Oktatásszervezés gyakorlat 2013. tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Motiváljunk kreatívan
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Kompetencia-konferencia
Angol nyelvi kompetencia
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Logikai műveletek
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A felnőtt tanuló 2. előadás
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Az élethelyzethez igazított tanulás. A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Oktatásszervezés II. A vezetés szerepe a tanítási-tanulási folyamat eredményességének növelésében előadásból: ÉRTÉKELÉS A KIMENETI EREDMÉNYEK ALPJÁN (gyakorlat)
Tudásszintek, a PISA-mérések filozófiája VIZSGAANYAG ELTE PPK 2013
Motiváljunk kreatívan
A team-munka elméleti alapjai
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
A szövegértési feladatok összeállítása
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Harmadik matematikakönyvem
A DIGITÁLIS NEMZEDÉK OLVASÓI PROFILJAI A nyomtatott és digitális olvasói szokások kapcsolata a teljesítménnyel a PISA2009 eredményei alapján Balázsi Ildikó-Ostorics.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A BKF tudástranszfer modellje a
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
Mérés, mértékegység, átváltás
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás

-Állítás 1 Ma az OECD-országokban átlagosan 1 évvel hosszabb ideig járnak iskolába a diákok, mint 1985-ben. -Állítás 2 Ma a gazdasági-társadalmi és foglalkoztatási realitások elegendő motivációt kellene, hogy jelentsenek a tanulóknak új kompetenciák megszerzésére, ill. az egész életen át tartó tanulás szükségességének belátására. -Állítás 3 Mégis (túl) sok tanuló nem teszi meg a szükséges erőfeszítéseket annak érdekében, hogy új ismereteket, kompetenciákat szerezzen. - nem képes - nem hajlandó (nem motivált) Eddigi tudást, vagy várható beválást mérjünk?

Forrás: Csapó Benő (2010.)

Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás:  A megismerés egyik alapvető módja, az új tudás megismerésének eszköze  Deduktív gondolkodás:  A klasszikus kijelentés-logika, egyszerűbb kétpremisszás következtetési sémák alkalmazása  Korrelatív  Gondolkodás a bizonytalanról, valószínűségi és korrelációs összefüggések vizsgálata

Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás: pl. számsor 3, 9, 7, 15, 11, 21, …, …  Deduktív gondolkodás: Esni fog az eső és fújni fog a szél. De az biztos, hogy fújni fog a szél. a)Esik az eső. Fúj a szél.b) Esik az eső. Nem fúj a szél. c) Nem esik az eső. Fúj a szél.d) Nem esik az eső. Nem fúj a szél.  Korrelatív gondolkodás: Bagoly táplálkozása: télen – 2 hét alatt 1 kismadár + 7 egér; nyáron – 2 hét alatt 9 kismadár + 3 egér. Van-e összefüggés az évszakok és a bagoly táplákozási szokásai között?

Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás: pl. számsor 3, 9, 7, 15, 11, 21, …, … 3, 3+6, 3+6-2, 3+6+6, , , , , , stb.  Deduktív gondolkodás: Esni fog az eső és fújni fog a szél. De az biztos, hogy fújni fog a szél. a)Esik az eső. Fúj a szél.b) Esik az eső. Nem fúj a szél. c) Nem esik az eső. Fúj a szél.d) Nem esik az eső. Nem fúj a szél.  Korrelatív gondolkodás: Bagoly táplálkozása: télen – 2 hét alatt 1 kismadár + 7 egér; nyáron – 2 hét alatt 9 kismadár + 3 egér. Van-e összefüggés az évszakok és a bagoly táplákozási szokásai között?

Ne skatulyázz! (túl korán és főleg véglegesen) OKOSBUTA SZORGALMASOkos és szorgalmas Buta, de szorgalmas LUSTAOkos, de lustaButa, ráadásul lusta

A „jól eltalált kompetenciamix” -kognitív -személyes -szociális -speciális kompetenciákkal rendelkezünk. Ezek minősége, mennyisége, „állapota” különböző. Motiválni = kompetencia-növelési igényt kelteni, „kompetenciaéhséget” előidézni ill. tudatosítani. -Mely területen? -Milyen mértékben? (proximális zóna)