AZ ÉN PORTFÓLIÓM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Pedagógus minősítési rendszer
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Országos pedagógiai – szakmai ellenőrzés
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A gyakorlatvezető mentor
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
A minősítési rendszer filozófiája
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Szaktanácsadói fórum VÁLTOZÁSOK ÉS A PORTFÓLIÓ
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
A portfólió - óvodai szakterület
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Pedagógus – vezetői – intézményi ÖNÉRTÉKELÉS
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Intézményi önértékelés Barati Krisztina
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az intézményi szabályozó dokumentumok felülvizsgálata az önértékeléshez és tanfelügyelethez kapcsolódóan.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A pedagógusok előmeneteli rendszere, felkészülés a minősítésre október 13.
Új típusú, személyközpontú szaktanácsadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Előadás másolata:

AZ ÉN PORTFÓLIÓM

Kompetencia alapon értékelnek Attitűd Készség Tudás= ismeret képesség

Pedagóguskompetenciák A pedagógus tudása, szakmai felkészültség Szakmai, módszertani tudás Tervezés, önreflexiók Értékelés, elemzés Osztálytermi folyamatok A tanulás támogatása A gyermekek személyiségének fejlesztése Közösségfejlesztés A pedagógus személye Kommunikáció és szakmai együttműködés Elkötelezettség

A nyolc kulcskompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Tudja a szaktárgyát, „nem középiskolás fokon”; látja a tanítás folyamatát (honnan hová kell eljuttatni a gyerekeket)

A nyolc kulcskompetencia 2. Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók azt kell bizonyítania,hogy tervszerűen, tudatosan dolgozik. Előre gondolkodik, minden lehetőségre felkészül, utólag is elemez

A nyolc kulcskompetencia 3. A tanulás támogatása a pedagógus minden tanulási formára épít, mindegyiket támogatja; motiváló környezetet teremt, felismeri és kezeli a tanulási problémákat (frontális-, pár- és csoport-, projektmunka, egyéni tanulás)- tanulni is megtanítja őket

A nyolc kulcskompetencia 4. A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése, a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló többi gyermekkel, tanulóval együtt történő sikeres neveléséhez, oktatásához szükséges megfelelő módszertani felkészültség

A nyolc kulcskompetencia 5. a tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés, nyitottság a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre, integrációs tevékenység, osztályfőnöki tevékenység (órán kevésbé látható: csoportprofilból, esetleírásból,egyéb foglalkozásokból inkább)

A nyolc kulcskompetencia 6. pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, elemzése (Úgy tanít, hogy közben folyamatosan értékeli, segíti a gyerekeket, egyéni fejlődésüket és a csoport, a közösség fejlődését.) Minden tanórán/foglalkozáson látni kell ezt.

A nyolc kulcskompetencia 7. Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás Problémaérzékenység, elfogadás, segítőkészség, együttműködés gyerekekkel,kollégákkal, szülőkkel Minden írott szövegből, megszólalásból, gesztusból, metakommunikációs eszközéből látható.

A nyolc kulcskompetencia 8. Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért Nyitottság a szakma és az intézményi munka minden területe iránt. (továbbképzések, pályázati munka, új módszerek – ez fellelhető a tematikus tervben, valamelyik óratervben, a többi az életútból derül ki.)

Kompetenciák és indikátorok A pedagógus kompetenciák  amit tud, amire képes. A kompetenciák megléte közvetlenül nem vizsgálható. Indikátorok  amit és ahogyan csinál. A pedagógusok előmeneteli rendszerében az értékelés alapja.

Indikátorok Indikátorok: olyan viselkedésformák, cselekvések, megnyilvánulások, amelyekben felismerhető az egyes kompetenciák szintje

Az indikátorok értékelése n.é- az adott dokumentumban/órán nincs, de nem is kellene, hogy legyen 0- elvárható lenne az adott dokumentumban/órán, de nem lelhető fel 1- „nyoma van”, a szándék látszik, de nem jellemző 2 - általában jellemző 3 – teljes mértékben jellemző

Alapdokumentumok 1. Személyes anyagok (önéletrajz, életút elemzés, stb. – végigvezet a rendszer) Csoportprofil → Tematikus terv (ek) → Óratervek + megvalósítás + reflexiók (közöttük: értékelés dokumentuma is) (Az egyszerűsítetthez elég ennyi)

Alapdokumentumok 2. A teljes portfólióhoz - Az intézményi környezet bemutatása - Foglalkozási terv (esetleg csoportprofillal) + megvalósítás (pl. szakkör, korrepetálás) -Hospitálási napló (a pedagógus hospitál másnál) Esetleírás IKT alkalmazás

Szabadon választható dok. Bármi, amit meg akar mutatni a tevékenységéből Osztályfőnöki munka, rendezvények szervezése, projektterv, egyéni fejlesztési terv, saját publikáció részlete/leírása, esetleg fényképek, video, levelek, tanítványok produktumai, eredményei, kompetenciamérés eredményei, érettségi eredmények – amire büszke

A portfólió védése A védés célja: Prezentáció formájában bemutatni a pedagógus a tevékenységét (a szóban előadott prezentáció lehetőséget ad arra, hogy a ppt. felépítésével felhívja a figyelmet munkája – szerinte – legfontosabb elemeire.) A bizottság kérdéseire válaszolva eloszlassa az esetleges félreértéseket, pótolja a hiányokat.

Óralátogatás - Előzetes megbeszélés - Az óra megtekintése - Óraelemzés

Példa az értékelésre 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás N. é. = nem értelmezhető, 0 = nem jellemző, 1 = kevéssé jellemző, 2 = többnyire jellemző, 3 = jellemző Pontszám az e‑portfólió dokumentumai és a védés alapján Pontszám az órá(k)/foglalkozás(ok) látogatása alapján 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. N. é. 0 1 2 3 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához szükséges tantervi és szakmódszertani tudással. 1.3. Fogalomhasználata pontos, következetes. 1.4. Kihasználja a tananyag kínálta belső és külső kapcsolódási lehetőségeket (a szaktárgyi koncentrációt). 1.5. A szaktárgy tanítása során képes építeni a tanulók más forrásokból szerzett tudására. 1.6. A rendelkezésére álló tananyagokat, eszközöket – a digitális anyagokat és eszközöket is – ismeri, kritikusan értékeli és megfelelően használja. 1.7. A szaktárgynak és a tanítási helyzetnek megfelelő, változatos oktatási módszereket, taneszközöket alkalmaz. 1.8. Tanítványait önálló gondolkodásra, a tanultak alkalmazására neveli. 1.9. Törekszik az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek felismertetésére. 1.10. Tanítványaiban kialakítja az online információk befogadásának, feldolgozásának, továbbadásának kritikus, etikus módját. 1. kompetencia Átlagpontszám (0–3 pont) A kompetencia értéke (1–5 érték) Az e‑portfólió dokumentumai és a védés alapján Pontszám az órá(k) vagy a foglalkozás(ok) látogatása alapján

Az értékelés 50% 20% 30% e-portfólió értékelése és védése óralátogatás tanf. óralátogatás tanf. összegző értékelés intézményi önértékelés Szakértő I. (elnök) értékel tájékozódik Szakértő II. (szakos) Intézmény-vezető vél. feltölt

Jogszabály szerinti időpontok 1. Gyakornok: - a gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy (ha a gyakornoki idő nem tanév közben jár le) - a tanítási év utolsó hónapjában tesz minősítő vizsgát. - a gyakornok vizsgára jelentkeztetéséről az intézményvezető gondoskodik

Jogszabály szerinti időpontok 2. (Még mindig gyakornok) A 2013. 09.01 – 2013. 12. 31 között belépett gyakornoknak jelentkeznie kell a 2015. évi eljárásra. 2016. 01.01-től Pedagógus I. besorolást kap.

Jogszabály szerinti időpontok 3. Pedagógus I → Pedagógus II. - 14 év szakmai gyakorlat + szakvizsga + egyszerűsített portfólió feltöltés 2014. április 30-áig → ideiglenes Pedagógus II-be sorolás 2015. január 1-jétől; - kötelező minősítő eljárás 2018. december 31-éig

Jogszabály szerinti időpontok 4. Pedagógus I → Pedagógus II. akik most nem esnek a kedvezményezett körbe, de: 8 év gyakorlat + szakvizsga vagy 30 év gyakorlat 2014. március 31-éig jelentkezhetnek minősítésre

Fontos!!! !! A feltételeknek a jelentkezés időpontjáig teljesülnie kell. Teljes portfóliót kell feltölteni 2014. november végéig!

A jelentkezés módja Március közepéig: az OH megküldi a jelentkezési lap nyomtatványt az intézménynek A jelentkező március 31-éig kitölti, aláírja intézményvezetőnek átadja Intézményvezető április 10-éig feltölti OH május 20-áig dönt OH május 31-éig értesíti a pedagógust

A többi pedagógus A jogszabályokban előírt módon minden évben: A miniszter által február végéig kiadott feltételek alapján Minden év március 31-éig jelentkezhet a következő évi minősítésre A „munkaportfólió” elkészítéséhez már most hozzá lehet kezdeni. (Ebből válogatjuk ki az „értékelési portfólióba” kerülő dokumentumokat)

De most magunkért dolgozunk Minden róluk szól… De most magunkért dolgozunk