A légzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Légzőrendszer.
Advertisements

2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
SZKENNER BÓNUSZOK. Szkenner operátor bónusz Kezdő szkennelési bónusz: €7,5 7,5 eurós kezdő szkennelési bónuszt fizetünk a Szkenner bérlőnek, amikor egy.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Ismétlés. Mit jelentenek az alábbi kifejezések? Cyanosis: Szederjesség (kékes elszíneződés) Dyspnoe: Nehézlégzés, erőltetett légzés Bronhoscopia: Hörgőtükrözés.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
JÉG ELLENI VÉDEKEZÉS A DUNÁN 2017.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Esélyek a munkaerőpiacon
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
Kémiai receptorok.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
A számítógép felépítése
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A féltekék munkamegosztása

HŐTÁGULÁS.
Légzés-szövettan.
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Downstream Power Back Off (DPBO)
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
A növények szervei.
Hogyan viszonyuljunk a médiaeszközök használatához a válságból való kilábalás után? Szuromi Péter - ZenithOptimedia.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Felső végtag.
H+-ATP-áz: nanogép.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
Előgerinchúrosok törzse
Gázok és folyadékok áramlása
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Downstream Power Back Off (DPBO)
középfokú felvételi eljárás
A VEGETATÍV IDEGRENDSZER ÁTTEKINTÉSE
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
SZKENNER BÓNUSZOK.
A légkör anyaga és szerkezete
Levegőtisztaság védelem
Munkanélküliség.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Általános csonttan A végtagok szerkezete
Halmazállapot-változások
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A mozgás szervrendszere
Munkagazdaságtani feladatok
A tudáspiacok.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
A növények szervei; Gyökérzet
Hagyományos megjelenítés
Környezet egészségtan
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A légzés

Légzőrendszer Gázcsere O2 felvétele és továbbítása CO2 leadása Feladata: Gázcsere O2 felvétele és továbbítása CO2 leadása Több mint 200 éve ismert, hogy az emberi élet fenntartásához O2-re van szükség, és ezzel párhuzamosan CO2 képződik

Részei: Orr Garat Gége Légcső Tüdő - alsó légutak

Orrüreg: Feladatai: Belélegzett levegő melegítése, párásítása, szűrése Hangképzés Szaglás Középső orrjáratba nyílnak: Arcüreg (sinus maxillaris) Homloküreg (sinus frontalis) Ékcsonti üreg (sinus sphenoidalis) Rostacsont üregei (cellulae ethmoidales)

Garat Orr- és szájüreg mögött helyezkedik el Izmos falú, nyálkahártyával borított Orri szakaszában található az orrmandula és ide nyílik a fülkürt a dobüregből Száji szakaszán a levegő és a táplálék útja közös Gégei szakaszából indul a gége és a nyelőcső

Gége Pajzsporc → két lemeze elöl szögletben találkozik (ádámcsutka) Gyűrűporc Kannaporcok → róluk erednek a hangszalagok Gégefedő (epiglottis) → nyeléskor zárja a gégebemenetet A garat folytatása a nyakon a nyelvcsont alatt Csillószőrös hengerhám borítja Üvegporcos váza van Gégeporcok alkotják:

Légcső = trachea Kb. 10 – 14 cm hosszú cső C-alakú porcokból álló váz, hátul hártyás, izmos fal Csillószőrös hengerhám 2 főhörgőre oszlik → jobb és bal

Tüdő szerkezete Lebenyek -jobb o. 3 -bal o. 2 Segmentumok Főhörgő → hörgő (bronchus) → bronchiolus → léghólyag (alveolus) -légzőfelület 70-80 m2 Léghólyagok falát kívülről sűrű hajszálérhálózat fonja körül

Mellhártya = pleura Zsigeri mellhártya: a tüdőket borítja Fali mellhártya: a mellüreget béleli A két lemez közötti néhány csepp folyadék (pleurális folyadék) a súrlódásmentes elcsúszást biztosítja a légzőmozgások során

A légcsere mechanizmusa Kilégzés (exspiratio) A bordák lesüllyednek - a rekeszizom ellazul, bedomborodik a mellkasba - a mellkas térfogata csökken - a mellüregben nő a nyomás, a szívóhatás csökken - a tüdő rugalmasságánál fogva összehúzódik, és a levegőt kipréseli magából Belégzés (inspiratio) Légzőizmok (bordaközi izmok) összehúzódnak - a bordák megemelkednek - rekeszizom összehúzódik, ekkor lefelé mozdul el - a mellkas tágul, térfogata nő - a mellüregben a nyomás csökken, ezáltal szívóhatás jön létre - a légköri levegő beáramlik a tüdőbe a nyomáskülönbség kiegyenlítésére

Légutak védekező reflexei: Tüsszentés Felső légutakba került idegen anyagok eltávolítása Köhögés Felső és alsó légutakba került idegen anyagok, a termelődött váladékok eltávolítása

Légzés szabályozása Idegi: Kémiai: Reflexes: Légzőközpont: Nyúltvelőben Kémiai: A széndioxid koncentrációjának megváltozásán keresztül A vér magas CO2 koncentrációja serkenti a légzést - a légvételek száma és mélysége nő Reflexes: A vér oxigén-koncentrációjának csökkenése a kemoreceptorokon keresztül stimulálja a légzést Aortában, nyaki verőerekben kemoreceptorok

Központi idegrendszer hatása a légzése: Szimpatikus hatás: Bronchusok tágulnak, a légzés fokozódik Paraszimpatikus hatásra: A bronchusok szűkülnek, a légzés lassul