Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE"— Előadás másolata:

1 A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Gyógytestnevelés TBN11KV01S Rácz Katalin

2

3 Gerincoszlop felépítése - anatómia
1. Csigolyák (vertebrae): 33-35 csigolya alkotja a törzs tengelyét képző gerincet. 24 valódi csigolya, és 9-11 álcsigolya A valódi csigolyák önálló csontok. Az álcsigolyák fejlődésük folyamán egymással összenőttek. A gerinc alsó részén található keresztcsontot és farokcsontot alkotják.

4 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Valódi csigolyák: nyakcsigolyák: 7 (vertebrae cervicales) hátcsigolyák: 12 (vertebrae thoracicae) ágyékcsigolyák: 5 (vertebrae lumbales) Álcsigolyák: Keresztcsonti csigolyák: 5 (v. sacrales) Farokcsonti csigolyák: 3-6 (v. coccygeae)

5 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Valódi csigolyák: nyakcsigolyák: 7 (vertebrae cervicales) hátcsigolyák: 12 (vertebrae thoracicae) ágyékcsigolyák: 5 (vertebrae lumbales)

6 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Csigolyák felépítése Test Ívek Csigolyalyuk (a csigolyalyukak összessége adja a gerinccsatornát, amelyben a gerincvelő helyezkedik el) Ízületi nyúlványok (4 db., 2 felfelé, 2 lefelé) Harántnyúlványok Tövisnyúlványok Összeköttetésük: porckorongokkal, szalagos, ízületes

7 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Csigolyák felépítése (felülnézet – ágyékcsigolya)

8 Gerincoszlop felépítése - anatómia

9 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Csigolyák felépítése (hátcsigolya - oldalnézet)

10 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Csigolyák felépítése (felülnézet - hátcsigolya)

11 Gerincoszlop felépítése - anatómia

12 Gerincoszlop felépítése - anatómia
2. Porckorongok (discusok) Számuk 23. Alakjuk megegyezik a csigolyatestekkel. Szélességük, vastagságuk változik a gerinc különböző szakaszain. A háti szakaszon a legvékonyabbak, az ágyéki szakaszon a legvastagabbak. Fejlettek, ahol nagy az igénybevétel. Funkciója: rugószerep A porckorongok két részből tevődnek össze: külső rostos gyűrű, és az ezt kitöltő puha kocsonyás állomány/mag. A porckorongokat a csigolyatestek felső és alsó felszínéhez üvegporc réteg kapcsolja össze.

13 Gerincoszlop felépítése - anatómia
A porckorongok két részből tevődnek össze: külső rostos gyűrű, és az ezt kitöltő puha kocsonyás állomány/mag.

14 Gerincoszlop felépítése - anatómia
Discus hernia/Porckorongsérv A gerinc két oldalán az egymást követő csigolyák teste, íve és ízülete nyúlványa egy lyukat vesz közre. Ezeken a nyílásokon lépnek ki a gerincvelői idegek a gerinccsatornából. Túlzott igénybevétel hatására a porckorong külső, gyűrű alakú rostjai fokozatosan felszakadnak Ez lehet részleges átszakadás, amikor a nucleus pulposus csak bedomborodik a gerinccsatornába. Teljes átszakadásnál a n. pulposus bekerül a gerinccsatornába és az eltávolítás csak műtéttel lehetséges.

15 A gerincoszlop szerkezete és felépítése
Az egymáshoz kapcsolódó csigolyák sora a gerinc, mely kettős feladatot lát el: törzsünk szilárd tengelye megvédi a gerincvelőt a külső behatásoktól Nyílirányban kettős „S” alak jellemzi, ami az újszülöttön még nem látható. Nyílirányú görbületek: kyphosis: hátrafelé domború görbületek: háton és keresztcsonton lordosis: hátrafelé homorú görbületek: nyaki és ágyéki szakaszon Homlokirányban kisebb fokú fiziológiás oldalirányú görbület (háton jobbra – fiziológiás scoli, amellyel ellentétes irányú kiegyenlítő eltéréseket figyelhetünk meg).

16 A gerincoszlop szerkezete és felépítése

17 A gerincoszlop szerkezete - görbületek
A görbületek kialakulása (a mozgások begyakorlásával, 6-7 éves korra automatikussá válik) A gerinc görbületeit és hajlatait a test súlya, az izmok húzó hatása hozza létre. A gerinc alakja függ: nem, egyén, kor, tápláltság, életmód, genetikai adottság, pszichés állapot.

18 A gerincoszlop szerkezete - görbületek
A gerinc élettani görbületei a rugalmas erőátvitel érdekében jönnek létre a mozgásfejlődése során. magzati életben: háti és keresztcsonti görbület az élet során: nyaki (hason fejemelés 2. hó, kúszás mászás) és az ágyéki (felegyenesedéssel, járással 12. hó)

19 A gerincoszlop szerkezete - mozgásai
A gerincben négyféle mozgás jöhet létre: 1. Előre- és hátrahajlás (nyílirányban). nyaki szakasz ágyéki szakasz háti szakasz 2. Oldalra hajlás (homloksíkban) Nyaki és lumbális szakaszon a legnagyobb. 3. Csavarodás (hossztengely körül) 4. Rugószerű mozgás A porckorongok rugalmassága és a gerinc „S” alakú görbületei teszik lehetővé.

20 A gerincoszlop szerkezete - mozgásai


Letölteni ppt "A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések