP, ARJ, PNG, GIF, LZW Egy TIFF fájl veszteséges és veszteségmentes tömörítést is tartalmazhat.

7 A veszteséges tömörítés nem teszi lehetővé a tömörített adatból az eredeti adatok pontos rekonstrukcióját, ám egy „elég jó” rekonstrukciót igen. Az Interneten használják leginkább. A veszteséges módszerek használatának az az előnye, hogy sok sokkal kisebb fájlt képes előállítani, mint bármely veszteségmentes, és még így is kellően jó minőséget ér el. A veszteséges módszereket általában a hang-, kép- és videotömörítés során használják. A tömörítési arány (tehát a tömörített fájl mérete a tömörítetlenhez képest) általában a videók esetében a legjobb (akár 300:1 is lehet látható minőségromlás nélkül), hanganyagnál ez az érték 10:1 körül mozog. A veszteségesen tömörített képeknél is gyakori a 10:1-es tömörítési arány, de a minőségromlás itt vehető észre talán a legkönnyebben. Tömörített fileformátumok: JPEG (kép), MNG, MPEG-4 (videó), MP3, WAV(hang) Az eredeti kép, méret: 38,9 KB Ugyanaz a kép tömörítve 97%-kal kevesebb információ, 1,2 KB Erős tömörítés után 98,5%-kal kevesebb információ, 662 bájt

8 Megnyitás WinZip-pel (Open with WinZip) Kitömörítés (Extract to..)
A tömörítőprogramok funkciói: tömörítés (create archive) Kitömörítés=kicsomagolás (extract) archív állománnyal végzett fájlműveletek (egyes állományok kitömörítése, hozzáadása, listázás, stb.) önkitömörítő archívum készítése (create self-extracting archiv) Megnyitás WinZip-pel (Open with WinZip) Kitömörítés (Extract to..) Kitömörítés a .. mappába Önkitömörítő archívum készítése (Create Self-Extractor) További funkciók lehetnek: az elkészített archívumokhoz jelszót (password) rendelhetünk, így csak annak megadásával lehet tartalmukhoz hozzáférni; megadhatjuk azt is, hogy a leggyorsabb tömörítésre, vagy a legkisebb méretre optimalizálja (hosszabb időt igényel az elkészítése) az archívumot;


Letölteni ppt "Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések