Scoliosis Gerincferdülés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A legelső oldalon a főlap látható, a mérés időpontjával, a három fő értékkel. A „Zustand „ mutatja meg a szív EKG tevékenységének értékét nullától ötös.
Advertisements

Szívbetegség és várandósság
A mozgásrendszer elváltozásai
Mozgásszervi megbetegedések szűrése és iskolai prevenciója
13. Tétel.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Gerincferdülés Scoliosis.
Gerincferdülés Scoliosis.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Keringési elégtelenség
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A Helytelen Testtartás
Helytelen testtartás.
A szív betegségei.
A bőr betegségei.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A légzőszervrendszer betegségei
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
A gerinc felépítése, mozgásai
DIABETESES LÁB – PREVENCIÓ VAGY AMPUTÁCIÓ?
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Osteoporosis (csontritkulás)
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Szék és helyes testtartás
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
A mozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
VERS RÓLAD.
Rehabilitációs módszerek
Az ortopédiai vizsgálatok fontossága, különös tekintettel a gerincferdülés és a lúdtalp kialakulására Előadó: Baloghné Cseke Eleonóra Az ortopédiai vizsgálatok.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Légzőszervrendszer betegségei
Gerincvédelem a mindennapokban
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Törések (Fractura).
Amputációk a kézen és a felső végtagon
Leggyakoribb mozgásszervi eltérések gyermekkorban
ARTHRO KOMPLEX GYÓGYKÖZPONT.
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
A funkcionális tréning jelentősége és alkalmazása a kosárlabdában
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Gerinc és biomechanikája
rendellenességei, betegségei
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Mozgásszervi rehabilitáció
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A Fabry terápia fejlődése
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

scoliosis Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Egy idő elteltével a csigolyák mozgékonysága lecsökken és gerincünket nem tudjuk teljesen kiegyenesíteni. Ha egyszer ez az állapot kialakult, sajnos többé nem kapjuk vissza születéskori egészséges gerincoszlopunkat, az állapotunkon azonban javíthatunk - még felnőttkorban is A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen!

A felső háti szakasz görbülete többnyire jobbra hajlik, míg az alsó háti szakaszé balra. Ennek eredményeképpen a jobb váll rendszerint magasabban áll, mint a bal. Az egyik csípő is magasabban lehet, mint a másik. A gerincferdülés gyermekekben gyakran púpossággal együtt alakul ki (kifoszkoliózis).

További 15% kiváltó okai: Fejlődési rendellenesség Anyagcsere zavar Izomsorvadás Funkcionális és strukturális is lehet a gerincferdülés.

1. Funkcionális scoliosis: Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. A.) Elsődleges funkcionális scoliosis:Az elsődleges funkcionális scoliosis kezelésének célja a hátizomzat megerősítése. Ez a típusú funkcionális scoliosis általában nem rosszabbodik, valamint nem alakul át strukturális scoliosissá.

B.) Másodlagos funkcionális scoliosis: az egyik alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre. A rövidebb oldali medencefél lentebb kerül és a ferde medenceállás kompenzálásaként alakul ki a rövidült oldal felé konvex ágyéki scoliosis. A végtaghosszkülönbség korrekciójával /sarokemeléssel/ a scoliosis korrigálható.

2. Strukturális scoliosis: A.) Ismeretlen eredetű- (idiopáthiás scoliosis ) - infantilis típus 0-3 éves korig - juvenilis típus 3-10 éves korig - adolescens típus 10 éves kor felett Strukturális scoliosisok kezelésénél fél évenkénti ortopédiai és gyógytornász kontroll szükséges. Minden olyan esetben, ahol a gerincferdülés az előzetes eredményeket összevetve rosszabbodást mutat, intenzívebb kezelést kell alkalmazni, aminek célja, hogy minimum a progressziót megakadályozzuk és jó esetben javulást érjünk el. B.) Ismert eredetű - congenitális (veleszületett) - neuromusculáris ( syringomyelia, polyomyelitis anterior acuta, ICP, Friedrich ataxia, Charcot-Marie-Tooth betegség, myelomeningocele, arthrogryposis, dystrophia musculorum progressiva, spinalis muscularis atrophia, gerincvelő sérülés) - rendszerbetegségekhez társuló ( Marfan sy., neurofibromatosis, osteogenesis imperfecta)

Strukturális scoliosisok kezelésénél fél évenkénti ortopédiai és gyógytornász kontroll szükséges. Minden olyan esetben, ahol a gerincferdülés az előzetes eredményeket összevetve rosszabbodást mutat, intenzívebb kezelést kell alkalmazni, aminek célja, hogy minimum a progressziót megakadályozzuk és jó esetben javulást érjünk el.

Panaszok és tünetek Enyhe gerincferdülés nem jár panaszokkal, hosszabb ülés vagy állás során a hát fájdalmassá és merevvé válhat. Már a szokásos fizikális vizsgálattal is könnyen felismerhető. Alaki eltérés és idült fájdalom alakulhat ki a későbbiekben, sőt a belső szerveket is károsíthatja.

Kezelési lehetőségek: Schroth terápia: A gerincferdülés korrekciójának eléréséhez különböző aszimmetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenzionális légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk.

A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása melletti izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrigálása, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A rendszeres kezeléssel, tapasztalataink alapján hosszútávon is tartós eredmények érhetők el.

Korzett (fűző)

A korzettkezelés akkor válik szükségessé, ha valószínűsíthető, hogy a gyógytorna kezelés önmagában nem lesz elegendő a görbület korrigálására. A korzett elkészítése az ortopédtechnikus feladata. A folyamatban döntő szerepet játszik az ő és az orvos tapasztalata ( helyes méretvétel). Ezen okból kifolyólag fontos, hogy a korzettellátás egy team kezében maradjon, mégpedig olyan team kezében amely évente legalább 20 ilyen beteget ellát. A korzett hatékonysága függ a korrekciós effekt minőségétől és a hordási időtől. A jó korrekcióért a technikus és az orvos, a hordási időért a páciens felelős.

Operáció Amennyiben a gerincferdülés mértéke meghaladja az 50 fokot,általában operáció javasolt. A későn fellépő úgynevezett idiopátiás adoleszcens scoliosis esetén, amennyiben szív-, és légzőszervi problémákkal nem állunk szemben, orvosi szemszögből nem feltétlenül szükséges az operáció. Ebben az esetben a páciensek inkább esztétikai okokból választják ezt a megoldást. A korán fellépő gerincferdüléseknél, amelyek már kisgyermekkorban nagyfokú rosszabbodást mutatnak, relatív korán jön szóba a betegség műtéti megoldása. Ez szintén érvényes az ideg- izom megbetegedésekben szenvedő gyermekeknél is.

Általános kezelési elvek: 10 fok alatti görbület esetén: Egy ilyen kisfokú görbület alig látható. Amennyiben ez a pubertás előtt diagnosztizálódik, félévenkénti orvosi kontroll szükséges, a rosszabbodás lehetőségének fennállása miatt. A vizsgálatok a pubertás ideje alatt negyedéves időszakonként ajánlottak. Kb. két évvel a pubertás után nem számolhatunk a görbület további előrehaladtával, szintúgy felnőttkorban a változás korának megjelenéséig.

10-20 fok Ilyen típusú görbületek esetén rendszeres gyógytorna kezelés szükséges, főként a pubertás ideje alatt. Egy növekedési sub után szükségessé válhat egy intenzív gyógytorna kezelés, (kórházi tartózkodás) a korzett szükségességének elkerülése érdekében. Felnőttkori 10-20 fokos ferdülés a változás korának elérésekor vagy fájdalom esetén igényel fokozott figyelmet.

20-30 fok A növekedés, csontosodás befejeződésének időpontja előtt kimutatott ilyen nagyságú görbületek esetén a kezelést igen komolyan kell vennünk. Kezelés nélkül a 4-6 éves kor körül fellépő gerincferdülés a pubertás befejeztéig 100 fok feletti rosszabbodást is elérhet. A spontán javulás valószínűsége ebben az esetben elenyészően kicsi, emiatt nagyon fontos az ambuláns gyógytorna, a kórházi rehabilitáció és a korai fűzőkezelés. Egy ilyen komplex kezeléssel már a görbület kialakulásának korai fázisában lényegesen nagyobb fokú egyenesedést, és ezzel kedvezőbb helyzetet érhetünk el a pubertás alatti fejlődéshez.

30-50 fok: 6-10 éves kor között diagnosztizált ilyen nagyságú görbület sürgős kezelést igényel. Gyógytorna, fűzőkezelés, intenzív kórházi rehabilitáció ellenére is számolhatunk a pubertás ideje alatti rosszabbodással. Minden kezdeményezésnek a pubertás kor előtt ennek megakadályozására kell irányulnia. A növekedés befejeződése után továbbra is szükséges terápia célja az operáció elkerülése. A korzettkezelés ebben az esetben hosszú ideig tartó, a rosszabbodás megelőzésére irányul. A terápia felnőtt korban is szükséges, kb. éves orvosi kontrollal.

50 fok felett: Ha 4 és 6 éves kor között a ferdülés mértéke eléri az 50 fokot, kedvezőtlen prognózissal számolhatunk. Az operáció elkerülésének valószínűsége nagyon csekély. A kezelés célja az operáció időpontjának minél későbbre tolása. A rendszeres, napi gyakorlásra óriási hangsúlyt kell fektetnünk. A kontrollvizsgálatok között eltelt idő nem haladhatja meg a három hónapot. A pubertás idején a görbület rosszabbodása legtöbbször a gondos kezelés ellenére is megállíthatatlan. Amennyiben a rosszabbodás már a pubertás előtt nagy méreteket ölt, az operáció sürgőssé válik. Amennyiben más betegségekből kifolyólag ez mégsem végezhető el, rendkívül fontos a ferdülés mértékét a kezeléssel 90 fok alatt tartani. Amennyiben ez sikerül, nem kell számolnunk a felnőttkori szív-, és keringési problémákkal.

Köszönjük a figyelmet! : )