Felkészült segítő: Cselekvési tervek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
SZABÁLYZAT NŐKNEK (FÉRFIAKTÓL)
Feltehetek egy kérdést?
Sikeres emberek.
Az Élet Igéje április.
VIIII. Szalvéta bemutató
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Álmok… Caso não utilize a parte “voltando a sonhar” do modulo, favor deletar.
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
A tervezés mint menedzsment funkció
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Milyen zajos, nyüzsgő város! S mi egy lelket sem ismerünk. Ne aggódj testvér! Szombaton elmegyünk a folyóparton levő imahelyre. Isten majd gondoskodik.
Environmental Compliance Inspection Course Az ellenőrzés megtervezése.
ANTOINE DE SAINT-EXUPERY:
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Antoine de Saint- Exupéry:
Bibliatábor nyár Püspökladány.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
A VÉGZŐS EGYETEMISTA.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kedves Fiam ....
Készítette: Jon A. Palmer
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
A BOLDOGSÁG TITKA.
BB Biblia-kör.
Pozitív gondolatok.
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
Isten mondta.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A beiskolázás előkészítése
Az Élet Igéje szeptember.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Az első csoda: Kánai Menyegző
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Maximális teljesítmény
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
1 BÚTORSZÖVETSÉG OAFSZ BKIK A FÁTÓL A BÚTORIG ÁGAZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS CONSTRUMA DR. FIXLER LÁSZLÓ IGAZGATÓ QUALIFORUM ELŐADÁSA TERVVEL.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Miért olyan fontos a hit?
Leltár Mt 25, 19.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Előadás másolata:

Felkészült segítő: Cselekvési tervek Dr. Dan Brinkman előadásának felhasználásával Dr.Veres Sándor

A tanácsadás áttekintése: A felkészült segítő modell Jelenlegi helyzet: milyen problémák illetve lehetőségek vannak jelen, melyeken dolgozni szükséges? (Mk 5:25) Kívánatos helyzet: mire van szükségem illetve mit akarok azzal szemben ami most jellemez? (megszűnjön a vérfolyás) Stratégia: mit kell ahhoz tennem, hogy megvalósuljon az, amire szükségem van vagy amit akarok? (Mk 5:28: „Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok.”) Cselekvés: Hogyan csináljam ezt? (Mk 5:27: eljött, és a sokaságban hátulról megérintette a ruháját,) Eagan p 24

Felkészült segítő: A jelenlegi helyzet Állomás 1 – Jelenlegi helyzet 1A: Történet – mi az aktuális probléma és mik az eddig igénybe nem vett lehetőségek? (Mk 5:28 :„Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok.”) 1B: Vak foltok – mi hiányzik vagy mit nem látok? (Mk 5:30: „Ki érintette meg a ruhámat?”) 1C: Emelő erő – melyek a legfontosabb problémák vagy lehetőségek, melyeket meg kell oldani, vagy ki kell dolgozni? (betegség, szociális fóbia, üdvösség) Eagan 1 p 116

Felkészült segítő : emelőerő (1C) Az emelőerő a tanácskérőt segíti abban, hogy kiválassza azokat a témákat, melyeken dolgozni kell. Jézus elfogadta az asszony indítékát: „ha megérintem!” Az emelőerő magába rejti a döntéshozást és a célkitűzést. „ki érintett?” és Mk. 5.32-33. Jézus erre körülnézett, hogy láthassa azt az asszonyt, aki ezt tette. Az asszony pedig, mivel tudta, mi történt vele, félve és remegve jött elő; leborult előtte, és elmondta neki a teljes igazságot. Eagan 1-C p 202

Miért tűzünk ki célokat? Motivációs szempontból: ha már egyesek felbátorodnak arra, hogy kijelentsék milyen változásokat akarnak, valószínűleg dolgoznak már a változásokon. (Mk. 5.27 amikor meghallotta, amit Jézusról beszéltek, eljött,) Nevelési szempontból: a célok információt és elérésükkel kapcsolatos igényeket fejeznek ki mások számára. (Mk. 5.28 mert így gondolkodott: „Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok.” Értékelési szempontból: a célok később is befolyásolnak téged, ha sikeres vagy. (Mk. 5.34 Ő pedig ezt mondta neki: „Leányom, a hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges.” Hackney, p. 104

Felkészült segítő: Emelőerő Az egészséges döntéshozatal magába foglalja: Információ gyűjtést (Mk. 5.27 amikor meghallotta, amit Jézusról beszéltek,) Elemzést ( Mk. 5.26-28 sok orvostól sokat szenvedett, mindenét ráköltötte, de semmi hasznát sem látta, hanem még rosszabbul lett; amikor meghallotta, amit Jézusról beszéltek, …..mert így gondolkodott: „Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok.” Választást (eljött, és a sokaságban hátulról megérintette a ruháját,) Ez nem mindig könnyű, hiszen a személyes háttér és a személyiség nagyon különböző Eagan 1-C p 203

Felkészült segítő: Emelőerő Célok Határozd meg, ha a személy kész a változásra (eljött…) Segíts neki, hogy jobb döntéshozó legyen belőle (Mk. 5.30-32 Jézus is azonnal észrevette, hogy erő áradt ki belőle, ezért a sokaságban megfordulva így szólt: „Ki érintette meg a ruhámat?” …. Jézus erre körülnézett, hogy láthassa azt az asszonyt, aki ezt tette.) Segíts neki, hogy helyes dolgokon való munkálkodást válassza ( Mk. 5.33 Az asszony pedig, mivel tudta, mi történt vele, félve és remegve jött elő; leborult előtte, és elmondta neki a teljes igazságot.) 4. Segíts neki, hogy tudjon összpontosítani (Mk. 5: 5:32 Jézus erre körülnézett, hogy láthassa azt az asszonyt, aki ezt tette. Eagan 1-C p 206

Felkészült Segítő: Emelőerők Először a krízis helyzettel foglalkozz (Mk. 5.26 semmi hasznát sem látta, hanem még rosszabbul lett;) Célozd meg azokat a problémákat, melyek úgy tűnnek, hogy fájdalmat okoznak (Mk. 5.25-26 Egy asszony pedig, aki tizenkét éve vérfolyásos volt,sok orvostól sokat szenvedett, mindenét ráköltötte,) Azokkal a témákkal foglalkozz, amelyeket a páciens fontosnak tart és, amelyeken dolgozni akar (vérfolyásosság, betegség) Dolgozz a kisebb problémákon, melyekkel foglalkozni lehet (tizenkét éve, betegség) Dolgozz azokon a problémákon, melyek előre fognak vinni (érintés) Eagan 1-C p 210-14

Felkészült segítő: Emelőerő kérdések Milyen problémákon vagy lehetőségeken lehet dolgozni? (érintés, betegség, hit, félelem) Hol a legjobb hely, ahol el lehet kezdeni? (lelkigondozás, csoport) Melyik fogja a legnagyobb különbséget okozni? (üdvösség) Melyikkel vagyok kész foglalkozni? (érintés) Melyik a legvalószínűbb? (eljövetel) Eagan 1-C p 216 An extension of the assessment process that identifies the problems

Felkészült segítő: Kívánatos állapot Állomás 2 – Kívánatos állapot 2A: Lehetőségek – miben térnek el egymástól? („meggyógyulok”) 2B: Változtatási program – melyik választás a legjobb? („eljött”) 2C: Elköteleződés – akarja a fontos változásokat? („megérintette”) Eagan 3 p 220

Felkészült Segítő: A kívánatos állapot A második állomás a jövőre irányul és a különbségek láthatóvá tételét szolgálja ( hogy ne féljen!) Tipikus, hogy meglátják mindannyian a problémáikat és azt, hogy a jövő ezek szerint nem sok jót ígér (Mk 5: 26 „sok orvostól sokat szenvedett, mindenét ráköltötte, de semmi hasznát sem látta, hanem még rosszabbul lett;”) Eagan 2-A p 220

Felkészült Segítő: Lehetőségek (2A) Segíteni feltárni és azonosítani a lehetőségeket egy reménytelibb jövő érdekében. (Hogyan találhatja meg Jézust?) Mit akar tenni? Mit szükséges tennie? Gyakran, elmozdulunk a problémáktól a megoldások felé anélkül, hogy pillantást vetnénk a nagyobb összefüggésekre: hová is akarunk eljutni. (Mk. 5.31 Tanítványai így feleltek: „Látod, hogyan tolong körülötted a sokaság, és azt kérdezed: ki érintett meg engem?”) Eagan 2-A p 220

Felkészült Segítő: Lehetőségek A lehetőségek azonosítása kreativitást és divergens gondolkodást feltételez (álljon elő és mondja el, hogy titkon mi történt) A divergens gondolkodás egyik eszköze a brain storming (szokatlan megoldás: Jézus meggyógyíthatta volna konvencionális keretek között is az asszonyt) Eagan 2-A p 227

Felkészült segítő: Brain Storming Javaslatok a Brain Storming-hoz : Tartsd vissza ítélkezésedet – ne kritizálj egyetlen gondolatot sem (Péter) Generálj annyi ötletet amennyi csak lehetséges (a háztető kibontása) Használj jövőre irányuló váratlan ötleteket (Jézus úgy tett, mint aki tovább akarna menni) Tekints a többiek példáira Eagan 2-A p 230 slight drizzle

Felkészült Segítő: Választások (2B) A választások magukba rejtik, hogy segítjük a rászorulókat, hogy ütemtervet készítsenek. (hírt adni, elmenni, megérinteni) Lehetőségek felvillantása, melyeket valóban akarnak. (találkozás, megérintés) Hogyan lehet ezeket a lehetőségeket cselekvési tervvé formálni? (elmenni – megérinteni; valaki bevigye a tóba) A célok gyakorlatiak legyenek. (elmenetel) Eagan 2-B p 220, 239-

Felkészült segítő: Célkitűzés Tűzz ki célokat, amik a kimenet vagy a teljesítés jelei legyenek. (elmenni és megérinteni) Világos és elég konkrét célokat határozz meg! (hely, odajutás, körülmények: Zákeus) Válassz célokat, melyek jelzik a változást (Ahol Jézus van) Egészséges és bölcs célokat válassz! (Isten szavát venni; az akadályokat eltávolítani) Eagan 2-B p 239-

Felkészült Segítő: Cékitűzés 5. A célok reálisak és teljesíthetők legyenek (megérintés, fáramászás) 6. Emlékezz, a célok eltérnek a vágyaktól (cél: megérinteni; vágy: meggyógyulni) 7. A céloknak összhangban kell állaniuk az értékeinkkel (gyógyulás+Jézus megismerése) 8. A céloknak időkeretre van szükségük: némelyik hamarosan teljesül, mások csak hosszú idő után (gyógyulás – félelemtől való szabadulás) Eagan 2-B p 239-

Felkészült Segítő: Elköteleződés (2C) A következő lépés, segíteni abban, hogy elköteleződjenek a változásra vonatkozó tervük megvalósítására. („Ki érintette meg a ruhámat?”) Eagan 2-C p 220, 258

Felkészült Segítő: Elköteleződés Kérdések, melyeket fel kell tenni: Miért követem ezt a célt? (gyógyulás) Mit ér ez? (fizikai erőeszítést) Mik az ösztönzők? (szenvedés, hit, félelem) Mibe fog ez kerülni?Mik a költségek? (anyagiak) Mi a haszna? (hasznosság) Magam fogom tenni? (felelősségvállalás) Mik az akadályok? (távolság, tömeg, közgondolkodás) Eagan 2-C p 258-

Felkészült Segítő: Cselekvési stratégiák Állomás 3 – Cselekvési stratégiák 3A: Lehetséges cselekvések – mit szükséges tennem ahhoz, hogy az legyen, amit akarok? (elmenni, megérinteni) 3B: A legjobb stratégiák – mik a legjobb cselekvések a számomra? (észrevétlen közel kerülni) 3C: Cselekvési terv – mit csináljak most? (elindul) Eagan 3 p 270

Felkészült Segítő: Lehetséges cselekvések (3A) A stratégiák cselekvések, melyek segítik az embereket céljaik elérésében. “Hogyan jöjjek ki abból, amiben vagyok, ahhoz, hogy oda jussak, ahol lenni akarok?” Ez az azonosítás és választás művészete a cselekvés valóságos folyamata. Eagan 3-A p 274

Felkészült segítő: Lehetséges cselekvések Ez hasonlít a brainstorminghoz, amiről a második állomással kapcsolatban szóltunk. Milyen forrásokra van szükségem ahhoz, amit tenni akarok? (tömegbe menni, ahol ott van Jézus; Simon farizeus a házába hívta) Milyen működő tudás és készségek segítenek majd nekem abban amikre szükségem van és amit tenni akarok? (Jézusról hallottak, fizikai adottságok,) Eagan 3-A p 279

Felkészült segítő: lehetséges cselekvések Vannak, akik tudnak segíteni benne? (odaengedik) Van hozzá modell, ami követhető? (történetek) Vannak helyek vagy szervezetek melyek képesek benne segíteni? (tanítványok) Milyen dolgok segíthetnek? (Jézus) Vannak-e használható könyvek vagy programok? (Biblia) Eagan 3-A p 274

Felkészült segítő: a legjobb stratégiák (3B) Ezen az állomáson az elérhető választások kiértékelése történik és a legjobb kiválasztása után elkezdődhet annak megvalósítása. Eagan 3-B p. 287

Felkészült segítő: a legjobb stratégiák A választási alapelvei: Specifikus a terv? (tömegben megérinteni) Képes megvalósítani a célt? (tett már ilyent) Reális? (ha ügyes) Összhangban áll az illető értékeivel? (Kíváncsi Jézusra) A haszna nagyobb, mint a költsége? (meggyógyulhat) Eagan 3-B p. 288

Felkészült Segítő: Cselekvési terv (3C) A cselekvési terv azoknak a cselekvéseknek a sorrendje, melyek segítségével elérhető a cél. (elmenni, tömegben megérinteni a ruháját) Eagan 3-C p 300

Felkészült segítő: Cselekvési terv Tervek: Segíts az önfegyelem növekedésében (ne adja át magát a passzivitásnak, reménytelenségnek) Segíts megakadályozni, hogy a dolgok elárasszák (fájdalom, keserűség, reménytelenség) Segíts sokkal jobb megoldásokat találni (felkészülni: beszélni vele) Segíts kiértékelni, hogyan lehet reális célt kitűzni (elmenni, tömegben megérinteni) Segíts a szükséges forrásokat értékelni (hírek Jézusról) Segíts feltárni a váratlan akadályokat (tömeg, tanítványok) Eagan 3-C p 300

Felkészült segítő: Cselekvési terv Tervezéssel kapcsolatos kérdések: A lépéseknek milyen sorrendjére van szükség? Melyik lépés a legkritikusabb? (megérintés) Milyen a legkedvezőbb időkeret az egyes lépések számára? (útidő, keresés) Rugalmas a tervem? (elölről is kész vagyok megérinteni?) Hogyan szerzem be a szükséges forrásokat? (tájékozódás) Eagan 3-C p 305

Felmerülő akadályok Eagan chap 19

Kérdések & Megjegyzések