Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD, ELTE ÁJTK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Területi államigazgatási szervek
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A járási rendszer megújítása
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Szakszervezeti jogok Németh Márta ÉTOSZ Békéscsaba, 2009.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A környezetvédelem intézményrendszere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
A Veszprém megyei Kormányhivatal működésének tapasztalatai
Dr. Csonka Ernő helyettes államtitkár
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A járási rendszer megújítása
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A köztisztviselők jogállásáról…
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A kormánytisztviselők jogállásáról szóló évi törvény
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
Üzemi Tanács Általános ismertető
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
dr. Bedő Katalin1 Hatóságokat érintő gondolatokról és tervekről.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
A közigazgatási eljárás II.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Minisztériumok, központi közigazgatás
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Kormányzati igazgatási szervek álláshely-nyilvántartása (ÁNYR)
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD, ELTE ÁJTK Kormányhivatalok Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD, ELTE ÁJTK

Mit (köz)vetítek? Az indokolás nélküli felmentés – bírósági esélyeink… Illetmény-liberalizálás (?) Ki dolgozhat gyes mellett? Sztrájkjog – a jogszerűség és az elégséges szolgáltatás A kormányhivatal – munkajogi vonatkozások

Ktv–módosítás – Ha indokolás nélkül felmentenek…esélyek a bíróság előtt Az egyenlő bánásmód sérelme Valószínűsítés - A jogsérelmet szenvedett félnek kell valószínűsítenie, hogy hátrány érte, és a jogsértéskor - ténylegesen vagy a jogsértő feltételezése szerint - rendelkezett a közvetlen negatív diszkriminációval kapcsolatos valamely tulajdonsággal. A bizonyítás terhe - A munkáltatót terheli annak bizonyítása, hogy a jogsérelmet szenvedett fél által valószínűsített körülmények nem álltak fenn, vagy az egyenlő bánásmód követelményét megtartotta, illetve az adott jogviszony tekintetében nem volt köteles megtartani [Ebtv. 19. § (1) bekezdés]. Ki mit tud? A kormánytisztviselőnek a hátrány tényét kell bizonyítania (felmentették és rendelkezett valamely, az Ebtv. szerinti hátrányos tulajdonsággal), a munkáltató az egyenlő bánásmód megtartása bizonyításával mentheti ki magát [BH2004. 255.].

Ha rendeltetésellenes a joggyakorlás, felmentési tilalom, korlátozás A felmentés jogellenességét eredményezheti, ha a munkáltatói joggyakorlás a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe ütközik. Ha például a munkaviszony (kormánytisztviselői jogviszony) a munkáltatói felmondással/felmentéssel történő megszüntetése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségének korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányult vagy erre vezetett [MK 95. szám; Mt. 4. § (2) bekezdése]. Az Mt. 90-91. §-a szerinti felmentési tilalmak, korlátozások

A tilalom fennállása Az időpont A védelem fennállása szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó - kivéve: a csoportos létszámcsökkentést. Kinek terhes? A munkáltatói rendes felmondás közlésekor fennálló terhesség a munkavállaló és a munkáltató tudomása nélkül is felmondási tilalmat valósít még [EBH2005. 1242.]. Képzelt beteg - Ha a munkavállaló a rendes felmondás időpontjáig ténylegesen munkát végez, a keresőképtelenségére vonatkozó orvosi megállapítást felülbírálva a betegállományba vételről a munkáltatóját nem tájékoztatja, felmondási tilalom fennállására nem hivatkozhat [EBH2002. 785.]. Visszamenőleges betegség - Ha a munkavállaló a perben nem tudja bizonyítani, hogy a rendes felmondás közlésekor nem volt munkára képes állapotban, a keresőképtelensége - annak visszamenőleges megállapítása ellenére - nem vehető figyelembe [BH2000. 418. ].

Előzetes szakszervezeti egyetértés Mt. 28. § A közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának a munkáltató által rendes felmondással történő megszüntetéséhez. Esetünkben a felmentéshez. Miért nem ért egyet? A szakszervezet álláspontját nyolc munkanapon belül írásban közli. Ha nem ért egyet, a tájékoztatásnak az egyet nem értés indokait tartalmaznia kell. Az indokolás akkor alapos, ha a tervezett intézkedés elnehezítené a szakszervezet működését, feltéve, hogy az intézkedés elmaradása a munkáltatóra nézve aránytalan, súlyos hátránnyal nem jár, vagy a szakszervezet tevékenységében történő közreműködés miatti hátrányos megkülönböztetést eredményezne. Ha a szakszervezet véleményét nem közli a munkáltatóval, úgy kell tekinteni, hogy a tervezett intézkedéssel egyetért.

Az egyetértés pótlása Perben a szakszervezettel - A szakszervezeti választott tisztségviselő jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetése esetén a szakszervezeti egyetértés meg nem adásának jogszerűsége csak a szakszervezet perben állása alapján bírálható el [BH1999. 385..]. A pótlás - A bíróság a felmondási védettséget élvező szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetéséhez szükséges egyetértést a munkáltató kérelmére pótolhatja, de csak akkor, ha annak feltételei egyébként fennállnak [BH1997. 607. ]. Ahol nem pótolható - A szakszervezet jognyilatkozatának a bíróság ítéletével való utólagos pótlása a rendes felmondást nem teszi jogszerűvé, mert a szakszervezet választott tisztségviselője munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetése esetén a közvetlen felső szerv egyetértésének előzetesnek kell lennie [EBH2001. 459. ].

Illetményváltozások – nagyobb mozgástér Illetményeltérítés - +50 –és -20 % Főosztályvezető – csak + 30 % Két év közötti alapilletmény-csökkentés – Ktv. hatálya alatt – maximum 20 %, Ktjt. hatály alatt korlát a 100%-os beállási szint Ktv. személyi illetmény - létszámkorlát nélkül – a központi közigazgatásból 2001-ben „kivezetve” Költségvetési törvény [2010. évi CLXIX. törvény] 59. § A Ktv. 43. § (1) bekezdésében foglalt illetményalap 2011. évben 38 650 forint. A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria kerete 2011. maximum 200 000 forint Új kormánytisztviselői pótlék – pénz a „kormányablakban” Ktjt. 22/ A. §: integrált ügyfélszolgálati pótlékra jogosult az a kormánytisztviselő, aki a fővárosi és megyei kormányhivatalokon belül működő integrált ügyfélszolgálati irodán ügyfélszolgálati feladatok ellátásával összefüggő munkakört tölt be. A pótlék mértéke az alapilletmény 20%-a.

Ki dolgozhat gyes mellett? 2010. évi CLXXI. törvény 72. és 75. §-a megváltoztatta a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 20. § (1) bekezdés a) pontját és 21. §-át. a gyermek 3 éves koráig jár a gyes, de a gyesben részesülő kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat, a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik (pl. távmunka, bedolgozó), a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat, ikrek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyes-ben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyes-re Átállási kérdések 1-2 éves, illetve 2-3 éves kor között

Ha a sztrájk gátolja a még elégséges szolgáltatást Új szabályok jogellenes a sztrájk, ha az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja, a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatónál (pl. energia, tömegközlekedés, távközlés) Ki határoz a szolgáltatás még elégséges színvonaláról? Egyeztetés – megállapodnak, ennek hiányában: Valamelyik fél kérelmére bíróság megállapítja a mértékét, De törvény is megállapíthatja.

Kormányhivatalok 2010. évi CXXVI. törvény – a hivatal fővárosi és megyei szinten szerveződik Preambulum – célok: A jó állam kialakítása (Ktjt-ben: a hazaszeretet) Egységes és hatékony területi államigazgatás Feladatellátásának fejlődése, színvonalának növelése Ügyfél-centrikusság Jogállás Ktjt. tárgyi hatálya alatt Központi államigazgatási szervek területi szervei A Kormány általános hatáskörű területi igazgatási szerve Költségvetés – kijelölt minisztérium fejezetében

Hivatali szerkezet Egy költségvetési szerv - részei: Törzshivatal – a kormánymegbízott által vezetett szervezeti egységek (kormánymegbízott a jogkörgyakorló) Önálló szakigazgatási szervek – jogszabály alapján önálló feladat- és hatáskörrel – munkáltatói jogát önállóan gyakorolja (a szakig. szerv vezetője a kormánymegbízott kifogásolási jogával) Apropó kifogás – kifogásolják? A hivatal élén – kormánymegbízott; kinevező, felmentő: a miniszterelnök; egyéb munkáltatói jogok: KIM miniszter Kormánymegbízott Politikai státusz – a Kormány megbízatásának megszűnésével vége Összeférhetetlenség – politikai: csak országgyűlési képviselő lehet; munka: csak oktatói, kutatói, művészeti, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység

Még mindig a kormánymegbízottról, de jön a főigazgató is… Díjazás - illetmény: legfeljebb az illetményalap 28 szorosa (plusz „bejöhet” a képviselői alapdíj és pótdíjak) Jogállása – a Ktjt. helyettes-államtitkáráé (ill etménypótlék- és kiegészítés kivételével) A főigazgató – a hivatali szervezet vezetője; helyettesíti a kormánymegbízottat Munkáltatói jogkör: kinevező: KIM miniszter; egyebekben a kormánymegbízott Határozatlan időre, 5 év vezetői gyakorlattal, minisztériumi főosztályvezetői besorolással Az igazgató – a főigazgató általános helyettese, főovh.; Kinevezési jogkör a kormánymegbízottnál A szakigazgatási szerv vezetője - főosztályvezető Kinevezési jogkör a kormánymegbízottnál (a szakmai irányító szerv vezetőjének egyetértésével)

Átmenet Kormányhivatal – a székhelye szerinti közigazgatási hivatal általános jogutódja Különös szabályok az IH-nál foglalkoztatott igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyára – ha nem lehetnek kormánytisztviselők

NÁK – központi hivatal 330/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet - 2010. évi CXXVI. törvény végrehajtási rendelete A Nemzeti Államigazgatási Központ (NÁK) Önálló költségvetési szerv – a KIM irányítása alatt Vezetőjét – miniszter nevezi ki (felsőfokú végzettség, min. 5 év vezetői gyakorlat) – általános helyettesére ugyanez áll! A NÁK feladata: ellátja a kormányhivatalok egyes, kormányrendelet szerinti funkcionális feladatait Költségvetési-létszámgazdálkodási tárgyú javaslatok tétele Szervezi a kormányhivatalok szakmai alapfeladataihoz szükséges pénzügyi feltételek biztosítását Intézményműködés biztosítása (központosított beszerzések, ingatlanok, eszközpark üzemeltetés)

FolytatNÁK? A személyügyi feladatkörről részletesen közreműködik a kormányhivatalok személyügyi politikájának kialakításában, az ennek érvényesítését szolgáló kormányzati döntések előkészítésében, gondoskodik a fővárosi és megyei kormányhivatalok személyügyi nyilvántartását ellátó rendszer működésérõl, nyilvántartja és jóváhagyja a kormányhivatalok állománytábláját, közreműködik a kormányhivatalok személyügyi döntéseinek előkészítésében, közreműködhet a szakmai irányítást gyakorló miniszterekkel (vezetőkkel) történő személyügyi intézkedések szakmai egyeztetésében, oktatáshoz, képzéshez, emberi erőforráshoz kapcsolódó szolgáltatásokat végezhet, egyes személyügyi műveleteket végez.

Még néhány feladat NÁK feladatok például - Belső igazgatás (pl. szervezi a belső szabályzatok előkészítését, ellenőrzi érvényesülésüket, előmozdítja az ügyviteli rendszer fejlesztését, közreműködik a funkcionális és szakmai irányítás összhangjának biztosításában) Nemzetközi kapcsolattartás (pl. koordinálja, nyilvántartja a hivatalok kapcsolatait)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Innentől szép a nap dr.p.horvath.istvan@gmail.com