Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a felszámolói gyakorlatból és a jövő kihívásai a készülő csődtörvény módosítással kapcsolatban Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó.
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A projektek megvalósítása I.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
CSŐDELJÁRÁS és Felszámolási eljárásról
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
FOE Regionális Tanácskozás
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Präsentationsbeginn. A csődtörvény aktuális módosításai, reorganizációs lehetőségek Budapest, október 20. Dr. Tapolczai Nóra LL.M.
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
Elektronikus fizetési meghagyás
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
A betétbiztosítás.
A köztisztviselők jogállásáról…
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A gazdasági társaságok megszűnése
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Előadás másolata:

Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó Gondolatok a csődszabályozás változásaival kapcsolatos vagyonfelügyelői feladatok elvégzéséhez Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó

„ Minden üzleti kapcsolat alapja a bizalom „ Minden üzleti kapcsolat alapja a bizalom. Az embernek a kereskedelmi és üzleti világban elfoglalt helyét a bizalomnak az a foka határozza meg, amellyel ő van mások iránt, és amit azok tanúsítanak vele szemben. „ / William J.H. Boetcker /

A gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alatt alakult / megszűnt cégek rendszerváltást követően megalkotott Gt. hatálya alatt 1993- 2008 között 892.293 társaság alakult a társaságok majd fele szűnt meg, valamely, a törvény által szabályozott megszűnési formában, csődeljárással, felszámolási eljárással vagy végelszámolás keretében a statisztika szerint a gyakorisági sorrend a következő: 1.) felszámolási eljárások 2.) végelszámolások 3.) csődeljárások száma a vizsgált időszakban és 2008-ban is mindössze néhány

A közzétett új csődök, fel- és végelszámolási eljárások száma 1996. 01 A közzétett új csődök, fel- és végelszámolási eljárások száma 1996.01.01-2008.12.31. között

A közzétett új felszámolási eljárások száma 1996. 01. 01-2008. 12. 31 A közzétett új felszámolási eljárások száma 1996.01.01-2008.12.31. között

A Csődtörvény 2009-es módosításának fő irányai csődeljárás teljes újraszabályozása felszámolási eljárás szabályainak változása a tervezet a fentieken kívül számos ponton kisebb mértékben módosítja a Cstv-t egyrészt az időközben megváltozott jogszabályi környezethez igazítás érdekében másrészt az eljárási határidők rövidítése céljából szövegpontosításokat is eszközöl a belső koherencia megteremtése érdekében

Konklúzió a hatályos szabályozás alapján a hatályos jogrendszerünkben a csődeljárás a gyakorlatban nem került alkalmazásra sokkal nagyobb igény lenne hitelezői oldalról a csődeljárásra, mint amennyi a valóságban megindul a gazdasági- jogi környezet sem megfelelő: jelenleg a reorganizáció alatt lévő társaság minden támogatásból, pályázatból ki van zárva

Tavaszi csődök Az Egyesült Államokban, és Nyugat- Európában közismert fogalom a cégekkel kapcsolatban, hogy „csődbe menekül”. Magyarországon ezt a fogalmat nem használjuk, hiszen maga a jogintézmény sincs elterjedve. Az elmúlt időszakban volt néhány, a köz- véleményt is foglalkoztató, csődvédelmet kérő cég: Egy nagy autókereskedő- cég:

Országos szinten egészségügyi intézményeket működtető cégcsoport:

A csődeljárás céljai válsághelyzetben tényleges lehetőséget biztosítson adósnak és hitelezőknek egyezség megkötéséhez a menedzsment és a tulajdonosok ellenőrzött körülmények között dolgozhatnák ki a cég reorganizációs tervét biztosítani a működést az átmeneti időszakra és a munkahelyek legalább részbeni megőrzését a csődeljárások segítsék elő a felszámolási eljárások számának csökkenését

A Cstv. módosítás ????? Jelentős változások a célok érdekében DE !!!! A csőd alatt keletkezett hitelezői igények megtérülésének kérdését megkerüli Kérdés: a szállítók fenntartják-e a működést a csőd eljárás alatt?

MERRE TARTUNK?

Csődeljárás legfőbb módosításai - a csőd mindent előz (még a felszámolási eljárás iránti kérelmet is) - a csőd egyirányú utca egyezség, vagy felszámolás - a hitelezői igények bejelentése a vagyonfelügyelőnek regisztrációs díj befizetés a vagyonfelügyelőnek a formanyomtatványok - IRM 33/2009 (VIII. 26.) - 119. sz Magyar Közlöny (kozlonykiado.hu)

További jelentős változások Ideiglenes fizetési haladék (moratórium) jellemzői: bíróság által automatikusan engedélyezett adós kérelme esetén (beérkezés napján elbírál 0 órától a Cégközlönyben frissít) hitelezői kérelem esetén 5napos hat. idök - bíróság általi közzétételétől kezdve érvényesül Változnak még: - egyezségkötés szabályai (eddigi lejárt/ nem lejárt követelések helyett különbségtétel: biztosított/ nem biztosított követelés) - vagyonfelügyelő szerepe, jogköre növekszik (aktívan részt vesz a hitelezői igények visszaigazolásában, minősítésében )

A Csődmoratórium A csődmoratórium: - a csődeljárás elrendelésétől csődvédelmet jelent az adósnak a hitelezők követelés-érvényesítésével szemben - főszabály: tilos a hitelezők számára moratórium előtti kifizetéseket teljesíteni, az adós ellen igényeket érvényesíteni, azonnali beszedési megbízásokat teljesíteni stb. – meghosszabbítható a hitelezők konszenzusa esetén a meghosszabbítás végső határideje egy év Csödmoratórium

Moratórium hosszabbítás Lejárat előtt 8 nappal kell megküldeni a Bíróságnak a jegyzőkönyveket, a hitelezők cégszerű aláírásával ellátott nyilatkozataival együtt A hosszabbítás feltételei: - 180 napra: a hitelezők felének csoportonkénti többségét külön-külön támogatja - 365 napra: a hitelezők 2/3-ának csoportonkénti többségét külön-külön támogatja

Ha a vég közeleg… Ha esély sincs a megegyezésre: - az esetek többségében a csődszakasz jóval rövidebb lehet, (okai: a hitelezők kevesebb haladékot adnak az adósnak, /rögtön az eljárás elején kiderül: a vállalkozásnak olyan nagy adósságállománya van, hogy nincs esély a megegyezésre.) Ekkor a vagyonfelügyelő feladata: - az adós meglévő vagyonának megőrzése - a veszteségforrások csökkentése - az adós és egyes hitelezők csalárd vagyonkimentési technikáinak megakadályozása - a felszámolási eljárásba való átmenet biztosítása

A vagyonfelügyelő szerepe és jogköre - szerepe és jogköre nagyobb lesz, mint a hatályos szabályozásban, az eddigieken túl: - aktív szerepe lesz a hitelezői igények besorolásában - hitelezők a fizetési moratórium meghosszabbítását ahhoz is köthetik, hogy a vagyonfelügyelő teljes jogkörű ellenőrzést kapjon az adós kötelezettségvállalásaira,ezt törvényellenes kifizetések esetén is kezdeményezhetik( a vezető bírságolható többségi tulajdonost kezesi felelősség terheli) - az adós gazdálkodását sajátos szabályok szerint a vagyonfelügyelő ellenőrzi, kötelezettségvállalásait jóváhagyja

Hitelezői igények ÚJ!!!  Be kell jelenteni a hitelezőknek 30 napon belül, illetve a csőd alattiakat 3 munkanapon belül (adóssal folyamatosan egyeztetni a számlakifizetéseket)  Regisztrációs díjat kell fizetni a hitelezői igény 1 %-át (min.5.000 – max.100.000)  NEM a bíróságra, hanem a vagyonfelügyelő cég számlájára (számla nyitás) A költségeire és a vagyonfelügyelői díjra használható

Követelések visszaigazolása Munkabérek, bérjellegű juttatások, járadékok, közmű díjak, bankszla vezetés díja, vagyonfelügyelő díjra(?) nem vonatkozik a moratórium Elismert követelések Biztosított (zálog, óvadék vagy biztosítéki célú vételi jog, ill. végrehajtási jog) Nem biztosított Visszaigazolás – az összeg mellett szavazat számot kell a hitelezővel közölni A visszaigazolás kifogással támadható (Bíróság 8 napon belül dönt) Vitatott követelések maradhatnak, az egyezségben nem vesznek részt, tartalékot kell képezni rájuk

A vagyonfelügyelői díj sávos - 100 000 000 forintig 2 %-a, de legalább 500 000 forint, - 100 000 001 forinttól – 500 000 000 forintig 1, 5 %, - 500 000 001 forinttól – 1 000 000 000 forintig 1 %, - 1 000 000 001 forint felett 0, 5 %. (2 + 6 + 5= 13 + 0,5%) - Az egyezség jóváhagyása esetén a vagyonfelügyelőt a (3) bekezdés szerinti díj további 25 %-a, de legalább 500 000 forint illeti meg.

Hitelezői választmány Hitelezői választmány a csődeljárásban - a hitelezői választmányt a hitelezők 1/3 alakíthat de a szavazatok több, mint felével kell rendelkezniük - vezető testületére, létrehozatalára, megszüntetésére - a tagokat képviselő jogosítványaira vonatkozó szabályok is pontosításra kerültek, mind a csődeljárásban, mind pedig a felszámolási eljárásban

A csődeljárás menete Vagyonfelügyelő feladata - hitelezői igények visszaigazolása HALADÉKTALANUL - a hitelezői tábla a hitelezők számára MEGISMERHETŐ - részt vesz a tárgyalásokon I. tárgyalás 45 napon belül!!! - jegyzőkönyv ellenjegyzése - egyezségi javaslatot: vagyonfelügyelő és hitelezői választmány is ellen jegyzi - hiánypótlás egy alkalommal 3 munkanap hi-vel

Az egyezségkötés szabályai Sikeres az egyezség: - ha az adós sikeres tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel - egyezség keretében állapodik meg velük: - az adósság rendezésének feltételeiről - az adósságra vonatkozó engedményekről és a fizetési könnyítésekről - esetleg a követelések fejében az adós gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséről - kezességvállalásról és egyéb biztosítékokról - az adós reorganizációs és veszteségcsökkentő programjának elfogadásáról - továbbá mindarról, amit az adós és a hitelezők az adós fizetőképességének megőrzése vagy helyreállítása érdekében szükségesnek tartanak, ide értve az egyezség végrehajtása ellenőrzésének módját is

Sikertelen egyezség Sikertelen egyezség esetén: - a tárgyalásokat le kell zárni, a bíróságot értesíteni kell - bíróság dönt a csődeljárás megszüntetéséről, és a fizetésképtelenséget HIVATALBÓL állapítja meg - a vagyonfelügyelő megbízatása – ideiglenes vagyonfelügyelőre vonatkozó jogosítványokkal és díjazással – a felszámoló tevékenységének megkezdéséig meghosszabbodik (díjelőlegzés az adós részéről) - adós és a vagyonfelügyelő is köteles a számlavezetőnek a csődeljárást befejező végzés bemutatni

Egyezségkötés szabályai a módosítás szerint Egyezség akkor köthető, - ha az adós az egyezséghez a szavazati joggal rendelkező hitelezőktől - a biztosított és a nem biztosított hitelezői osztályokban - a szavazatok többségét külön-külön megkapta. Az egyezségi tárgyaláson szavazati joggal rendelkezik az a hitelező, aki - határidőben bejelentette hitelezői igényét, és - a nyilvántartásba vételi díjat megfizette, valamint - követelése elismert vagy nem vitatott követelésként került nyilvántartásba

Az egyezségkötés határidői A tárgyalás eredményét 5 munkanapon belül kell a bíróságra benyújtani Meghosszabbított fizetési haladék esetén pedig annak lejártát 45 nappal megelőzően kell benyújtani Késedelem vagy mulasztás esetén 500.000 Ft bírság az adós gazd. szervezet vezetőjének – a vagyonfelügyelőnek erre fel kell hívni a figyelmet (trv. nem írja elő)

Szavazatok számitása - a minden 100 000 forint elismert/nem vitatott követelésként nyilvántartásba vett követelés után egy szavazat - a 100 000 forint alatti követelések hitelezői is egy szavazattal rendelkeznek -negyedrész értékű szavazatok, - kategóriák szerinti csoport képzés

Negyedrész értékű szavazatok Negyedakkora mértékben kell figyelembe venni azokat a követeléseket, amelyek jogosultja: - gazdálkodó szervezet, amelyben az adós legalább többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkezik, - természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amely az adós kizárólagos vagy többségi befolyással rendelkező tulajdonosa, - gazdálkodó szervezet, amely az adóssal együtt elismert vagy tényleges vállalatcsoport tagja, - azon követelések, amelyek az adós által a csődeljárás iránti kérelem benyújtását megelőzően kevesebb, mint 180 nappal megelőző tartozásátvállalásából erednek, vagy amelyek jogosultja olyan hitelező, akire az adós a csődeljárás iránti kérelem benyújtását megelőzően kevesebb mint 180 nappal valamely követelését engedményezte.

Egyszerűsödő egyezség Az egyezségkötés egyszerűbb lesz, mert: - összességében: ellenőrzöttebb és dokumentáltabb lesz a folyamat, mind a vagyonfelügyelő, mind a hitelezők, mind pedig a bíróság által - az egyes hitelezői osztályokban a követelésarányosan számított többség már elegendő a szabályszerű egyezséghez - a hatályos garanciális szabály megtartása: az egyezségből kimaradó/ nem támogató hitelezők számára sem lehet az egyezség diszkriminatív - a törvényes feltételek megléte esetén az egyezséget a bíróság hagyja jóvá - jóváhagyás esetén befejeződik a csődeljárás - a jogerős végzés közzétételével szűnik meg a fizetési haladék, kezdődik meg a csődegyezség végrehajtása - ha az egyezség nem felel meg a törvényes feltételeknek vagy a szükséges arányú hitelezői jóváhagyás hiányzik: a csődeljárás sikertelenül fejeződik be

„ Az akadályok azok a félelmetes dolgok, amikre csak akkor figyelsz, ha leveszed a szemed a célról „ / Hannah Moore / Köszönjük a figyelmet! Készítette: Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó Csapó Gábor