Komplex vizsgaszervezés változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
3 V tervezőrendszer segítségével
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
Képzési és Szaktanácsadási Igazgatóság
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK RÉSZÉRE ELŐADÁS
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A vizsgaszervező feladatai a vizsgabizottság működése
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalatai az iskolarendszerben
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
Szakmai vizsgáztatás a komplex szakmai vizsgákon
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés-fejlesztés aktualitásai, az új OKJ bevezetésével kapcsolatos feladatok Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI,
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Ágazati szakképzés változásai
Mihálka Nóra Budapest, november 8.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
Vizsgaszervezés központi koordinációja Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Feigl Ágnes.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Szakképzési változások
„A szakképzés szolgálatában”
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
2014. november Rendek Tímea
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Informatikai szakmai vizsgák Mihálka Nóra NSZFI. JOGSZABÁLYOK 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK TOVÁBBKÉPZÉSE PMKIK Az MKIK megbízásából készítette: Dr. Barta Tamás Dr. Madarász Sándor.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A NMH Szak- és felnőttképzési Igazgatóságának államigazgatási, szolgáltatási és fejlesztő tevékenysége szakképzési tanévnyító Modláné.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A képzett szakemberekért A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással Binder József Képzés- és vizsga-nyilvántartási.
Moduláris vizsgáztatás szervezési tapasztalatai. KIHÍVÁS.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Komplex vizsgaszervezés változásai Mihálka Gáborné főosztályvezető Vizsgaügyviteli Főosztály

Kormányrendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 315/2013 Kormányrendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet Ez a rendelet: 2013. szeptember 1-jén lép hatályba!202013. szeptember 1-jén lép hatályba. 13. szeptember 1-j2013. szeptember 1-jén lép A modulos OKJ-ban szereplő szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai vizsga esetén a 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet és a 20/2008. (XII. 17.) SZMM rendelet szerint kell eljárni. 2017.04.02.

Jelentős változások vizsgaszervezői feladatok körében Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv a honlapján közzéteszi az alábbi dokumentumokat: a szakképesítésért felelős miniszter évente október utolsó napjáig meghatározott országos központi írásbeli és interaktív vizsganapokat jelentkezési lap, az SZVK által esetenként előírt bemeneti kompetenciák méréséről és megfelelő szintjéről szóló igazolás, iskolarendszeren kívüli képzés esetén modulzáró igazolás, 2017.04.02.

Jelentős változások vizsgaszervezői feladatok körében 9. § (1) A vizsgaszervező a vizsgabizottság kijelölése és a központi kiadású feladatlapok biztosítása érdekében a vizsgát vizsgacsoportonként az állami szakképzési és felnőttképzési szervnek az erre a célra kialakított elektronikus felületén (a továbbiakban: elektronikus felület) jelenti be. a) az iskolai rendszerű szakképzést követő vizsgára történő jelentkezések határidejét követő tizenöt napon belül, az október–novemberi vizsgaidőszak esetén öt napon belül, b) az iskolarendszeren kívüli szakképzést követő vizsga esetén a vizsga első vizsgatevékenységét megelőzően negyven naptári nappal 2017.04.02.

vizsgaszervezői feladatoknál Jelentős változások vizsgaszervezői feladatoknál (2) Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv a vizsgaszervezési jogosultsággal vagy engedéllyel rendelkező vizsgaszervezők számára e rendelet hatálybalépését követő harminc napon belül biztosítja a vizsgabejelentéshez és az elektronikus adatközléshez szükséges jogosultságokat. FEJLESZTÉSI FELADATOK NMH-SZFI részére 2017.04.02.

NMH – SZFI Vizsgaszervezési folyamatok Vizsga előtti folyamatok Vizsgaszervezés (VSZ) Vizsgabejelentés (VB) Vizsgabejelentés ellenőrzés (VE) Elnök / Tagok kijelölése (EJ) Tételkészítés / Expediálás (TK / TEX) Vizsga utáni adatszolgáltatás Elnöki jelentés Vizsganyilvántartás (VNY) Törzslap (TL) 2017.04.02. 2017.04.02. 6

Regisztráció Melyik rendszerek használatához szükséges: VSZ ; VB ; OSAP ; VNY ; TL Feltételek: FINY regisztráció, OM azonosító, szükséges jogosultságok igazolása Ki: Vizsgaszervezők , Képzők Hol : https://vb.nive.hu 2017.04.02. 2017.04.02. 7

Regisztráció Kiegészítésre kerül 2017.04.02. 2017.04.02. 8

Regisztráció 2017.04.02. 2017.04.02. 9

Vizsgabejelentés Vizsga bejelentése: vizsgázók összlétszáma („Az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésben kialakított vizsgacsoport létszáma nem haladhatja meg a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. mellékletében meghatározott szakközépiskolai maximális osztálylétszámot.”) összevont vizsga lehetősége a vizsgát vizsgacsoportonként az állami szakképzési és felnőttképzési szervhez kell bejelenteni Feladat: A vizsgaszervezők által bejelentett vizsgák adatainak kezelése, feldolgozása, befogadás Feltétel: Regisztráció (vizsgaszervezési jogosultság), digitális aláírás Ki: Vizsgaszervezők Hol: https://vb.nive.hu 2017.04.02. 2017.04.02. 10

Vizsgabejelentés Tartalmaznia kell: Ha több képző intézmény végezte a vizsgázó vizsgára történő felkészítését, akkor az adott vizsgacsoport tekintetében legtöbb vizsgázót felkészítő képző intézmény delegálja a vizsgabizottsági tagot. Azonos számú vizsgázó esetén a vizsgaszervező választja ki a vizsgabizottsági tagot delegáló képző intézményt. (képzésben részt vett oktató- bizottsági tag) Ha a képző intézmény által delegált vizsgabizottsági tag nem szerepel az országos szakképzési névjegyzéken, úgy a vizsgabejelentésben meg kell jelölni a végzettségét és a képzésben végzett szerepét. A bejelentett létszámadatok a vizsga első vizsgatevékenységének időpontját megelőző tizenötödik napig egy alkalommal módosíthatók.” 2017.04.02. 2017.04.02. 11

Vizsgabejelentés 2017.04.02. 2017.04.02. 12

Vizsgabejelentés 2017.04.02. 2017.04.02. 13

Vizsgabejelentés Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv elektronikus felületen keresztül értesíti a vizsgaszervezőt a kijelölt személyekről, ezzel egyidejűleg a vb elnököt és a tagokat is. 2017.04.02. 2017.04.02. 14

Vizsgabejelentés ellenőrzése Feladat: A vizsgaszervezők által beküldött vizsgabejelentések ellenőrzése és befogadása Ki: NMH Hol: IÜK rendszer 2017.04.02. 2017.04.02. 15

Elnök / Tagok kijelölése Feladat: A szakmai vizsgabizottság tagjainak kijelölése Ki: NMH – SZFI (Szakmai szervezetek javaslatára) Hol: IÜK rendszer Elnökök, tagok adatbázisának feltöltése szükséges! „Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv a vizsgabizottság elnökének és tagjainak megbízását megelőzően, a vizsga első vizsgatevékenységét megelőző huszonötödik napig lehetőséget biztosít” javaslattételre gazdasági kamara számára a szakképesítésért felelős miniszter számára a szakképesítésért felelős miniszter által kijelölt szervezet számára (ha az SZVK megjelöli) 2017.04.02. 2017.04.02. 16

Tételkészítés / Expediálás (TK / TEX) Feladat: Szakmai vizsgák lebonyolításához szükséges tételek elkészítése, terjesztése Ki: NMH - SZFI Hol: IÜK rendszer A vizsgabejelentéshez az illetékes szakmai szervezetnek hozzáférést biztosítunk! 2017.04.02. 2017.04.02. 17

Elnöki (Vizsgabizottsági) jelentés Feladat: Vizsgák lebonyolításának minőségbiztosítása. Az érintett szervezetek hozzáférnek a beküldött adatokhoz Ki: Vizsgaelnökök , Vizsgabizottsági tagok Hol: https://vej.nive.hu 2017.04.02. 2017.04.02. 18

Vizsganyilvántartás - Törzslap Feladat: Vizsga utáni adatszolgáltatás. Jövőben az elektronikus törzslap adatai alapján a vizsganyilvántartás adatai automatikusan generálodnak. Ki: Vizsgaszervezők Hol: https://vny.nive.hu 2017.04.02. 2017.04.02. 19

Elektronikus törzslap „A vizsga adatainak törzslap külíven és belíveken történő rögzítése elektronikus úton történik. Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv gondoskodik az elektronikus rendszer működtetéséről és egyedi hozzáférési jogosultságot biztosít a vizsgaszervező számára. A vizsga megkezdése előtt a vizsga jegyzője az állami szakképzési és felnőttképzési szerv által biztosított központi elektronikus rendszerben előkészíti a törzslapot. A törzslapra az adatokat eredeti okiratok, igazolások alapján kell bejegyezni.” Feladat: Jelenlegi papíralapú törzslap kiváltása. A vizsgán használható elektronikus felület biztosítása a törzslapok hibátlan előállításához. Ki: Vizsgaszervezők , Vizsga elnökök , NMH Várható indulás: 2013. Szeptember - Október 2017.04.02. 2017.04.02. 20

Elektronikus törzslap -Kezdőlap 2017.04.02. 2017.04.02. 21

Elektronikus törzslap -külív 2017.04.02. 2017.04.02. 22

Elektronikus törzslap - belívek 2017.04.02. 2017.04.02. 23

Elektronikus törzslap –Osztályozó ív 2017.04.02. 2017.04.02. 24

Köszönöm a figyelmet! Mihálka Gáborné mihalkanora@lab.hu 2017.04.02.