AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Egészségtudatos magatartás kialakítása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Napocska Napköziotthon
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Az egészség és a kultúra kapcsolata
Egészségnevelés.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Egészség Betegség.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
A NEVELÉS TERÜLETEI.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Az egészséges életmód és a stressz
Szeretettel köszöntöm
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
A gondozás és a nevelés egysége
Barcsák Marianna - KPSZTI
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD TESTI EGÉSZSÉG = gondozás, edzés, mozgásfejlesztés, LELKI EGÉSZSÉG = biztonság-érzés, érzelmi egyensúly, értelmi fejlődés TÁRSKAPCSOLATI EGÉSZSÉG= segítőkészség, különbözőség elfogadása SZOCIALIZÁCIÓ NEVELÉS EGÉSZSÉGET VÁLASZTÓ KÉPESSÉG

MIKOR VÉGZÜNK EGÉSZSÉGRE NEVELÉST ? a nap folyamán folyamatosan,  egyes napszakokban kiemelten, reggeli érkezés, étkeztetés idején, altatáskor, haza induláskor, egyes gondozási feladatokat sűrűbben, balesti veszélyhelyzetben sürgősséggel.

I. A TESTI (SZOMATIKUS) NEVELÉS FŐBB FELADATAI

A szomatikus nevelés az óvodában a gyermek egészségvédelmét, egészségfejlesztését foglalja magában, így a testi jólét ("jól-lét"), az egészséges fejlődés biztosítását, az egészséges életmód követelményeinek megvalósítását, a testápolás szokásainak kialakítását, a megfelelő táplálkozás és öltözködés napi kontrollját.

Tartalmazza továbbá a gyermekek edzését a levegő, a napsugárzás, a víz segítségével; valamint az élet és a testi épség megőrzését biztosító gondoskodást, a kisebb testi rendellenességek megelőzésével, i ll. javításával kapcsolatos nevelői eljárásokat.

1. Higiéné s nevelés a. személyi higiénés nevelés b. környezeti higiénés nevelés 2. Profilaxisra nevelés 3. Kondicionálás a. testedzés b. sport 4. Baleset megelőzésre nevelés

a. Egészséges környezet biztosítása csoportszoba, tornaszoba, folyosó tisztaságának megléte,  mellékhelyiségek ,  az udvar rendezése, felügyelete,  fekvöhely, alvási feltételek rendezése, ruházat elhelyezése, váltása,  felszerelések, játékok higiéniája.

b. Higiénés szokásalakítás feltételeinek biztosítása a mosdóhasználat feltételei, a WC-használat követelményei, étkezés előtti és WC-használat utáni kézmosás gyakorlása, udvari ivás és kézmosás feltételei, fogápolás tárgyi feltételei, ruházatváltás, ruházat karbantartása (gondozás).

2. Profilaxisra nevelés A hagyományos betegség-megelőző tevékenység, a profilaxisra nevelés alapfeladata: a fertőző betegségek és a gyakrabban előforduló betegségek megelőzésére történő előkészítés, a szükséges ismeretek közlése és a helyes magatartás begyakorlása.

2. Profilaxisra nevelés A betegségek megelőzésre nevelés A fertőző betegségek megelőzése Egyszerűbb rendellenességek megelőzése

3. Kondicionálás (A mozgás, játék, edzés, sport) a játékhelyek higiéniája, tágassága, balesetmentes berendezése (az udvari játékszerek, játék-fajták biztonsága), a játékszereke higiéniája, fertőtlenítése, lehető legkevesebb tilalom felállítása, önállóságot segítő, kényelmes berendezés séta, kirándulás biztonságos szervezése, kísérése. mozgás, testnevelés, udvari játék

II. PSZICHOHIGIÉNÉS NEVELÉS azaz: a lelki egészség védelme az egészséges személyiségfejlődést biztosítja, célja megóvni a gyermeket az idegrendszerre és a lelki életre káros hatásoktól, túlzásoktól, devianciáktól, az idegrendszeri-pszichés túlterheléstől, kimerüléstől.

A pszicho-higiénés nevelés - az ember testi és társas létéből adódóan - szoros kölcsönhatásban áll a szomatikus neveléssel, a biológiai, testi "jól-léttel". Különösen a kondicionálás, edzés, az aktív pihenés, a relaxáció, az autogén tréning hat kedvezően a személy idegrendszeri-pszichés állapotára.

II. PSZICHOHIGIÉNÉS NEVELÉS lelki, szellemi egészség védelme, életvezetési ismeretek nyújtása, * biztonság, félelem nélküliség, * stressz-elhárítás, káros szokások megelőzése, (deviancia profilaxisa) * érzelmi nevelés: szeretet nyilvánítás * szorongás oldása, agresszió megelőzése 

(a) Egészséges életvezetés Egészséges napirend Hibás viselkedés megelőzése, kezelése Családi életre nevelés (b) Stressz-elhárítás A stressz-hatás kiküszöbölése A stressz-hatás kompenzációja (c) Az egészségre káros szokások megelőzése (d) Érzelmi nevelés

III. Szociohigiénés nevelés Az egészségnevelésnek a társas-társadalmi együttélésből adódó feladatara történő előkészítést nevezzük szociohigiénés nevelésnek.

III. SZOCIOHIGIÉNÉS NEVELÉS * harmonikus társkapcsolatok * Az ember társas lény Szociális kapcsolatok az óvodában Kommunikáció és interakció Segítőkészség A különbözőség kezelése, a másság elviselése, az SNI-s gyermekekkel való tolerancia.

  (a) Kedvező társas miliő működtetése (b) Kommunikációra nevelés (c) A szerepfeszültségek feloldása (d) A szegregáció, elszigetelődés megelőzése (e) Egészségpropaganda

Mosolyogj! Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkozás teszi azzá! „A legtöbb ember annyira boldog, amennyire boldog akar lenni.”- Lincoln

Köszönöm a figyelmet!