Vágyaink és kívánságaink

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Feltehetek egy kérdést?
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
A házasság még nem a mennyország
Panasz utca Elköltöztünk
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Úton böjtben. A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz! A bajban lelkem társtalan – Krisztus, kegyelmezz! Segíts – segíts! Ne hagyj – ne hagyj!
Engedd / Engedj közelebb
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Spurgeon gondolatai.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Zene nem szól már és minden távol jár, jöhetek Hozzád
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Jöjj Szentlélek, jöjj közénk, jöjj el fényességünk
║: Jöjj, Szentlélek, jöjj közénk, jöjj el, fényességünk!
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
A központi igazság alkalmazása
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
JÓ REGGELT !.
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
Az élet igéje Az élet igéje április április.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Isten mondta.
a dicsőség örök Királyát! Mind az ő szent nevét áldják!
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
JÓ REGGELT !.
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
„Ne lopj!” A 8. parancsolat
Vágyaink Isten mérlegén
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
Anyagi javak tisztelete BE. 12. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, március 21.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Véred árán, hogy megválts.
Igeolvasás.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Isten akarata szerint élni ma
Urunk, olyan jó, hogy a nevedben együtt lehetünk
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
Református istentisztelet
Törvény alatti állapot:
Ökumenikus imahét bezárása
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Aradi vértanúkra emlékezünk
Betelve Szentlélekkel!
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
II. A HITRŐL 1.
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
A 8. parancsolat Ne lopj! (2Móz 20,15).
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Vágyaink és kívánságaink 10. parancsolat Vágyaink és kívánságaink

A fogalom tisztázása A legtöbb mai nyelvben a kívánság a vággyal azonos. A bibliai kívánás szóban benne van a törekvés, a terv, az előkészület is valamilyen tettre. Kálvinnal együtt a reformátorok helyesen értelmezték a 10. parancsolatot, amikor abban mintegy „összefoglalását” látták az előző parancsolatoknak. Ez a parancsolat a bűn gyökerére mutat: a kívánságra. (Róm 7,7) Ne kívánd, ami a másé!

Luther Márton egyik gondolata ehhez kapcsolódik: „Azt nem tudod megakadályozni, hogy egy madár elrepüljön a fejed felett, de azt meg tudod akadályozni, hogy fészket rakjon a fejedre!”

„Ne kívánd felebarátod házát „Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami a felebarátodé!” (2Móz 20,17) A parancsolat héber szövegében a magyarul „kívánd”-ként fordított kifejezés egy olyan folyamatra utal, amiben az ember addig mesterkedik, addig ügyeskedik, amíg el nem éri azt, amit akar. Mások manipulálása, nem becsületes munkálkodás a vágyott cél megszerzéséért.

Nem a kívánságok megsemmisítéséről szól a parancsolat, hanem azoknak Isten előtti megvizsgálásáról!

„…az, aki a szíveket vizsgálja, beléd lát, és aki lelkedet őrzi, ismer; ő megfizet az embernek cselekedete szerint.” (Péld 24,12) vágy terv Mivel minden tett alapja a szándék, a vágy és a kívánság, Jézus tanításában a szándék már ugyanolyan elbírálás alá kerül, mint maga a tett. A vágyból lehet terv és a tervből lehet tett. Ha a kívánság rövid ideig tart és az ember nem foglalkozik vele, nem őrzi a gondolataiban nap, mint nap, akkor az elhal.

Igaz ajándék „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsolt 37,4) Isten időnként visszatartja azt, amire vágyunk, hogy megadja azt, amire szükségünk van. Igaz ajándék

A következő kérdések segíthetnek a vágyak közötti eligazodásban: Mi az, ami emberi önzésből fakad? Mi az, ami megvalósítható? Melyek azok a vágyak, amelyekkel másoknak segíteni tudunk? Melyek azok a vágyak, amelyekkel nem ártunk másoknak?

„De valóban nagy nyereség az istenfélelem, megelégedéssel.” (1Tim 6,6) Feladatunk: Javainkkal, lehetőségeinkkel hálaadással éljünk. Tárjuk fel kívánságainkat az Isten előtt, és Ő betölti szükségeinket. Az ige biztat erre: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” (Fil 4,6-8) Döntéshelyzetben tudjam a helyes utat választani.

„…mert az Úré a föld és annak teljessége.” (1Kor 10,26) Saját tulajdonunk Felebarátunk tulajdona Tilalom Parancs Tilalom Parancs lopás, naplopás, kapzsiság, uzsora, csalás, irigység tiszteld a magántulajdont, tedd a dolgod, segíts, adakozás, becsületes kereskedés, ne kívánd másét hálátlanság, elégedetlenség, fösvénység, bálványimádás, tékozlás hála, elégedettség, jótékonyság, felelősség, sáfárság

Vannak olyan vágyak, amelyek kedvesek az Isten előtt. A jóra, többre vágyásnak van egészséges hozadéka is. Atyád valódi szeretetet kínál!

Képek hivatkozásai: shutterstock_133547933. jpg shutterstock_153653219 Képek hivatkozásai: shutterstock_133547933.jpg shutterstock_153653219.jpg shutterstock_155415017.jpg shutterstock_397015894.jpg shutterstock_174391649.jpg shutterstock_154988261.jpg shutterstock_214341322.jpg shutterstock_57710569.jpg