VERITAS INTÉZET DR. BERTALAN PÉTER

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Összeállította: Horváth Józsefné
A piarista rend.
(Dávid és Salamon uralkodása)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A konszolidáció módszertanáról
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
A közigazgatással foglalkozó tudományok
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Konfliktusok az iskolában
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Innovációs képesség és jólét összefüggései
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Válaszok a globális oktatáspolitikára
KRE/ÁJK Köbel Szilvia november-december
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Állampolgári jogok és kötelességek
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Hallgatói ösztöndíjak
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

VERITAS INTÉZET DR. BERTALAN PÉTER PROVIDA MATER A társadalmi kapcsolatok rejtett értéke

ALKALMAZKODÓ VATIKÁN A pápai társadalmi enciklikák hosszú sora (az 1891-ben megjelent Rerum Novarummal kezdődően, II. János Pál Centesimus Annus kezdetű enciklikájáig) bizonyítja, hogy a katolikus világegyház rugalmasan alkalmazkodott a változó időkhöz.

Útmutatást kellett adni az egyházak vezetőinek, papjainak, híveinek a követendő maga-tartáshoz, meg kellett határozni azokat az erkölcsi normákat, amelyek az új körülmények között még elfogadhatóak a Szentszék számára.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára A levéltár dokumentumainak feltárása segíti az egyházak történetének, a Rákosi- és a Kádár-korszak egyházpolitikájának megis-merését.

A memoárirodalom és a Történeti Levéltár forrásainak egybevetése alapján megállapítható, hogy időben és térben közel egymáshoz a katolikus egyházban egyszerre bontakoztak ki a pártállammal szembeni ellenállási mozgalmak.

XII. PIUS PROVIDA MATER KEZDETŰ APOSTOLI KONSTITÚCIÓJA 1947. 02. 02-án megszületett egy olyan történelmi dokumentum (Provida Mater = ”Gondoskodó Anya”), amelynek létrejötte sajátosan érdekes. A közvélemény ugyanis nem ismeri meg, nem kap nyilvánosságot.

Közép-Kelet-Európában az „alámerülő” egyház Ugyanakkor a katolikus egyház történetében meghatározó szerepe lesz a második világháborút kö-vető évtizedekben: Közép-Kelet-Európában az „alámerülő” egyház apostoli konstitúciójává válik.

A konstitúció célja: Ott ahol a szerzetesrendek törvényesen nem működhetnek, olyan világiakból szervezzenek illegális rendet, akik szabályos szerzetesi fogadalmat tesznek – engedelmességi, tisztasági, szegény-ségi –, de a szerzetesi együttélés rájuk nézve nem kötelező.

INSTITUTUM SAECULARE A magyar fordítás elé írt előszó rávilágít a pápai szándékra: „Legújabban még nagyobb szabadságot enged – a konstitúció - a híveknek. Megvalósítható a keresztény tökéletesség a világban is közös élet és fogadalom nélkül is. Így keletkeznek az ún. institutum saeculare-k /= világi intézmények/.

... Ez az intézkedés tehát történelmi dokumentum az Egyház életében, mert a keresztény tökéletesség megszerzésének új, modern formáját ismeri el ún. „institutum saecularéban”, amelyet szorosan a régi szerzetesrendek és kongregációk mellé állít.”

ELLENÁLLÁSI VONALAK AZ „ALÁMERÜLŐ” KATOLIKUS EGYHÁZBAN 1.A Provida-csoport, amely a Provida Mater kezdetű konstitúcióról kapta a nevét. 2.A „kizártak” csoportja a Központi Papnevelő Szemináriumból kizárt kispapok illegális szervezkedése volt az 1950-es évek végén és a ‘60-as években.

3.A Bulányi-féle úgynevezett bázis-közösségek csoportja, amelynek vezetője Bulányi György piarista szerzetes 4.A regnumosok mozgalma még 1945 előtt meginduló vallásos ifjúsági szervezet. A dokumentumok alapján bizonyítható, hogy erre is felfigyelt a politikai elhárítás.

XII. Pius e küzdelemben úgy fogalmazta meg a konstitúciót, hogy a diktatúráknak ne adjon ürügyet az egyház elleni fellépésre, csak irányt mutasson, javaslatot adjon. Az egyházi vezetők, a papság feladata, hogy élni tudjon a felkínált lehetőséggel. Ez az „üzenek, de nem parancsolok” óvatos módszere.

A Provida Mater kezdetű konstitúció jelentőségét az adja, hogy egyszerre zár le egy folyamatot és nyit új korszakot. Lezárja a karizmatikus egyházi kisközösségek - Fokolare, taezie-i közösség, verbiták, Mária iskolatestvérek – megalakítását, s utat nyit Közép-Kelet-Európában új kisközösségek megalapításához.

A Szentszék tehát felkészült az 1945-öt követő közép-kelet-európai rendszerváltásra. Ennek egyik lecsapódása a karizmatikus kis-közösségek szerveződése. A Provida Mater kezdetű konstitúció és a kibontakozó katolikus ellenállási mozgalmak, valamint az ellenálló egyház történetének feltárása további kutatásokat követel.

A kutatási téma hasznosíthatósága A téma multi- és interdiszciplinális jellegű Az állambiztonság és egyházak kapcsolatában nem a személyek (ügynökvadászat), hanem a struktúrák mozgásai érdekesek Az állambiztonság és az egyházak dinamikus rendszerként viselkednek, modellezni lehet őket (rendszer- és gráfelmélet)

Köszönöm figyelmüket