A közjegyzői nemperes eljárások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A hagyatéki eljárás célja, hogy az ember halálával bekövetkező hagyatékátszállást - az örökösként érdekelt személyeknek és a hagyaték egyes vagyontárgyaira,
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
6. téma: A hatóság döntései
A bírósági végrehajtás
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Cégnyilvántartás.
Szabálysértési méltányossági kérelem
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági társaságok alapítása
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Közjegyzői okiratok.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Apasági (egyéb származási) perek,
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Az általános meghatalmazások jegyzéke, a gondnokoltak jegyzéke. A társadalmi szervezetek, alapítványok nyilvántartása. A befejezett ügyek.
A szakértői bizonyítás. A szakértő fogalma: olyan személy, aki segítséget nyújt a bíróságnak, amennyiben a perben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
Az adóeljárás és a büntetőeljárás kapcsolata június 5.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A hagyatéki eljárás célja, hogy az ember halálával bekövetkező hagyatékátszállást - az örökösként érdekelt személyeknek és a hagyaték egyes vagyontárgyaira,
A bírósági végrehajtás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A bírósági végrehajtás
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A perköltség fogalma [Pp. 75. §. (1) bek.]
Kompetenciák 1. Joghatóság
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
A közjegyzői nemperes eljárások
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

A közjegyzői nemperes eljárások A nemperes eljárás olyan eljárás amely nem a peres eljárás szabályai szerint zajlik (Kengyel Miklós) Célja eltérő: perelterelő, permegelőző, perelőkészítő Jogok, tények közhiteles tanúsítása Perpótló állam által elismert és kikényszeríthető alanyi jog érvényre juttatása

A közjegyzői nemperes eljárások A közjegyző közhatalmi tevékenysége (Legfelsőbb Bíróság 3/2004 Polgári jogegységi határozat) Nemperes eljárások fajtái: Klasszikus Közjegyzői okiratok

A közjegyzői nemperes eljárások Klasszikus hagyatéki eljárás, értékpapír és okirat semmissé nyilvánítása, előzetes bizonyítás, igazságügyi szakértő kirendelése, bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetése közös megegyezés alapján, elektronikus fizetési meghagyás, végrehajtás elrendelése Közjegyzői okiratok Ügyleti okirat Ténytanúsító okirat

Jogforrások 2008. évi XLV. törvény 1952. évi III. törvény A klasszikus nemperes eljárások általános szabályai, Öt nemperes eljárás a közjegyző előtti előzetes bizonyítás, az igazságügyi szakértő kirendelés, az értékpapír és okirat semmissé nyilvánítás, bejegyzett élettársi kapcsolat közjegyző általi megszüntetés, Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásának vezetés 1952. évi III. törvény Egyes nemperes eljárások jogszabályai 2010. évi XXXVIII. tv. a hagyatéki eljárásról Stb.

Előzetes bizonyítás Célja (preservation of evidence) Illetékesség Kérelmező lakóhelye, székhelye Bizonyítás tárgyának a helye Eljárás költségei Közjegyzői eljárási díj (14/1991 IM.r. szerinti összegben) Bizonyítási eljárás költségei (szakértői díj, tanúdíj, stb) Letéti számlán kell kezelni

Előzetes bizonyítás feltételei Általános szabályok szerint nincs helye eljárásnak, ha Kényszerintézkedés foganatosítása lenne szükséges Hozzájáruló nyilatkozat hiányában, ha a bizonyítás személyi szabadságát korlátozó, illetve testi épségének sérelmével járó vizsgálat tűrését tenné szükségessé Kérelmezőtől eltérő személy hozzájárulása lenne szükséges vagy a kérelmezőtől eltérő személy birtokában lévő szemletárgy felmutatása, megfigyelése, vizsgálata lenne szükséges. [Kivéve ha az előzetes bizonyítás a Pp. 207. §-a alapján kérik] speciális szabályok szerint, akkor sincs helye az eljárásnak, ha az ügyben polgári per vagy büntetőeljárás van folyamatban.

Előzetes bizonyítás feltételei Az eljárásnak helye van, Pp. 207. §-ában szabályozott esetekben, azaz akkor, ha valószínűnek mutatkozik, hogy a bizonyítás a per folyamán, illetőleg annak későbbi szakában már nem lenne sikeresen lefolytatható, vagy az jelentős nehézséggel járna; valószínűsíthető, hogy a bizonyítás előzetes lefolytatása a per ésszerű időn belül történő lefolytatását, illetőleg befejezését elősegíti; valamely dolog hiányaiért a felet szavatosság terheli; a bizonyítás előzetes lefolytatását külön jogszabály megengedi (pl.: apasági per), ha a kérelmezőnek bizonyíték beszerzéséhez - különösen jelentős tény vagy állapot megállapításához - jogi érdeke fűződik.

Kérelem tartalma Általános szabályok az eljárás lefolytatására irányuló kérelmet, a kérelem előterjesztésének indokait, a rövid tényállást, az illetékes közjegyző megjelölését, a közjegyző illetékességének megállapításához szükséges adatokat, a kérelmező nevét, lakóhelyét (székhelyét) [A szakértő nevét NEM jelölheti meg] Speciális szabályok a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat, azokat a körülményeket, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van, az igazságügyi szakértő kirendelése iránti kérelmet, ha a kérelmező szerint az eljárás lefolytatásához igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, a szakértői vizsgálat tárgyát és annak helyét, azokat a kérdéseket, amelyekre vonatkozóan a szakértőnek véleményt kell nyilvánítania a Pp. 207. §-a szerinti esetekben az ellenfél nevét és lakóhelyét (székhelyét), ha pedig az ellenfél ismeretlen, ennek oka

Eljárás a kérelem beérkezése után Kérelem megvizsgálása Hiánypótlás, felhívás a közjegyzői díj és bizonyítási költségek fedezésére előreláthatóan szükséges összegek megfizetésére A kérelmező által megjelölt ellenfél előzetes bizonyítás elrendelése tárgyában történő meghallgatása (észrevételezésre kiadás) Szakértő kirendelése [Ki lehet szakértő?] / tanú meghallgatása / szemletárgy megvizsgálása Szakértő díjmegállapító végzés (jogerőre emelkedés után intézkedés a kiutalás céljából) ha a szakértő költségeinek fedezésére szükséges teljes összeg (különbözet esetén) bizalmi őrzésbe helyezése megtörtént az elkészített szakvéleményt ki kell adni a szakértői véleményt bármelyik fél felhasználhatja. Azt kizárólag bíróság, ügyészség, közjegyző, bírósági végrehajtó, nyomozó hatóság vagy közigazgatási hatóság megkeresésére küldheti meg, ha a megkereső törvényi rendelkezés megjelölésével igazolja, hogy törvény az ügy elbírálásához, továbbá jogosultság, illetve kötelezettség fennállásának ellenőrzéséhez feljogosította az adat kezelésére és megjelölte annak az eljárásának az ügyszámát és tárgyát, amelyben az igényelt adatok megismerésére törvény alapján jogosult

„sui generis” eljárás, az igazságügyi szakértő kirendelése Létező jogintézmény (2005. évi XLVIII. törvény) Egyoldalú eljárás (nincs ellenfél, nincs meghallgatás) A perben a másik fél kezdeményezheti a szakvélemény kiegészítését vagy más szakértő kijelölését

Értékpapír és okirat semmissé nyilvánítása elveszett, eltulajdonított vagy megsemmisült NYOMDAI ÚTON ELŐÁLLÍTOTT értékpapír Dematerializáltra nem lehet

Kérelmező utolsó birtokos akit az értékpapír alapján valamely jog illet akit az értékpapír alapján valamely kötelezettség terhel

Illetékesség bármelyik közjegyző illetékes

A kérelem tartalma az értékpapír kiállítójának (kibocsátójának) neve, székhelye  az értékpapír lényeges tartalma (megnevezés, az általa megtestesített jog, követelés, ha rendelkezésére áll, az értékpapír ISIN-azonosítóját, sorozatszáma, sorszáma) ha rendelkezésre áll, az értékpapír másolata

Hirdetményt követő intézkedések Eljárás megszüntetése: a hirdetmény közzétételének ideje alatt az értékpapírt bemutatják, magát az értékpapír birtokosaként megjelölő személy az értékpapír hollétére vonatkozó adatot jelent be Semmissé nyilvánítás: a hirdetmény közzétételének ideje alatt az értékpapírt nem mutatták be, ÉS annak hollétére vonatkozó adatot sem jelentettek be

Végzések közlése Kérelmezővel, az értékpapír kiállítójával, a központi értéktárral, egyéb érdekelttel.

A bejegyzett élettársi kapcsolat közjegyző általi megszüntetése közösen kérelem nincs olyan gyermek, akinek tartására a bejegyzett élettársak közösen kötelezettek a bejegyzett élettársak a megszüntetés kérdéseiben közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan megegyeztek.

Eljárás Felek meghallgatása meghallgatáson személyesen jelenlét kötelező, ennek hiánya az ELJÁRÁS és nem a kapcsolat megszüntetésével jár A KAPCSOLATOT megszüntető végzést illetékes anyakönyvvezetőnek megküldi.

Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásának vezetése Nem összekeverendő a „bejegyzett élettársi kapcsolattal” Kizárólag bizonyítási eszköz Nincs családjogi (apasági vélelmet nem keletkeztet), öröklésjogi hatása

Eljárás két, nem cselekvőképtelen nagykorú kérelmező közösen tett nyilatkozata, hogy élettársi kapcsolatban élnek bármelyik élettárs nyilatkozata, hogy az élettársi kapcsolat nem áll fenn Személyes jelenlét kötelező