Egyeztető eljárás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulók fegyelmi felelősségre vonásának aktuális előírásai
Advertisements

Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Pedagógus-továbbképzés
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,

Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Az iskolai dokumentumok
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Bevezető gondolatként:
Méltányossági elvek a közoktatásban
A kapcsolattartás szabályozása
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Büntetőeljárás-jog.
Készítette: Susuk Judit Boroznaki Zita
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
Változások a szabálysértési jogban
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Gyakorlati tanácsok az iskolai fegyelmi eljárásokkal kapcsolatosan
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Közgazdasági Politechnikum Iskolabíróság – az iskola legyen más (az iskola alkotmánya) Más = -Szabadság -Személyesség a tanár-diák viszonyban (megszólítás,
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Fegyelmi szabályozás - nemzetközi kitekintés - Budapest, május 21. Kósa András László Diákközéletért Alapítvány.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
RESZTORATÍV TECHNIKÁK BEÉPÍTÉSE AZ INTÉZMÉNYI SZABÁLYZÓKBA
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A köztisztviselők jogállásáról…
Jogorvoslatok a Ket-ben
A vitarendezési, konfliktuskezelési technikák használata.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület Jó gyakorlat konferencia június 3. SZEKCIÓ: „Agressziókezelés, szocializáció”
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A tanügyi jogorvoslat és eljárási szabályok
Közoktatási alapismeretek
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

Egyeztető eljárás

„Szankciók” rendszere Alternatív megoldás: egyeztető eljárás Fegyelmi büntetés Fegyelmező intézkedés Pedagógiai eszközök

Ha felmerül az alapos gyanúja annak, hogy a tanuló a kötelességét vétkesen és súlyosan megszegte, a Köznevelési tv. 58. §(3) bekezdése szerint fegyelmi eljárást lehet indítani. Ha a tanuló a kötelességeit vétkesen és súlyosan megszegi, fegyelmi eljárás alapján, írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthetõ. A fegyelmi eljárásmegindítása és lefolytatása kötelezõ, ha a tanulómaga ellen kéri. Kiskorú tanuló esetén e jogot a szülõ gyakorolja. KÖTELESSÉGSZEGÉS vétkes súlyos

Egyeztető eljárás Az egyeztető eljárás célja: a kötelességszegéshez elvezető események feldolgozása, értékelése, az értékelés alapján a kötelességszegő és a sértett közötti megállapodás létrehozása a sérelem orvoslása érdekében.

A mediáció Nem a büntetés elkerülését és a felelősségre vonás elkerülését jelenti.

Jogszabályi háttér 20/2012. EMMI rendelet A fegyelmi eljárást egyeztető eljárás előzheti meg, amelynek célja a kötelességszegéshez elvezető események feldolgozása, értékelése, ennek alapján a kötelességszegéssel gyanúsított és a sérelmet elszenvedő közötti megállapodás létrehozása a sérelem orvoslása érdekében.

Egyeztető eljárás Mikor lehet? Egyeztető eljárás lefolytatására akkor van lehetőség, ha azzal: a sértett, (kiskorú sértett esetén a szülő,) és a kötelességszegő, (kiskorú esetén a szülő) egyetért.

Egyeztető eljárás menete 1 A sértet hozzájárulásával a kötelességszegő megkérdezése a fegyelmi eljárás megindításáról szóló levélbe 2 5 tanítási napon belül kérheti a kötelezettségszegő 3 legfeljebb 15 napon belül egyezség vagy fegyelmi

Praktikus kérdések Ki lehet a sértett: Tanuló (verekedés, lopás, megalázás…) Tanár (személyiségi jogai sérülnek) Más személy (házirend alapján sértetté vált) Intézmény (károkozás, működési szabályok megszegése – hiányzás, dohányzás, lopás…) Ha az intézmény a sértett, nincs értelme!!

Kik ülnek az asztalnál? Az eljárásrendet a házirendben kell rögzíteni vétkes Mindkét szülő szakértő Szülői szervezet DÖK tanár mediátor sértett

Egyeztető eljárás eredménye MEGÁLLAPODÁS Ha megállapodás született, a fegyelmi eljárást fel kell függeszteni. Ha a felfüggesztés ideje alatt a sértett nem kéri az eljárás folytatását, a fegyelmi eljárást meg kell szüntetni. Ha a felek a megállapodásban kikötik, azt az osz-tályközösségben, illetve a nagyobb közösségben meg lehet vitatni.

NÉZZÜK FOLYAMATSZERŰEN

i i n n n i n i Start 15 nap 3 hónap Indul a fegyelmi Sértett beleegyezik? A „bűnös” beleegyezik? SZMK DÖK Felek értesítése Egyeztető eljárás n 15 nap Start n Megállapodás? n i 3 hónap Fegyelmi felfüggesztése n Megállapodás teljesül? Törekedni kell arra, hogy az egyeztető eljárás 15 napnál tovább ne húzódjon, ugyanis ez az esetleges fegyelmi eljárást késleltetheti. i Indul a fegyelmi Fegyelmi eljárás megszűntetése

És ha mégsem sikerül…

A fegyelmi eljárás alapja Ha a tanuló a kötelességeit vétkesen és súlyosan megszegi, fegyelmi eljárás alapján, írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthető.

FOGALMAK Büntetés –milyen? Felelősségre vonás –miért? Felelősség Normaszegés Kötelességszegés Etikai norma megszegése Bűncselekmény elkövetése miatt btk-banmeghatározott joghátrány jogi felelősségrevonás FELELŐSSÉG anyagi bünt

A fegyelmi eljárás A nevelési-oktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában meg kell határozni: a nevelési-oktatási intézményben a tanulóval szemben lefolytatásra kerülő fegyelmi eljárást megelőző egyeztető eljárás, valamint a tanulóval szemben lefolytatásra kerülő fegyelmi eljárás részletes szabályait.

Start Határozat Határozat Másodfokú határozat új tárgyalás kitűzése A tárgyalásra a tanulót és a kiskorú tanuló szülőjét meg kell hívni nem jelenik meg új tárgyalás kitűzése Megjelenik Fegyelmi tárgyalás Fegyelmi vétség fennáll? nem Fegyelmi tárgyalás felfüggesztése 1. Új döntéshozatalra utasít igen Határozat Határozat nem Felülbírálati kérelem a nevelőtestülethez vagy törvényességi kérelem benyújtása a fenntartóhoz igen Elfogadja a vétkes és a szülő? Lezárás, büntetés foganatosítása 2. Új döntést hoz Másodfokú határozat

Elfogadja a vétkes és a szülő? Bírósági felülvizsgálati kérelem Határozat Másodfokú határozat igen Elfogadja a vétkes és a szülő? nem Bírósági felülvizsgálati kérelem Lezárás Bírósági döntés

A fegyelmi tárgyalás menete A tanuló figyelmeztetése a jogaira. A diák terhére rótt kötelességszegés ismertetése. Bizonyítékok bemutatása (bizonyítási eljárás). Iratbetekintés, nyilatkozati, indítványozási jog. Diákönkormányzat véleményezési joga. Fegyelmi határozat hozatal. A fegyelmi határozat szóbeli kihirdetése.

A fegyelmi határozat meghozatalakor követendő elvek Jogszerűség elve Személyes felelősség elve Ártatlanság vélelme Bizonyítottság követelménye Személyre szabott büntetés elve Egy vétség egy büntetés elve Fokozatosság elve

A nevelési-oktatási intézményben folytatott tanulói fegyelmi eljárás és a fegyelmi tárgyalás pedagógiai célokat szolgál.

Elmenvén pedig tanuljátok meg mi az: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Mert nem az igazakat hívogatni jöttem, hanem a betegeket a megtérésre." Máté 9,9-13