Áfa 2011..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
2011. aktuális EU-s ÁFA kérdései
Előadó Vira Sándor.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék).
Az adózási szabályok felszámolókat érintő fontosabb kérdései
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Szolgáltatások.
A közösségi áfa-szabályok
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Általános forgalmi adó
Gróf Gabriella Kamarai tag könyvvizsgáló
Betriebswirtschaftliche Rundum-Beratung im „pannonischen Wirtschaftsraum“ Teljeskörü gazdasági tanácsadás „Pannónia gazdasági terségben“ 282/2011/EU Végrehajtási.
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Szakmai nap SOTE szeptember 22. Előadó: Vadász Iván.
Általános forgalmi adó
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
ÁFA-szabályok, számvitel, statisztika és K+F ÁFA-szabályok, számvitel
Az általános forgalmi adó
Az Áfa törvény változásai 2010.Január 01.. Miről is lesz szó? 1.a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének újra kodifikálása 2.az összesítő nyilatkozattal.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Nemzetközi Adózás a Gyakorlatban
A fordított adózás alkalmazása az ÁFA rendszerében
282/2011/EU Végrehajtási rendelete
Szarvasné Vadászi Csilla
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Áfa-törvény jövő évi változásai
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Horváth Józsefné Új áfa-irányelv július 1-jétől Összeállította: Horváth Józsefné Okl. könyvvizsgáló, okl. adószakértő.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Az ÁFA törvény változások 2015.
Az adatvédelem szabályozása
Általános forgalmi adó változásai 2011.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
2013. május 22. ADÓZÁS HATÁRON ÁTNYÚLÓ SZOLGÁLTATÁSOK.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
1990. évi C. törvény a helyi adókról MUISZ közgyűlés, Sousse.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
ÁFA (Horányi Márton) évközi változások Törvényi szöveg változása (186 §). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhetőségének.
Vendéglátás ÁFA változása
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Az éttermi szolgáltatások Áfája
KATA változásai hatályos január 1.
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Polgári perjog előadás
Az általános forgalmi adó
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Turizmusfejlesztési hozzájárulás Étkezőhelyi vendéglátás
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közbeszerzési Hatóság
Az ÁFA törvény változások 2015.
Az éttermi szolgáltatások Áfája és a turizmusfejlesztési hozzájárulás
Előadás másolata:

Áfa 2011.

Héa-rendelet Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások

Héa-rendelet – székhely, telephely Székhely fogalma: létesítő okirat szerinti székhely, általános irányításra vonatkozó alapvető döntések helye, ügyvezetés üléseinek helye Ha a fentiek szerint nem állapítható meg: a vállalkozás általános irányítására vonatkozó döntések meghozatalának helye Egyszerű postai cím: nem lehet székhely

Héa-rendelet – székhely, telephely Állandó telephely: Amikor az igénybevevő illetősége határozza meg a teljesítés helyét: olyan telephely, amely személyi és tárgyi feltételek tekintetében kellően állandó jelleggel és megfelelő szervezettel rendelkezik a szükségleteinek kielégítésére igénybe vett szolgáltatások fogadásához és használatához Amikor a nyújtó illetősége határozza meg a teljesítés helyét: olyan telephely, amely a személyi és tárgyi feltételek tekintetében kellően állandó jelleggel és megfelelő szervezettel rendelkezik, és ezáltal lehetővé teszi szolgáltatások nyújtását Önmagában a héa-azonosító szám nem jelenti azt, hogy az adóalany állandó telephellyel rendelkezik

Héa-rendelet – székhely, telephely Lakóhely: a lakcím, amelyet bejegyeztek a népesség-nyilvántartásba, vagy hasonló nyilvántartásba, vagy amit az érintett személy az adóhatóságnak megadott, kivéve, ha az nem felel meg a valóságnak Szokásos tartózkodási hely: ahol a természetes személy személyes vagy szakmai működése miatt rendszerint tartózkodik

Héa-rendelet – székhely, telephely Mikor tekinthető adóalanynak a Közösségen belüli igénybe vevő: Ha megadta közösségi adószámát és a nyújtó annak érvényességét leellenőrizte Ha még nem kapott közösségi adószámot (de az igénylés folyamatban van), akkor egyéb más igazolás, amely bizonyítja, hogy az igénybe vevő adóalany

Héa-rendelet – székhely, telephely Mikor tekinthető adóalanynak a Közösségen kívüli igénybe vevő: Ha illetőség-igazolással igazolja Ilyen igazolás hiányában, ha az igénybe vevő egyedi azonosító számmal igazolja jogállását és azt nyújtó rendes kereskedelmi biztonsági eljárásokkal ellenőrizte (pl. személyazonosság ellenőrzése, fizetések ellenőrzése)

Héa-rendelet – székhely, telephely Amennyiben az igénybe vevő adóalany, de nem adóalanyisága körében (hanem pl. magáncélra) veszi igénybe a szolgáltatást, akkor őt – a teljesítési hely megállapítása szempontjából – úgy kell tekinteni, mintha nem lenne áfa-alany Ha az igénybe vevő a nyújtónak megadja az egyedi héa-azonosító számát: akkor őt a nyújtó adóalanynak tekintheti, kivéve, ha a szolgáltatás jellegéből következik, hogy azt nem adóalanyiság körében veszik igénybe Ha ugyanazt a szolgáltatást egyaránt veszik igénybe adóköteles és adókörön kívüli tevékenységhez, akkor – a teljesítési hely megállapítása szempontjából – úgy kell tekinteni az igénybe vevőt, mint aki adóalanyként veszi azt igénybe, kivéve, ha ez joggal való visszaélésre vezetne

Héa-rendelet – székhely, telephely Ha az igénybe vevő egyetlen országban bír illetőséggel: a teljesítési hely meghatározásakor ezt a helyet kell figyelembe venni Ha az igénybe vevő illetősége határozza meg a teljesítési helyet, és az igénybe vevőnek több ilyen helye van: első körben a székhelyet kell alapul venni Ha azonban a szolgáltatást a székhelytől eltérő telephelynek nyújtják: ezt a telephelyet kell alapul venni

Héa-rendelet – székhely, telephely A releváns telephely meghatározása: Szolgáltatás jellege Ha ez nem teszi lehetővé: a szerződésben és a megrendelésben szereplő információk, valamint a megadott héa-azonosító szám segítségével, illetve ki fizet a szolgáltatásért Amennyiben az 1-2. pontok alapján nem határozható meg: székhely

Héa-rendelet – székhely, telephely Adófizetésre kötelezett  Amennyiben a szolgáltatásnyújtó a teljesítési hely tagállamában a székhelyétől eltérő állandó telephellyel rendelkezik, a szolgáltatásnyújtót főszabályként úgy kell tekinteni, mintha nem lenne mégsem a telephely szerinti tagállamban letelepedve DE! amennyiben a teljesítési hely tagállamában lévő telephely közreműködik a szolgáltatás nyújtásában, akkor a nyújtót úgy kell tekinteni, mint aki letelepedett a teljesítési hely tagállamában (kivéve, ha a telephely erőforrásait kizárólag adminisztratív feladatok használják) Ha a nyújtó a telephely adószámát tünteti föl a számlán, akkor úgy kell tekinteni, hogy ez a telephely közreműködött a szolgáltatás nyújtásában

Héa-rendelet - szolgáltatások Labdarúgómérkőzés közvetítésének joga: megrendelő adóalany illetősége Külföldi héa-visszatérítési eljárásban való közreműködés: megrendelő adóalany illetősége Temetés megszervezésének keretében nyújtott szolgáltatások, amennyiben azok egy szolgáltatást képeznek: megrendelő adóalany illetősége, illetve a nyújtó illetősége, ha a megrendelő nem héa-alany Szövegfordítási szolgáltatások: megrendelő adóalany illetősége, illetve a nyújtó illetősége, ha a megrendelő nem héa-alany (kivéve: harmadik országbeli illetőségű nem áfa-alany megrendelő) Ügynöki közvetítés: mind a teljesítésre kötelezett, mind pedig a megrendelő nevében és javára történő közvetítés ide tartozik

Héa-rendelet - szolgáltatások Belépési jog biztosítása, különösen: Előadásokra, színházi elődadásokra, vásárokra, vidámparkokba, koncertekre, kiállításokra, egyéb hasonló kulturális eseményekre történő belépés Sporteseményekre történő belépés Oktatási, tudományos eseményekre (pl. konferenciákra, szemináriumokra) történő belépés

Héa-rendelet - szolgáltatások A kulturális, oktatási, tudományos, szórakoztatási, sport-, művészeti szolgáltatásokhoz kapcsolódó járulékos szolgáltatások: a részt vevő személyeknek elkülönülten, ellenértékért nyújtanak, pl. ruhatár, mosdó használata, de nem tartozik ide a jegyértékesítés közvetítése

Héa-rendelet - szolgáltatások Közlekedési eszköz bérbeadása Közlekedési eszköz különösen: Közúti járművek (pl. gépkocsik, motorkerékpárok, bicikli, tricikli, lakókocsi) Pótkocsik, félpótkocsik Vasúti kocsik, hajók, repülőgépek Beteg- és sérültszállításra alkalmas járművek Mg-i vontatók Mechanikusan vagy elektronikusan hajtott kerekesszékek

Héa-rendelet - szolgáltatások A közlekedési eszköz bérbeadásának időtartama Szerződés alapján Vis maior miatti túllépés az időtartamot nem érinti Ugyanazon közl.eszköz folyamatos használatának több időtartamát össze kell számítani A hosszútávúnak minősülő bérletet megelőző rövidtávú bérlet időtartama nem kérdőjelezhető meg, feltéve, hogy nincsen joggal való visszaélés

Héa-rendelet - szolgáltatások Éttermi és vendéglátóipari szolgáltatás Az olyan szolgáltatások minősülnek, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek.  Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátóipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem – amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Héa-rendelet – Közösségi beszerzés Közösségi beszerzés esetén a rendeltetés tagállamában a beszerzőnek akkor is adót kell fizetni, ha az eredet tagállamában az értékesítő – a Héa-irányelv rendelkezéseivel ellentétben – nem adómentesen, hanem héával terhelten értékesítette a terméket

Héa-rendelet – adóalap Ha az eladó a bankkártya használati díját a vevőre hárítja, akkor az a vásárolt termék, igénybe vett szolgáltatás adóalapjának részét képezi (járulékos költség)