Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes Vírusok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes Vírusok."— Előadás másolata:

1 Számítógépes Vírusok

2 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet.! A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy segítségével terjednek, az internetes böngészés mellett.!

3 A vírusok kártékony hatásának legenyhébbje az ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat, lelassítja a gép működését, elfogyasztja a szabad helyet a merevlemezen.! Napjainkban (2013), az internet térhódításával vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. Az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, mára már képesek a férgek és más veszélyes szoftverek, mint például a kémprogramok elleni védelemre is.!

4 Gyakori jellemzőik : A gazdaprogramok megfertőzése és az önsokszorosító viselkedés valamennyi vírusra jellemző. Ezenkívül gyakran rendelkeznek a következő tulajdonságokkal: nagyon kis méretűek; futtatható állományokat képesek megfertőzni; általában ártó szándékkal készítették őket; gyakran akár válogatva, időzítve tönkretesznek más fájlokat; rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték; egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat .

5 Alaptípusaik : EXE-COM vírusok BOOT-vírusok MR-vírusok New Exe vírusok Multi platform vírusok Önátíró (polimorf) vírusok (ez a vírus egyedi programrészletei alapján való azonosítást nehezíti meg) Oligomorf vírusok Metamorf vírusok vírusok

6 A számítógépre telepített tűzfal program nem védi a gépet a vírusfertőzés ellen, nem jelzi a fertőzött fájlokkal való találkozást, mert nem ez a feladata. De a tűzfal az általa védett hálózat gépei között a háttérben észrevétlenül közlekedni próbáló vírusprogramok mozgását, behatolását megakadályozhatja. A tűzfal mellé víruspajzsra is szükség van a biztonsághoz.!

7 Vírus vagy más kártevő azonosítása esetén nem szabad pánikba esni, kapkodni. Gondosan tanulmányozzuk a program üzenetét, esetleg jegyezzük fel a kártevő megadott nevét és a fertőzést hordozó fájl megadott nevét, majd válasszunk a felkínált lehetőségek közül. Ilyen lehetőség szokott lenni az, hogy a program használatba veszi vírusirtó képességét, és a vírus kódját az azt hordozó fájlból kitörli .!

8 A védekezés formái : A legfontosabb: Tudatos számítógép használat.! A vírusok ellen védelmet jelenthet, ha a számítógépünkre víruspajzsot telepítünk .! A merevlemeznek a víruspajzshoz tartozó víruskereső programmal időnként történő teljes átvizsgáltatása is lényeges védelmi elem.!


Letölteni ppt "Számítógépes Vírusok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések