Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés."— Előadás másolata:

1 Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés

2 A fül Két érzékszerv: - hallás - egyensúlyozás szerve Részei: 1. külső fül (dobhártyáig) részei: a. fülkagyló b. külső hallójárat 2. középfül (levegővel teli üreg) + fülkürt (kapcs. a garattal) 3. belső fül (csiga + félkörös ívj.)

3 A külső fül - A hanghullámokat a külső fül a hallójáratba tereli, amely a dobhártyáig tart (faggyúmirigyek) - A hallójárat bemenetele a porcos fülkagyló (emlősöknél irányhallást segíti, embernél csökevényes)

4 Középfül levegővel teli üreg, a halántékcsontban fülkürt: orrgarat és a dobhártya között, feladata: a középfül és a külvilág közötti nyomáskiegyenlítés dobhártyához kapcsolódik: kalapács, üllő, kengyel hallócsontocskák továbbítják a dobhártyán keletkező rezgéseket a belső fülbe izmok tapadnak hozzá, védik a belsőfület az erős hangingerektől

5 A belső fül

6 A belső fül és a hallás a hallás érzékszerve a csiga (spirális cső alakú üreg, amely folyadékkal töltött) benne: Corti-szerv (hártyás cső, benne receptor-szőrsejtek, melyek hozzáérnek a fedőhártyához – agyideg dendritjei)

7 A hallás folyamata a hallójáraton bejutó levegőrezgések rezgésbe hozzák a dobhártyát a hallócsontocskák az emelőelv miatt 20szorosára erősítik a rezgés, az ovális ablakhoz vezetik ennek rezgése hullámokat indít a belső fül folyadékában ezek a hullámok hullámokat idéznek elő a hártyás csiga endolimfájában az ott lévő szőrsejtek megmozdulnak (mechanikai inger) és ingerületet küldenek az agyba az ingerületet a VIII. agyideg viszi el (agytörzs (nyúltagy) – középagy – talamusz egy magcsoportja - halántéklebeny hallóközpont=hallókéreg (agykéreg) a hullámok fokozatosan elhalnak

8 A belső fül és a helyzetérzékelés

9 A helyzetérzékelés folyamata érzékszerve a 3 félkörös ívjárat, ez egy bonyolult agytörzsi reflexrendszer ingerfelvevő készüléke fej elmozdulásakor a félkörös ívjáratok folyadéka tehetetlenségénél fogva ellentétes irányba mozdul erre a kocsonyás massza benyomódik, ezzel megváltoztatja a szőrsejtek helyzetét ez kelt ingerületet, melyet ugyancsak a VIII. agyideg továbbít az agykérgi központba a tömlőcske és a zsákocska receptorai a mozdulatlan fej térbeli helyzetét érzékelik

10 További tudnivalók a fülről a fül a hangnak 3 tulajdonságát tudja megkülönböztetni: 1. magasság 2. erősség 3. hangszínezet a dobhártya 0,1 mm vastagságú, 80cm2 felületű hártya a hallócsontocskák ízesüléssel kapcsolódnak egymáshoz a hallójárat belső felszínét mirigyhám borítja, ez termeli a fülzsírt A csigát és a félkörös ívjáratokat összefoglaló néven labirintusszervnek nevezzük az emberi fül 16-20 000Hz-ig terjedő hanghullámokat képes felvenni (az emberi hang 200-3000Hz közé esik) a csiga csúcsi része érzékeli a mély hangokat, a magas hangokat pedig a csiga alapján lévő érzéksejtek --- Békésy György (1961 – Nobel díj)

11 A fül egészségtana I. Halláscsökkenés, nagyothallás, süketség - lehet: - veleszületett (terhesség alatti vírus) - szerzett (agyhártyagyull., baleset, gyógyszermellékhatás) - öregkori nagyothallás (hallószerv kopik) Süketség - lehet: - idegrendszeri (nem vagy alig gyógyítható) - hangvezetési (hallókészülékkel segíthető)

12 A fül egészségtana II. Zajártalom (walkman, discman, diszkó) Hallójárat gyulladása (túlérzékenység, baktérium) Középfülgyulladás (orrüreg, fülkürt baktériumai elárasztják a dobüreget, itt felgyülemlett genny nyomja a dobhártyát Fülzúgás (idegrendszeri, középfüli, belsőfüli károsodás) Süketnémaság (ha a gyerek születésétől fogva nem hall, nem tanul meg beszélni sem)

13 Összeállította Kiss Regina 12. a osztály


Letölteni ppt "Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések