Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élet igéje 2013. április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élet igéje 2013. április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)"— Előadás másolata:

1

2 Az élet igéje 2013. április

3 „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)

4 Hogy jobban megérthessük az e havi igét, figyelembe kell vennünk, hogy milyen körülmények hatására született.

5 Azokban a közösségekben, amelyekhez Jakab apostol a levelét intézte, több nehézség adódott:

6 botrányok, társadalmi megkülönböztetés, a vagyon önző kezelése, a munkások kizsákmányolása, inkább a szavakra, mint a tettekre épülő hit stb.

7 Mindez neheztelést és ellentétet váltott ki közöttük, és elégedetlenséget szült az egész közösségben.

8 „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…”

9 Tehát már az apostolok idejében is észre lehetett venni azt, amit ma is látunk közösségeinkben:

10 hitünket élve gyakran nem azok a legnagyobb nehézségek, amelyek kívülről, azaz a világból érkeznek, hanem azok, amelyek belülről származnak,

11 bizonyos helyzetekből és a testvérek viselkedéséből, amikor nem a keresztény ideál szerint élnek.

12 Ez pedig rossz közérzetet, bizalmatlanságot és csüggedést eredményez.

13 „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…”

14 Ezek a súlyos vagy kevésbé súlyos ellentmondások és következetlenségek abból fakadnak, hogy nem mindig világos a hitünk, és még nagyon tökéletlen bennünk a szeretet az Isten és a felebarát iránt. A keresztény első reakciója mégsem lehet türelmetlenség vagy könyörtelen ítélet, hanem csak az, amit Jézus tanít.

15 Ő türelmes várakozást, megértést és irgalmat kér, ami segíti kifejlődni a belénk vetett jó magját, ahogy ezt a konkolyról szóló példabeszédében is magyarázza. (Mt 13,24-30.36-43)

16 „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…”

17 Hogyan éljük tehát e hónap igéjét? Ugyanis a keresztény élet egyik súlyos problémáját tárja fel előttünk.

18 Mi is különböző közösségekhez tartozunk (családhoz, plébániához, egyesülethez, munkahelyi közösséghez, civil szervezethez), sok mindent tapasztalunk, ami szerintünk nem helyes:

19 az emberek temperamentuma, látásmódja, cselekvésmódja, következetlensége, ami fájdalommal tölt el, és visszautasítást vált ki belőlünk.

20 Íme, mindez alkalom lehet arra, hogy jól éljük a hónap igéjét.

21 Ahelyett, hogy zúgolódnánk vagy ítélkeznénk – ahogy kísértésünk támadhat rá –, türelmesnek és megértőnek kell maradnunk, és csak ezt követően igazíthatjuk ki egymást, amennyire lehetséges.

22 Azzal pedig mindenképp a kereszténységről teszünk tanúságot, ha az esetleges szeretetlenségre és az odaadás hiányára a mi nagyobb szeretetünkkel és odaadásunkkal válaszolunk.

23 „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9) „Az élet igéje”, a Fokoláre Mozgalom havi kiadványa. Szöveg: Chiara Lubich, 1989. Grafika: Anna Lollo Anna Lollo és don Placido D’Omina Placido D’Omina (Szicília - Olaszország) *** Ezt a szentírás-magyarázatot 96 nyelvre és nyelvjárásra fordítják le, sok millió emberhez jut el a sajtó, a rádió, a televízió és az internet segítségével. További információk: www.focolare.org A PPS egyéb nyelveken: www.santuariosancalogero.org


Letölteni ppt "Az élet igéje 2013. április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések